Σχέδιο Επιχειρησιακής Συλλογικής Σύμβασης

Λίγα λόγια για τον προγραμματισμό μας...

  Συναδέλφισσες, συνάδελφοι,

Η επιδίωξη του σωματείου από την αρχή της ίδρυσής του είναι η διεκδίκηση καλύτερων όρων αμοιβής και εργασίας, και η υπεράσπιση των συμφερόντων των εργαζομένων. Είναι η καλλιέργεια των αξιών της συλλογικότητας, της συναδελφικότητας, της αλληλεγγύης, της αγωνιστικής στάσης στη δουλειά πλάι στον ατομικό αγώνα που δίνουμε όλοι οι εργαζόμενοι για να ανταποκριθούμε στις οικογενειακές μας και μη υποχρεώσεις. Για όλα αυτά προϋπόθεση είναι να ανέβει ο βαθμός οργάνωσης των εργαζομένων, να γίνουν δηλαδή όλοι οι εργαζόμενοι μέλη του σωματείου.

Η ραγδαία αύξηση της ακρίβειας, οι συνεχείς νομοθετικές παρεμβάσεις από όλες τις κυβερνήσεις που καταργούν μια σειρά δικαιώματα και κατακτήσεις, καθιστά ακόμα πιο επιτακτική την ανάγκη να διεκδικήσουμε αυξήσεις στους μισθούς μας, κατοχύρωση δικαιωμάτων όπως τα ρεπό, ο προγραμματισμός αδειών, η κάλυψη των εξόδων μετακίνησης από την εργοδοσία, επιδόματα που δικαιούμαστε και δεν πρέπει να συμψηφίζονται με το μισθό μας.

Τα όσα μέχρι τώρα έχουν ανακοινωθεί από την κυβέρνηση ως μέτρα αντιμετώπισης της ακρίβειας δε μας καλύπτουν, όσο μπαίνουν ως κριτήριο «οι αντοχές της οικονομίας», ενώ η αύξηση του βασικού μισθού που έχει ανακοινωθεί, είναι το λιγότερο γελοία.

Τώρα χρειάζεται πιο αποφασιστικά να πάρουμε την υπόθεση των μισθών και δικαιωμάτων πάνω μας!

Το Διοικητικό Συμβούλιο έχει καταρτίσει σχέδιο επιχειρησιακής συλλογικής σύμβασης εργασίας, αυτό που κρατάτε στα χέρια σας,  που θέτει για συζήτηση σε όλους τους συναδέλφους και τις συναδέλφισσες, με κριτήριο τα συμφέροντα των εργαζομένων, καλώντας την εργοδοσία σε διαπραγματεύσεις προκειμένου να υπογραφεί.

Δε γίνεται άλλο ο κάθε εργαζόμενος και εργαζόμενη να διαπραγματευόμαστε ατομικά τους όρους εργασίας μας, δε γίνεται άλλο να δουλεύουμε με αυτούς τους όρους και αυτούς τους μισθούς. Δε συμβιβαζόμαστε με τις βάρδιες λάστιχο, με τις συνεχείς αλλαγές προγραμμάτων που απορρυθμίζουν ακόμα περισσότερο την καθημερινότητά μας. Δε συμβιβαζόμαστε με την πολυαπασχόληση, με τη διαρκή επιβάρυνσή μας με τα έξοδα μετακίνησης, την αύξηση των φόρων, των καυσίμων.

Δεν μένουμε ο καθένας και η καθεμία μόνοι. Έτσι παραμένουμε ανίσχυροι. Οργανωνόμαστε προκειμένου να παλέψουμε. Συζητάμε τους προβληματισμούς μας, συμμετέχουμε στη διαμόρφωση του σχεδίου της σύμβασης, λέμε θαρρετά τη γνώμη μας και κάνουμε παρατηρήσεις ώστε να γίνει υπόθεση όλων μας! Απαιτούμε οι όροι αμοιβής και εργασίας μας να ρυθμίζονται συλλογικά!

Αρκεί απλά να το ζητήσουμε από την επιχείρηση; Όχι. Επειδή η επιχείρηση στοχεύει την όσο το δυνατόν μεγαλύτερη κερδοφορία και οι όποιες παροχές προς εμάς αυξάνουν το κόστος! Γι’ αυτό άλλωστε τόσο καιρό δε συζητάει κανένα από τα αιτήματα που έχουμε καταθέσει, γι’ αυτό το λόγο επικρατούν αυτές οι απαράδεκτες συνθήκες εργασίας.  

Θα αξιοποιήσουμε όλους τους τρόπους που μπορούμε να σκεφτούμε. Επομένως, χρειάζεται μεγάλη συμμετοχή στις συσκέψεις που θα προγραμματιστούν για την προετοιμασία της Γενικής μας Συνέλευσης το Σάββατο 2 Απρίλη, η οποία πρέπει να είναι μαζική! Σε αυτά τα πλαίσια θα συζητήσουμε για τη συμμετοχή μας στην πανελλαδική πανεργατική απεργία στις 6 Απρίλη, ως μέσο πίεσης για την υπογραφή της επιχειρησιακής σύμβασης. Από κοινού με τους υπόλοιπους εργαζόμενους και εργαζόμενες από όλους τους κλάδους να απαιτήσουμε μέτρα προστασίας του εισοδήματός μας από την ακρίβεια, άμεση απεμπλοκή της χώρας μας από τον ιμπεριαλιστικό πόλεμο τις συνέπειες του οποίου πληρώνουν οι λαοί «για του αφέντη το ψωμί».

Καλή ανάγνωση! Στο τέλος του κειμένου υπάρχει κενός χώρος για παρατηρήσεις.

ΓΙΑ ΤΟ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ

 

 

Σχέδιο Επιχειρησιακής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας

στην επιχείρηση

“ΣΕΛΕΚΤ ΣΕΡΒΙΣ ΠΑΡΤΝΕΡ ΕΣΤΙΑΤΟΡΙΑ ΕΛΛΑΣ Α.Ε.”

 

ΑΡΘΡΟ 1.        ΠΕΔΙΟ ΕΦΑΡΜΟΓΗΣ

Με τους όρους της σύμβασης αυτής καθορίζονται οι αποδοχές, οι όροι εργασίας και οι εν γένει σχέσεις όλων των εργαζομένων στην επιχείρηση “ΣΕΛΕΚΤ ΣΕΡΒΙΣ ΠΑΡΤΝΕΡ ΕΣΤΙΑΤΟΡΙΑ ΕΛΛΑΣ Α.Ε.”, ανεξάρτητα από το κατάστημα στο οποίο εργάζονται, το είδος και τη διάρκεια της εργασιακής σχέσης τους.

 

ΑΡΘΡΟ 2.        ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ

Κατηγορία Α΄ Κουζίνα

Α1: Μάγειρας, Χασάπης, Ζαχαροπλάστης, Πιτσαδόρος, Ζυμωτής, Ψήστης

Α2: Μπουφετζής, Μπαρίστας, Ψήστης σε κατάστημα γρήγορου φαγητού, Μάγειρας Β΄, Ταμίας

Α3: Λάντζα, Καθαριστές

 

Κατηγορία Β΄ Σέρβις

Β1: Σερβιτόρος, Hostess,

Β2: Βοηθός Σερβιτόρου, Παρασκευαστής ροφημάτων, Πωλητής

 

Κατηγορία Γ΄ Αποθήκη-Διακίνηση

Γ1: Αποθηκάριος, Λογιστής, Υπάλληλος γραφείου, Συντηρητής, Controler

Γ2: Runner, Εργάτης Αποθήκης, Καθαριστές

 

 

ΑΡΘΡΟ 3.        ΚΑΘΟΡΙΣΜΟΣ ΒΑΣΙΚΟΥ ΜΙΣΘΟΥ ΚΑΙ ΗΜΕΡΟΜΙΣΘΙΟΥ

            ΒΑΣΙΚΟΙ ΜΗΝΙΑΙΟΙ ΜΙΣΘΟΙ

Τα κατώτερα όρια των βασικών μηνιαίων μισθών των εργαζομένων της παρούσας διαμορφώνονται με βάση τις κατηγορίες που περιγράφονται στο άρθρο 2 από 1/4/2022 ως ακολούθως:

Α1: 820,00 ευρώ                  Β1: 820,00 ευρώ                          Γ1: 870,00 ευρώ

Α2: 800,00 ευρώ                Β2: 800,00 ευρώ                         Γ2: 780,00 ευρώ

Α3: 780,00 ευρώ

 

Ο βασικός μισθός του αρχιμαγείρου, αρχιζαχαροπλάστη, και των προϊσταμένων τμημάτων καθορίζεται με ελεύθερη συμφωνία, το ύψος όμως αυτού δεν μπορεί να είναι κατώτερο του εκάστοτε βασικού μισθού της Γ1 κατηγορίας, προσαυξημένου κατά 20%.

 

Οι εργαζόμενοι που περιγράφονται στο άρθρο 1 δεν απασχολούνται σε καμιά άλλη ειδικότητα.

Απαγορεύεται να χρησιμοποιούνται οι σερβιτόροι και οι βοηθοί τους   για μεταφορά τροφίμων και καθαριότητα.

 

ΑΡΘΡΟ 4.        ΧΡΟΝΙΚΑ ΟΡΙΑ ΕΡΓΑΣΙΑΣ

Οι ημέρες της εβδομαδιαίας εργασίας των μισθωτών της παρούσης, καθορίζονται σε πέντε και οι ώρες εβδομαδιαίας εργασίας αυτών σε 40 ώρες.

Ο νόμιμος ημερήσιος χρόνος εργασίας είναι 8 ώρες συνεχόμενες σε κυλιόμενες βάρδιες.

Η χρονική απόσταση από βάρδια σε βάρδια πρέπει να είναι το λιγότερο 12 ώρες.

Προκειμένου για μέλη μονογονεϊκών οικογενειών, ή οικογένειες που έχουν μέλη ΑΜΕΑ, η επιχείρηση πρέπει να τους διευκολύνει ως προς το ωράριο εργασίας.

Σε όλους τους εργαζόμενους της παρούσας ρύθμισης χορηγείται διάλειμμα μισής ώρας, το οποίο συμπεριλαμβάνεται στο νόμιμο ημερήσιο χρόνο εργασίας τους των 8 ωρών και δεν χορηγείται στην αρχή ή στο τέλος της βάρδιας.

Οι ημέρες εβδομαδιαίας ανάπαυσης των εργαζομένων είναι συνεχόμενες.

Ο ημερήσιος και εβδομαδιαίως χρόνος εργασίας δεν διευθετείται.

 

ΑΡΘΡΟ 5.        ΥΠΕΡΩΡΙΑΚΗ ΑΠΑΣΧΟΛΗΣΗ

Κάθε ώρα εργασίας πέραν των 40 εβδομαδιαίως αμείβεται με προσαύξηση 60% επί των νόμιμων αποδοχών. Στις νόμιμες αποδοχές λογίζεται το σύνολο των τακτικών αποδοχών.

 

ΑΡΘΡΟ 6.        ΕΠΙΔΟΜΑΤΑ

            ΕΠΙΔΟΜΑ ΠΡΟΫΠΗΡΕΣΙΑΣ

Οι βασικοί μηνιαίοι μισθοί όλων των εργαζόμενων της παρούσας σύμβασης, όλων των ειδικοτήτων σε όλες τις κατηγορίες, προσαυξάνονται με επίδομα προϋπηρεσίας, κατά ποσοστό 10% για κάθε μία τριετία και μέχρι 3 τριετίες.

Για τον υπολογισμό του χρόνου προϋπηρεσίας του εργαζόμενου λαμβάνεται υπόψη ο     χρόνος πραγματικής εργασίας του σε οποιονδήποτε επισιτιστική επιχείρηση και ανεξαρτήτως της ειδικότητας με την οποία απασχολήθηκε ο εργαζόμενος.

Διευκρινίζεται ότι το επίδομα προϋπηρεσίας δεν συμψηφίζεται ποτέ με τυχόν καταβαλλόμενες υψηλότερες αποδοχές, από αυτές που προβλέπονται από την παρούσα.

 

            ΕΠΙΔΟΜΑ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑΚΩΝ ΒΑΡΩΝ

Χορηγείται επίδομα οικογενειακό σε ποσοστό 10% σε όλους τους έγγαμους, διαζευγμένους/ες, ανεξάρτητα αν εργάζεται ή λαμβάνει επίδομα ο άλλος των συζύγων ή των πρώην συζύγων καθώς επίσης σε χήρους/ες και στους γονείς μονογενεϊκών οικογενειών.

Στους γονείς των παιδιών που δυνάμει γνωμάτευσης της οικείας υγειονομικής επιτροπής έχουν ποσοστό αναπηρίας πάνω από 67% χορηγείται επίδομα τέκνων 50 ευρώ για όσο χρόνο διαρκεί η αναπηρία.

 

              ΕΠΙΔΟΜΑ ΑΝΘΥΓΙΕΙΝΗΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ

Σε όλους τους εργαζομένους της παρούσας με τις ειδικότητες Μάγειρας, Χασάπης, Ζαχαροπλάστης, Πιτσαδόρος, Ζυμωτής, Ψήστης, , Ψήστης σε κατάστημα γρήγορου φαγητού, Μάγειρας Β΄, Λάντζα, Καθαριστές, Σερβιτόρος, Βοηθός Σερβιτόρου, Συντηρητής, Runner, Εργάτης Αποθήκης, χορηγείται επίδομα ανθυγιεινής εργασίας σε ποσοστό 10%.

 

            ΕΠΙΔΟΜΑ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ

Χορηγείται σε όλους τους εργαζόμενους της παρούσας σύμβασης επίδομα εκπαίδευσης με τις ακόλουθες διακρίσεις:

α. Για τους πτυχιούχους Ανώτατων και Ανώτερων Εκπαιδευτικών Ιδρυμάτων σε ποσοστό 15%.

β. Για τους πτυχιούχους Μέσων Τουριστικών και Επισιτιστικών Σχολών, ΙΕΚ, ΕΠΑΣ, ΟΑΕΔ, καθώς και τους αποφοίτους Σχολών Μετεκπαίδευσης του ΟΤΕΚ, σε ποσοστό 10%.

γ. Στους κατόχους μεταπτυχιακών τίτλων σπουδών, ποσοστό 5% για κάθε τίτλο.

 

 

               ΕΠΙΔΟΜΑ ΣΤΟΛΗΣ

Χορηγείται επίδομα στολής σε ποσοστό 10% μηνιαίως ή παροχή αυτούσιας στολής (ρουχισμός και υπόδηση), κατά την κρίση της επιχείρησης. Δικαιούχοι του εν λόγω επιδόματος είναι οι απασχολούμενοι σε κάθε ειδικότητα και σε οποιαδήποτε κατηγορία καταστημάτων υπό την προϋπόθεση ότι απαιτείται από την επιχείρηση η εν στολή υπηρεσία.

 

ΕΠΙΔΟΜΑ ΤΡΟΦΗΣ

H επιχείρηση υποχρεούται να παρέχει τροφή σε όλους τους εργαζόμενους της παρούσας, στο κατάστημα στο οποίο εργάζονται. Εναλλακτικά, εάν η επιχείρηση δεν επιθυμεί να παρέχει τροφή σε εργαζόμενο τότε υποχρεούται να καταβάλλει σ’ αυτόν επίδομα τροφής σε ποσοστό 10% επί του βασικού μισθού.

 

             ΕΠΙΔΟΜΑ ΑΠΟΣΤΑΣΗΣ

Στους εργαζόμενους της παρούσας καταβάλλεται μηνιαίως ποσό που θα αντιστοιχεί στην κάρτα απεριορίστων διαδρομών για τη μετακίνηση από και προς το αεροδρόμιο.

Όταν η υπηρεσία των εργαζομένων τελειώνει ή αρχίζει μετά το τέλος της λειτουργίας των μέσων μαζικής μεταφοράς, ανεξαρτήτως του τρόπου μετάβασης τους από και προς την εργασία τους, η επιχείρηση είναι υποχρεωμένη να καταβάλλει στους εργαζόμενους τα έξοδα μεταφοράς με ΤΑΞΙ.

 

ΕΠΙΔΟΜΑ ΤΑΜΕΙΑΚΩΝ ΛΑΘΩΝ

Καταβάλλεται επίδομα 10% σε όλους τους εργαζόμενους που συναλλάσσονται με χρήματα.

           

 

            ΕΠΙΔΟΜΑ ΕΠΟΧΙΚΗΣ ΑΠΑΣΧΟΛΗΣΗΣ

Χορηγείται επίδομα 10% για κάθε μήνα απασχόλησης στους εργαζόμενους όλων των κατηγοριών της παρούσας, που απασχολούνται εποχικά.

 

ΕΠΙΔΟΜΑ ΑΔΕΙΑΣ

Ο μισθωτός που θεμελιώνει δικαίωμα κανονικής άδειας αναψυχής, αυτούσιας ή σε χρήμα δικαιούται να λάβει και το επίδομα άδειας, το οποίο αποτελεί τακτικές αποδοχές του, υπολογίζεται με τον ίδιο τρόπο που υπολογίζονται και οι αποδοχές άδειας και υπόκειται στους ίδιους κανόνες με αυτές. Το επίδομα άδειας ισούται με το σύνολο των πράγματι καταβαλλόμενων τακτικών συνήθων αποδοχών της άδειας, με τον περιορισμό ότι δεν μπορεί να υπερβαίνει τις αποδοχές 15 ημερών γι’ αυτούς που αμείβονται με μηνιαίο μισθό και 13 ημερών γι’ αυτούς που αμείβονται με ημερομίσθιο.

Το αντίστοιχο επίδομα άδειας προκαταβάλλεται κατά τη λήψη της άδειας αναψυχής ή τμήματος αυτής μαζί με τις αποδοχές αδείας.

Γενικές ή ειδικές διατάξεις νόμων, διαταγμάτων, υπουργικών αποφάσεων, συλλογικών συμβάσεων εργασίας, διαιτητικών αποφάσεων, κανονισμών εργασίας και λοιπών κανονιστικών πράξεων, που καθορίζουν ευνοϊκότερους τρόπους υπολογισμού, καταβολής και γενικά παροχής του επιδόματος άδειας υπερισχύουν και διατηρούνται σε ισχύ.

Το άρθρο 6 της Ε.Γ.Σ.Σ.Ε. 1996-1997 για τη χορήγηση του επιδόματος άδειας σε περίπτωση πρόωρης λύσης της σχέσης εργασίας εξακολουθεί να ισχύει, διαγραφομένων των λέξεων «πριν ο μισθωτός συμπληρώσει παρά τω αυτώ εργοδότη δωδεκάμηνον συνεχή απασχόλησιν», λόγω της μεταγενέστερες τροποποίησης των προϋποθέσεων για τη λήψη άδειας.

 

 

 

ΑΡΘΡΟ 7.        ΠΡΟΣΑΥΞΗΣΕΙΣ

Για τις Κυριακές και τις επίσημες αργίες εφόσον εργασθούν οι εργαζόμενοι που υπάγονται στην παρούσα θα τους καταβάλλεται προσαύξηση 75% επί των νόμιμων αποδοχών τους για κάθε ημέρα απασχόλησης τους. Για τις νυκτερινές ώρες απασχόλησης των εργαζόμενων της παρούσας σύμβασης η προσαύξηση που θα καταβάλλεται είναι 25% επί των νόμιμων αποδοχών τους. Οι παραπάνω προσαυξήσεις υπολογίζονται επί του συνόλου των νομίμων τακτικών αποδοχών.

Επίσημες αργίες για τους εργαζόμενους της παρούσας ρύθμισης είναι:

α. Η Πρωτοχρονιά

β. Θεοφάνια

γ. Η Καθαρά Δευτέρα

δ. Η 25η Μάρτη

ε. Η Δεύτερη ημέρα του Πάσχα

στ. Η 15η Αυγούστου

ζ. Η 28η Οκτωβρίου

η. Η 25η Δεκεμβρίου

θ. Η 26η Δεκεμβρίου

 

ΑΡΘΡΟ 8.     ΔΩΡΑ ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΩΝ, ΠΑΣΧΑ

Τα δώρα των εορτών Χριστουγέννων και Πάσχα αποτελούν τακτικές αποδοχές και καταβάλλονται στο ακέραιο εφόσον η εργασιακή σχέση διήρκεσε καθ’ όλη τη χρονική περίοδο, για μεν την περίπτωση του επιδόματος των εορτών Πάσχα από την 1η Ιανουαρίου μέχρι την 30ή Απριλίου για δε την περίπτωση του επιδόματος των εορτών Χριστουγέννων από την 1η Μαΐου μέχρι την 31η Δεκεμβρίου κάθε χρόνου.

Το επίδομα εορτών Χριστουγέννων ανέρχεται σε έναν μηνιαίο μισθό για τους αμειβόμενους με μισθό και σε 25 ημερομίσθια για τους αμειβόμενους με ημερομίσθιο. Το επίδομα εορτών Πάσχα ανέρχεται σε μισό μηνιαίο μισθό για τους αμειβόμενους με μισθό και σε 15 ημερομίσθια για τους αμειβόμενους με ημερομίσθιο.

Για όσους από τους εργαζόμενους της παρούσας ρύθμισης η σχέση εργασίας με την επιχείρηση δεν διάρκεσε καθ’ όλο το ανωτέρω χρονικό διάστημα, δικαιούνται να λάβουν τμήμα του δώρου εορτών, ανάλογο με τη διάρκεια της εργασιακής τους σχέσης. Συγκεκριμένα: α) Ως δώρο εορτών Χριστουγέννων, ποσό ίσο με τα 2/25 του μηνιαίου μισθού ή δύο (2) ημερομίσθια, ανάλογα με το συμφωνημένο τρόπο αμοιβής, για κάθε 19 ημέρες διάρκειας της εργασιακής σχέσης, και β) Ως δώρο εορτών Πάσχα, ποσό ίσο με το 1/15 του μισθού ή ένα ημερομίσθιο, ανάλογα με το συμφωνημένο τρόπο αμοιβής, για κάθε 8 ημέρες διάρκειας της εργασιακής σχέσης.

Τα δώρα εορτών καταβάλλονται στους δικαιούχους, για μεν τα Χριστούγεννα την 21η Δεκεμβρίου, για δε το Πάσχα τη Μεγάλη Τετάρτη κάθε έτους.

Γενικές ή ειδικές διατάξεις νόμων, διαταγμάτων, υπουργικών αποφάσεων, συλλογικών συμβάσεων εργασίας, διαιτητικών αποφάσεων, κανονισμών εργασίας και λοιπών κανονιστικών πράξεων, που καθορίζουν ευνοϊκότερους τρόπους υπολογισμού, καταβολής και γενικά παροχής των επιδομάτων αυτών υπερισχύουν και διατηρούνται σε ισχύ.

 

ΑΡΘΡΟ 9.        ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΗ ΕΞΕΛΙΞΗ

Οι βοηθοί των εργαζομένων της παρούσας ύστερα από 5 χρόνια υπηρεσίας στην ίδια ειδικότητα προάγονται υποχρεωτικά στην ειδικότητα που προηγείται.

Σε περίπτωση που δεν υπάρχει θέση για να προαχθούν οι παραπάνω συνεχίζουν να εκτελούν τα καθήκοντα της προηγούμενης θέσης, παίρνουν όμως τον μισθό και την ασφάλιση της  θέσης που προβλέπεται με την εξέλιξή τους.

 

ΑΡΘΡΟ 10.      ΔΙΕΥΚΟΛΥΝΣΗ ΑΛΛΟΔΑΠΩΝ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ

Η επιχείρηση είναι υποχρεωμένη να διευκολύνει τους αλλοδαπούς εργαζόμενους στην εργασία τους προκειμένου να διεκπεραιώνουν διατυπώσεις που έχουν σχέση με την άδεια παραμονής και εργασίας τους. Επιπλέον οφείλει να παρέχει οποιοδήποτε έγγραφο κρίνεται επιβεβλημένο από την εκάστοτε ισχύουσα νομοθεσία, προκειμένου να μπορούν εγκαίρως να ρυθμίζουν ζητήματα σχετικά με τη νόμιμη παραμονή και εργασία τους  στην               Ελλάδα.

 

ΑΡΘΡΟ 11.      ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΜΗΤΡΟΤΗΤΑΣ ΚΑΙ ΠΑΤΡΟΤΗΤΑΣ

Χορηγείται άδεια κύησης, τοκετού και θηλασμού για όλες τις γυναίκες, ανεξάρτητα ειδικότητας και εργασιακής σχέσης, δυο μήνες πριν και τέσσερις μήνες μετά τη γέννηση του παιδιού, με πλήρεις αποδοχές και ασφαλιστικά δικαιώματα.

Απαγορεύεται η απόλυση της εργαζόμενης γυναίκας τόσο κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης της όσο και επί 2 έτη μετά τον τοκετό.

Οι εργαζόμενες μητέρες δικαιούνται για χρονικό διάστημα 24 μηνών από τον τοκετό είτε να προσέρχονται αργότερα στην εργασία τους είτε να αποχωρούν νωρίτερα κατά 2 ώρες κάθε μέρα και τους επόμενους δέκα μήνες αντίστοιχα κατά 1 ώρα. Η μητέρα και μόνο, έχει το δικαίωμα με αίτησή της να συμψηφίσει τις ώρες με αντίστοιχες ημέρες. Το δικαίωμα καθυστερημένης προσέλευσης ή πρόωρης αποχώρησης της μητέρας και εναλλακτικά του πατέρα για τη φροντίδα του παιδιού, έχουν και οι θετοί γονείς παιδιού ηλικίας έως έξι (6) ετών, υπό τους ίδιους ως άνω όρους των φυσικών γονέων και χρονική αφετηρία την υιοθεσία.

Το μειωμένο ωράριο εργασίας για γονείς που έχουν παιδιά με διανοητικά προβλήματα ή σωματική αναπηρία, κ.λ.π. που προβλέπονται από τον ν. 1483/84 δίνεται χωρίς περικοπές των αποδοχών τους.

Στην περίοδο της εγκυμοσύνης και για όσο καιρό υπάρχει ιατρική εντολή, η έγκυος απομακρύνεται από βαριές και ανθυγιεινές εργασίες χωρίς να χάνει τα δικαιώματά της (οικονομικά, ασφαλιστικά κ.α.) Μόλις η υγεία της αποκατασταθεί επιστρέφει στην εργασία της.

Απαγορεύεται η νυχτερινή εργασία κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης και της λοχείας.

Τα μέλη των μονογονεϊκών οικογενειών, διαζευγμένοι, ή χήροι -ες εργάζονται μόνο πρωινή βάρδια ή μπορούν εναλλακτικά να επιλέξουν όποια επιθυμούν μέχρι τα παιδιά να φτάσουν στην ηλικία των 10 ετών.

Η διευκόλυνση γονέων ισχύει για όλους τους μισθωτούς ανεξαρτήτως εργασιακής σχέσης που καλύπτονται από την παρούσα σύμβαση.

 

ΑΡΘΡΟ 12.               ΑΔΕΙΕΣ

ΕΤΗΣΙΑ ΑΔΕΙΑ ΜΕ ΑΠΟΔΟΧΕΣ

1 χρόνος ………………………. υπηρεσίας ή προϋπηρεσίας 20 εργάσιμες ημέρες                    

2 χρόνια ………………………. υπηρεσίας ή προϋπηρεσίας   21 εργάσιμες ημέρες

3 χρόνια………………………. υπηρεσίας ή προϋπηρεσίας 22 εργάσιμες ημέρες

πάνω από 10 χρόνια…….. υπηρεσίας ή προϋπηρεσίας 25 εργάσιμες ημέρες

πάνω από 25 χρόνια…….. υπηρεσίας ή προϋπηρεσίας 26 εργάσιμες ημέρες

Η ετήσια άδεια αναψυχής χορηγείται σε χρόνο που συμφωνείται μεταξύ εργοδότη και εργαζόμενου, κατόπιν έγγραφης αίτησης του εργαζόμενου.

Η άδεια δίνεται σε ένα μέρος. Μπορεί να κατατμηθεί μόνο αν ο εργαζόμενος το επιθυμεί και το ζητήσει με έγγραφη αίτηση. Σε κάθε περίπτωση οι μισές ημέρες άδειας που προβλέπονται θα πρέπει να χορηγούνται ενιαία στο χρονικό διάστημα από 1.6 ως 30.9.

Οι εργαζόμενοι που υπάγονται στην παρούσα συλλογική ρύθμιση, οι οποίοι απασχολούνται εποχιακά, λαμβάνουν αναλογία αδείας 2 ημερών για κάθε μήνα εργασίας κατά την ίδια περίοδο απασχόλησης καθώς και επίδομα αδείας 2 ημερών ομοίως για κάθε μήνα εργασίας κατά την ίδια περίοδο εποχιακής απασχόλησης και μέχρι μισό μηνιαίο μισθό. Εφόσον έχουν συμπληρώσει συνολικά 10ετία στον ίδιο ή σε οποιοδήποτε εργοδότη, λαμβάνουν αναλογία αδείας 2,5 ημερών για κάθε μήνα εργασίας κατά την ίδια περίοδο εποχιακής απασχόλησης καθώς και επίδομα αδείας 2,5 ημερών ομοίως για κάθε μήνα εργασίας κατά την ίδια περίοδο εποχιακής απασχόλησης και μέχρι μισό μηνιαίο μισθό.

 

ΑΔΕΙΑ ΓΑΜΟΥ

Στους μισθωτούς που αφορά η παρούσα χορηγείται πλέον της κανονικής, άδεια γάμου επτά (7) εργάσιμων ημερών με αποδοχές.

 

ΓΟΝΙΚΕΣ ΑΔΕΙΕΣ

Χορηγείται γονική άδεια με αποδοχές (άδεια ανατροφής, φροντίδας, απουσίας για ασθένεια εξαρτημένων μελών) ως 2 ημέρες το μήνα και μέχρι συνολικά 10 το χρόνο. Την άδεια φροντίδας παιδιού δικαιούνται και οι άγαμοι γονείς.

Χορηγείται άδεια για διευκόλυνση εργαζομένων με οικογενειακές υποχρεώσεις όσες χρειαστούν, χωρίς αποδοχές.

Χορηγείται άδεια 10 εργασίμων ημερών με αποδοχές σε όσους εργαζόμενους έχουν χηρέψει ή στον διαζευγμένο γονέα που έχει την επιμέλεια του παιδιού. Η άδεια αυτή χορηγείται εφάπαξ ή τμηματικά, ανάλογα με την επιθυμία του εργαζόμενου.

Σε περίπτωση γέννησης παιδιού ο πατέρας δικαιούται 3 ημέρες επιπλέον άδεια με αποδοχές.

 

ΑΔΕΙΑ ΛΟΓΩ ΘΑΝΑΤΟΥ ΣΥΓΓΕΝΟΥΣ

Χορηγείται άδεια 3 ημερών με αποδοχές σε περίπτωση θανάτου συγγενούς α΄ και β΄ βαθμού.

 

ΣΠΟΥΔΑΣΤΙΚΗ ΑΔΕΙΑ

Στους σπουδαστές χορηγείται άδεια στις εξεταστικές περιόδους των ιδρυμάτων στα οποία φοιτούν, δύο 15θημέρων με αποδοχές, χωρίς να συμψηφίζεται με την κανονική άδεια.

 

ΑΔΕΙΑ ΓΙΑ ΜΕΤΑΓΓΙΣΕΙΣ ΑΙΜΑΤΟΣ ΚΑΙ ΠΑΡΑΓΩΓΩΝ ΤΟΥΣ Η ΑΙΜΟΚΑΘΑΡΣΗΣ

Όλοι οι εργαζόμενοι της παρούσης που πάσχουν από νόσημα που απαιτεί μεταγγίσεις αίματος και παραγωγών του ή αιμοκάθαρση, δικαιούνται ως 30 ημέρες το χρόνο επιπλέον άδεια με αποδοχές. Η άδεια χορηγείται και στους δύο γονείς (θετούς ή φυσικούς) των οποίων τα παιδιά πάσχουν από αντίστοιχα νοσήματα.

 

ΑΡΘΡΟ 13.      ΑΤΟΜΙΚΑ ΜΕΣΑ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ

Σε όλους τους εργαζόμενους της παρούσας η επιχείρηση υποχρεούται να παρέχοει όλα τα μέτρα ατομικής προστασίας που προβλέπονται με βάση τα καθήκοντα που εκτελούν και απορρέουν από την ειδικότητα τους και να λαμβάνουν όλα τα αναγκαία μέτρα για την προστασία της υγείας και της ασφάλειας των εργαζόμενων στους χώρους δουλειάς, την πρόληψη εργατικών ατυχημάτων και επαγγελματικών ασθενειών.

 

ΑΡΘΡΟ 14.      ΑΡΧΗ ΕΥΝΟΪΚΟΤΕΡΗΣ ΡΥΘΜΙΣΗΣ.

Αποδοχές ανώτερες από αυτές που καθορίζονται με την παρούσα ή ευνοϊκότεροι όροι εργασίας που προβλέπονται από νόμους, διατάγματα, υπουργικές αποφάσεις, ΣΣΕ ή ΔΑ,

κανονισμούς εργασίας, έθιμα κλπ, δεν θίγονται και εξακολουθούν να ισχύουν.

 

ΑΡΘΡΟ 15.        ΕΝΑΡΞΗ ΙΣΧΥΟΣ

Η ισχύς της παρούσας αρχίζει από 1/5/2022