Να σταματήσει ΕΔΩ και ΤΩΡΑ η άθλια πρακτική των κομμένων ρεπό! Να τηρείται απαρέγκλιτα το 5ήμερο-8ωρο με 2 συνεχόμενα ρεπό.

Αθήνα, 29/08/24

Συναδέλφισσες, συνάδελφοι,


Οι καταγγελίες για τα κομμένα ρεπό δεν σταματούν, αντιθέτως αυξάνονται καθημερινά. Από εβδομάδα σε εβδομάδα η κατάσταση όλο και χειροτερεύει. Τη στιγμή που τα ρεκόρ επιβατικής κίνησης σπάνε το ένα μετά το άλλο και ο τζίρος των καταστημάτων ξεπερνά κάθε προηγούμενο, η εργοδοσία εξακολουθεί να μην προσλαμβάνει το απαιτούμενο προσωπικό για την κάλυψη όλων των πόστων αφού γνωρίζει ότι μπορεί να ξεζουμίζει τους ήδη υπάρχοντες εργαζόμενους. Παρά την προσπάθειά της να μας πείσει να δουλεύουμε 6ήμερο λέγοντας μας ότι θα έχουμε παραπάνω ένσημο και λεφτά (κάτι το οποίο ισχύει έτσι κι αλλιώς από τη νομοθεσία) οι περισσότεροι εργαζόμενοι έχουμε δηλώσει ότι αρνούμαστε να δουλέψουμε το δεύτερο ρεπό μας, γι΄ αυτό κι εκείνη προχωράει σε εντολές κι απειλές.

Χαρακτηριστικό το παράδειγμα της τελευταίας εβδομάδας στα καταστήματα των PRET, όπου ανακοινώθηκε στην ομαδική του καταστήματος ότι αυτή τη βδομάδα θα δουλέψουν εργαζόμενοι με ένα ρεπό, κατ’ εντολή κ. Πετράκη, γιατί δεν υπάρχει προσωπικό. Αντίστοιχο περιστατικό σήμερα υπήρξε στην κρύα κουζίνα για την επόμενη εβδομάδα. Να θυμίσουμε ότι τα συγκεκριμένα καταστήματα των PRET άνοιξαν με τη γνωστή τακτική της εταιρείας. Δηλαδή, να μετακινεί εργαζόμενους από τα υπάρχοντα καταστήματα για να ανοίξει νέα, προσλαμβάνοντας ελάχιστο προσωπικό, μεταφέροντας προσωπικό ακόμα και από τη Θεσσαλονίκη. Για ακόμα μια φορά τα σπασμένα τα πληρώνουν οι εργαζόμενοι. Είναι επιλογή της εργοδοσίας να ανοίξει νέα καταστήματα. Η εργοδοσία έχει ευθύνη που δεν έχει επαρκές προσωπικό για να καλύψει τις ανάγκες σε όλα τα πόστα, έχει ευθύνη που παραιτείται το παλαιότερο προσωπικό. Αν ήθελε να κρατήσει προσωπικό θα έπρεπε να ικανοποιεί τα αιτήματα του σωματείου τα οποία αφορούν αυξήσεις του μισθού μας, την κάλυψη των εξόδων μετακίνησης μας από και προς το αεροδρόμιο, την εντατικοποίηση που αυξάνεται λόγω της έλλειψης προσωπικού στα πόστα.

ΦΤΑΝΕΙ ΠΙΑ με την κοροϊδία!!

Οι εργαζόμενοι έχουμε ανάγκη να δουλεύουμε με αξιοπρεπείς συνθήκες, να ξεκουραζόμαστε, να έχουμε προσωπικό χρόνο για εμάς και τις οικογένειές μας! Δουλεύουμε για να ζούμε και όχι το αντίθετο!

Απαιτούμε εδώ και τώρα:

  • Να τηρείται απαρέγκλιτα το 5θήμερο- 8ωρο με 2 συνεχόμενα ρεπό. Επαρκή διαλείμματα σε όλα τα πόστα.

  • Να γίνουν οι απαραίτητες προσλήψεις προσωπικού όλων των ειδικοτήτων και σε όλα τα πόστα. Τουλάχιστον ένας εργαζόμενος ανά ειδικότητα σε όλα τα πόστα, ανά βάρδια.

  • Μέχρι να στελεχωθούν με το απαραίτητο προσωπικό τα πόστα, τα ωράρια λειτουργίας των καταστημάτων να προσαρμοστούν με βάση το προσωπικό που υπάρχει και με κριτήριο την τήρηση όλων των παραπάνω.

  • Υπογραφή διμερούς συμφωνίας με την εταιρία για την κάλυψη από μέρους της των εξόδων μετακίνησης από και προς το αεροδρόμιο για όλους τους εργαζόμενους, ως μέτρο ανακούφισης.

  • Αυξήσεις στους μισθούς, κάνεις κάτω από 1000€ βασικό μισθό! Οι αυξήσεις να κατοχυρώνονται με την υπογραφή επιχειρησιακής συλλογικής σύμβασης εργασίας.

ΓΙΑ ΤΟ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ