Σχετικά με την αύξηση των κρουσμάτων στην εταιρεία..

 

Αθήνα 13/06/22

    Συναδέλφισσες και συνάδελφοι, η συνεχής αύξηση των κρουσμάτων σε όλα τα καταστήματα της εταιρείας φαίνεται να οδηγεί σε συρροή (αφού πλέον τα κρούσματα μεσα σε 2 βδομάδες έχουν φτάσει διψήφιο αριθμό) και χρειάζεται εδώ και τώρα να παρθούν μέτρα για να περιοριστεί η διασπορά.

    Το έργο το έχουμε ξαναδεί και έρχεται σαν αποτέλεσμα μιας σειράς γεγονότων που μας αφήνουν απροστάτευτους.

     Επιβεβαιώνεται ότι η όποια προσαρμογή των υγειονομικών πρωτοκόλλων του ΕΟΔΥ (που μειώνει τις ημερες καραντίνας για όσους νοσούν ενώ σχεδόν καταργεί την προληπτική καραντίνα) έγινε κατ’ απαίτηση των επιχειρηματικών ομίλων, ενώ η κυβέρνηση της ΝΔ φέρει εγκληματικές ευθύνες. Μπροστά στο άνοιγμα του Τουρισμού και την αύξηση της κερδοφορίας των επιχειρηματικών ομίλων που δραστηριοποιούνται στον τουρισμό, θυσιάζεται η υγεία των εργαζομένων για μια ακόμη σεζόν.

    Η λογική της «ατομικής ευθύνης» την ίδια στιγμή που δεν παίρνονται προληπτικά μέτρα για την αντιμετώπιση της πανδημίας, οδηγεί αναπόφευκτα στη λογική «ας κολλήσουν όλοι και ό, τι γίνει».

    Ειδικά για το χώρο δουλειάς μας, το αεροδρόμιο που είναι ένας χώρος με εκατοντάδες χιλιάδες κόσμου,  από την αρχή της πανδημίας το σωματείο μας διεκδικούσε μέτρα ουσιαστικής προστασίας της υγείας των εργαζομένων, όπως να γίνονται επαναλαμβανόμενα τεστ με ευθύνη του κράτους και της εργοδοσίας σε όλους τους εργαζόμενους, απολυμάνσεις στους χώρους, αύξηση των δρομολογίων στα ΜΜΜ κλπ, αιτήματα τα οποία  δεν ικανοποιήθηκαν, ενώ μόνο κατόπιν καταγγελιών μας έγινε έλεγχος  για την τήρηση έστω και του αντιεπιστημονικού πρωτοκόλλλου του ΕΟΔΥ.

    Αυτή η κατάσταση, με την παντελή έλλειψη οποιουδήποτε προληπτικού ελέγχου, με την άρση των όποιων περιορισμών σε χωρητικότητα των καταστημάτων, σε συνδυασμό με τις  υπάρχουσες συνθήκες εργασίας όπου λόγω της μεγάλης υποστελέχωσης προκύπτουν μεγάλη εντατικοποίηση της εργασίας, κομμένα ρεπό και υπερωρίες, προκαλεί φυσική εξάντληση του εργαζόμενου, οπότε γινόμαστε περισσότερο επιρρεπείς σε οποιαδήποτε ασθένεια, πόσο μάλλον σε συνθήκες πανδημίας.

    Για όλα τα παραπάνω, καλούμε την εταιρεία να προχωρήσει τώρα σε δωρεάν μοριακά τεστ στο σύνολο των εργαζομένων, σε μέρος προσβάσιμο για όλους του εργαζόμενους, σε απολυμάνσεις στους κοινόχρηστους χώρους, τα καταστήματα και τους χώρους παραγωγής. Να τεθούν σε προληπτική καραντίνα οι στενές επαφές των συναδέλφων που νοσούν και να επαναλάβουν το τεστ σε 5 ημέρες. Κανένας εργαζόμενος που νοσεί να μην επιστρέψει στη δουλειά πριν από την πάροδο 10ημερών, προκειμένου να έχει αναρρώσει πλήρως.

ΓΙΑ ΤΗ ΔΙΟΙΚΗΣΗ