15 ΔΕΚΕΜΒΡΗ ΟΛΕΣ ΚΑΙ ΟΛΟΙ ΣΤΟ ΣΥΛΛΑΛΗΤΗΡΙΟ ΕΝΑΝΤΙΑ ΣΤΟΝ ΑΝΤΙΛΑΪΚΟ ΠΡΟΫΠΟΛΟΓΙΣΜΟ




Συναδέλφισσες, συνάδελφοι,

    Απαντάμε δυναμικά στη συνεχιζόμενη αντιλαϊκή πολιτική της κυβέρνησης και δίνουμε μαζικό παρών στο συλλαλητήριο της Παρασκευής 15 Δεκέμβρη στις 19.00 στο Σύνταγμα ενάντια στο νέο αντιλαϊκό και βαθιά ταξικό προϋπολογισμό.  

    Συντονιζόμαστε με τα σωματεία, τα Εργατικά κέντρα και τις ομοσπονδίες για να ακουστεί πιο δυνατά η δική μας φωνή, να δυναμώσει η διεκδίκηση για αυξήσεις στους μισθούς μας, Συλλογικές Συμβάσεις Εργασίας με σύγχρονα δικαιώματα, αναβαθμισμένες και δωρεάν υπηρεσίες υγείας, πρόνοιας, παιδείας, μαζικής μεταφοράς.

  Ο νέος αντιλαϊκός προϋπολογισμός τσακίζει το ήδη πενιχρό εισόδημα μας, αφήνει ανέγγιχτο το γεγονός ότι το 95% των φόρων καλύπτονται από τους εργαζόμενους και το λαό και το 5% από τους μονοπωλιακούς ομίλους. Των ομιλών εκείνων που δραστηριοποιούνται στον τουρισμό που έχουν δει την κερδοφορία τους να αυξάνεται που μόλις το πρώτο 9μηνο του 2023 να ξεπερνούν τα 17,9 δις ευρώ, όσο εμείς προσπαθούμε να τα βγάλουμε πέρα με μισθούς στο ύψος του 2009. Των μονοπωλίων στα τρόφιμα και τα σούπερ μάρκετ που βλέπουν τα κέρδη τους να εκτοξεύονται, όσο η ακρίβεια έχει ξεπεράσει το 28% σε τρόφιμα και είδη πλατιάς λαϊκής κατανάλωσης με αποτέλεσμα να αναγκαζόμαστε να κόψουμε από τα βασικά. Των τραπεζών, των funds και των servicers με τεράστια αύξηση κερδοφορίας όταν οι πλειστηριασμοί πρώτης κατοικίας απειλούν πολλούς εργαζόμενους. Των εταιρειών παροχής ενέργειας με κέρδη ρεκόρ, όταν με όποιο χρώμα τιμολογίου και να επιλέξουμε θα μεγαλώνει η ενεργειακή φτώχεια αφού η “λυπητερή “ πάλι εμάς και τις οικογένειες μας επιβαρύνει,  ενώ επανέρχεται και η ρήτρα αναπροσαρμογής.  

  Και αυτά για να συνεχίζει το κράτος να χρηματοδοτεί τα αναπτυξιακά σχέδια των διαφόρων επιχειρηματικων ομίλων, να δίνει νέες φόρο απαλλαγές και διευκολύνσεις στους επενδυτές, το μεγάλο κεφάλαιο δηλαδή, να δίνει πάνω από 7 δις ευρώ στη δολοφονική μηχανή του ΝΑΤΟ, αφού “κάποιος πρέπει να πληρώσει τις φρεγάτες και τους εξοπλισμούς “ όπως κυνικά είπε ο υπουργός.

    Δε συμβιβαζόμαστε με τη μισό ζωή. Μπαίνουμε στην οργάνωση του αγώνα,  της διεκδίκησης κόντρα στα συμφέροντα των λίγων, που πάνω στην εξαθλίωση μας βγάζουν κέρδη.  


Διεκδικούμε:

Υπογραφή επιχειρησιακής Συλλογικής Σύμβασης με ουσιαστικές αυξήσεις στους μισθούς, αναγνώριση της προϋπηρεσίας και μισθολογική ωρίμανση, κάλυψη των εξόδων μετακίνησης από την εργοδοσία. Τήρηση των ειδικοτήτων που προβλέπονται από τη συλλογική σύμβαση που είναι σε ισχύ.

Επίδομα ανεργίας 600 ευρώ χωρίς όρους και προϋποθέσεις για όσο διαρκεί η ανεργία.

Να μειωθούν τα όρια ηλικίας συνταξιοδότησης κ να επανέλθουν τα επαγγέλματα που ήταν στα ΒΑΕ μέχρι το 2012.  

Δραστική μείωση στα τιμολόγια ρεύματος, θέρμανσης, καυσίμων.

Κατάργηση του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης και του ΦΠΑ στα είδη πλατιάς λαϊκής κατανάλωσης. Κατάργηση του ΕΝΦΙΑ για όλα τα λαϊκά νοικοκυριά.

Αφορολόγητο όριο τα 12.000 ευρώ με προσαύξηση 3000 ευρώ για κάθε παιδί.

Να μπει τέλος στους απαράδεκτους πλειστηριασμούς πρώτης κατοικίας ή στην επαγγελματική στέγη ευαλωτων οικογενειών.

Επιδότηση ενοικίου,  διεύρυνση των κριτηρίων ένταξης και αύξηση της επιδότησης.  

Κατάργηση των τροφείων στους παιδικούς σταθμούς.

Αύξηση της χρηματοδότησης για Υγεία, Παιδεία, πολιτική προστασία από καταστροφές και προληπτικές υποδομές (αντισεισμική θωράκιση, αντιπλημμυρικα έργα, έργα αντιπυρικής προστασίας).

Έκτακτη χρηματοδότηση για ασφαλή και λειτουργικά σχολεία, αθλητικές υποδομές και κοινωνικές δομές.

Καμία χρηματοδότηση, καμία συμμετοχή της χώρας μας στους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς.