Για την 6ήμερη εργασία/ Να μην εφαρμοστεί!

 Μετά της κήρυξη της Κλαδικής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας ως υποχρεωτική, η κυβέρνηση με τους εστιάτορες και την πλειοψηφία της Ομοσπονδίας ολοκλήρωσαν στα γρήγορα την αναθεώρησή της ώστε να ακυρώσουν την καθιέρωση του 5θήμερου 8ωρου, αλλά και τη μικρή αύξηση αποδοχών που θα προέκυπτε από τα επιδόματα σε αυτήν. 

Οι εργαζόμενοι από τον Ιούλιο μέχρι τον Οκτώβριο θα εργάζονται 6 ημέρες αντί για 5, και θα πληρώνονται την 6η απλώς ως ένα επιπλέον ημερομίσθιο. Επίσης οι μισθοί της Κλαδικής Σύμβασης θα συγχωνεύουν τα επιδόματα με τους αναγραφόμενους μισθούς ώστε να φτάνει στο τεράστιο ποσό των 713, τον κατώτατο μισθό, δηλαδή! 

Στην περίπτωση της εταιρείας που δουλεύουμε, η εργοδοσία που καταβάλλει ως οικιοθελή παροχή ένα ποσό, συνεχίζει να έχει τη δυνατότητα ανά πάσα στιγμή και με δική της απόφαση να την «κόψει», όσο δεν αποτελεί κατοχυρωμένο δικαίωμα ο αυξημένος βασικός μισθός μέσα από Συλλογική Σύμβαση.

Το  θετικό που προκύπτει για τους εργαζόμενους, όπου πλέον δεν υπάρχουν ατομικές συμβάσεις αλλά οι  όροι εργασίας και αμοιβής ρυθμίζονται συλλογικά, «χάνεται» αφού στη δουλειά και στο πορτοφόλι μας  δεν υπήρξε καμία ουσιαστική αλλαγή μετά την καθιέρωση της Κλαδικής Σύμβασης.

Μπορούμε να δεχτούμε τους πανηγυρισμούς της πλειοψηφίας της Ομοσπονδίας Επισιτισμού Τουρισμού ότι η όποια διαπραγμάτευση με τους εργοδότες και την κυβέρνηση ήταν επιτυχημένη; 

Εμείς οι εργαζόμενοι λέμε όχι. Θα δουλεύουμε με τη βούλα του νόμου 6 ημέρες τη βδομάδα, με μισθούς που δε φτάνουν για τις βασικές ανάγκες. 

Άλλωστε, ποιον εργαζόμενο ρώτησαν οι εκπρόσωποι των παρατάξεων ΠΑΣΚΕ, ΔΑΚΕ που βρίσκονται στην πλειοψηφία της Διοίκησης της Ομοσπονδίας, για να πάνε να υπογράψουν τη νομιμοποίηση της παραπάνω δουλειάς  χωρίς παραπάνω αμοιβή;  Αυτό, δηλαδή, που μέχρι τώρα έκανε η εργοδοσία της Σελέκτ Σέρβις και ήταν παράνομο. 

Συνεχίζουμε την οργάνωση για την διεκδίκηση υπογραφής της Επιχειρησιακής Συλλογικής Σύμβασης με βάση το σχέδιο που το σωματείο μας έχει καταθέσει εδώ και πολλούς μήνες, για αυξήσεις στους μισθούς και καλύτερες συνθήκες εργασίας.

Όλοι στη Γενική Συνέλευση την Παρασκευή 19 Αυγούστου για να αποφασίσουμε τις επόμενες κινήσεις μας!