Εδώ και τώρα μέτρα προστασίας της ζωής και της ασφάλειάς μας! Σάββατο 29 Γενάρη συγκέντρωση στο Σύνταγμα στις 11.30!

 

Συναδέλφισσες, συνάδελφοι,

Όσα προηγήθηκαν τις προηγούμενες μέρες, με τον από μέρες αναμενόμενο χιονιά, επιβεβαιώνουν πως καμία μέριμνα, πρόληψη δεν υπάρχει για την προστασία της ζωής και της ασφάλειάς μας. Δεν είναι μοιραίο να καίγονται τα δάση και ο βιός μας στις φωτιές, να πλημμυρίζουν τα σπίτια μας και οι δρόμοι στις βροχές, να αποκλειόμαστε στα χιόνια στους χιλιοπληρωμένους αυτοκινητόδρομους και να μην μπορούμε να πάμε με ασφάλεια στα σπίτια μας. Να μην υπάρχει ρεύμα για πάνω από δύο 24ωρα σε περιοχές της Ανατολικής Αττικής.

Τα όσα ζήσαμε τις προηγούμενες μέρες δεν είναι απλά αστοχία της κυβέρνησης ή ανετοιμότητα του κρατικού μηχανισμού. Δείχνει τι προσανατολισμό έχει το κράτος αφού βλέπουμε πλήρη ετοιμότητα σε ότι έχει να κάνει με την επίθεση στα δικαιώματά μας, την καταστολή αγωνιστικών κινητοποιήσεων, τα επενδυτικά σχέδια που αφορούν την κερδοφορία των λίγων σε βάρος των πραγματικών λαϊκών αναγκών. Ειδικά τα όσα διαδραματίστηκαν στο Αεροδρόμιο της Αθήνας, με εκατοντάδες εργαζόμενους να μένουν στα καταστήματα, στα γραφεία, να δουλεύουν υπερωριακά επειδή για τους εργοδότες και το κράτος τους έρχεται σε πρώτη προτεραιότητα η λειτουργία των επιχειρήσεων κόντρα στη φυσική μας ανάγκη για ξεκούραση, για φαγητό, έγκαιρη επιστροφή στο σπίτι μας. Η στάση της επιχείρησης να μην ενημερώσει έγκαιρα εργαζόμενους να φύγουν ή να μην έρθουν καθόλου για δουλειά με αποτέλεσμα τον εγκλωβισμό τους, παρά τις προσπάθειες του σωματείου μας ώστε έγκαιρα να παρθούν μέτρα, είναι απαράδεκτη και αποδεικνύει για μία ακόμη φορά ότι ποσώς τους ενδιαφέρει για την ασφάλειά μας.

Παράλληλα, ακόμα δεν έχει διασφαλιστεί με ευθύνη του Υπουργείου Εργασίας, η πληρωμή των ημερών αυτών για τους συναδέλφους που δεν κατάφεραν  να φτάσουν στο χώρο εργασίας ή έφυγαν νωρίτερα προκειμένου να μην εγκλωβιστούν, με κίνδυνο να χρεωθούν στους εργαζόμενους ημέρες από την κανονική άδεια. 

Η απαράδεκτη κατάσταση με τα ΜΜΜ, που σταμάτησαν να λειτουργούν προτού διασφαλιστεί η έγκαιρη μεταφορά από και προς τη δουλειά μας δεν είναι πρωτοτυπία αφού, όπως έχουμε επανειλημμένα καταγγείλει η συγκοινωνία στην  περιοχή της Ανατολικής Αττικής που σε μεγάλο βαθμό έχει παραχωρηθεί στα ΚΤΕΛ σαν αποτέλεσμα έχει λειψά δρομολόγια που δεν εξυπηρετούν τα ωράρια εργασίας μας και πολλές φορές συνάδελφοι αναγκάζονται να έρθουν με τα πόδια μέχρι τις στάσεις του εσωτερικού λεωφορείου, να κάνουν πάνω από 2 ώρες να φτάσουν στο αεροδρόμιο από περιοχές που βρίσκονται σε  χιλιομετρικά μικρή απόσταση, όπως η Λούτσα και η Ραφήνα.

Να μη γραφτούν στο χιόνι τα όσα ζήσαμε! Μαζί με τα υπόλοιπα σωματεία, τα Εργατικά Κέντρα και τις Ομοσπονδίες συμμετέχουμε στη μεγάλη συγκέντρωση το Σάββατο 29 Γενάρη στις 11.30 στο Σύνταγμα, στηρίζοντας την πρωτοβουλία του Δήμου Πάτρας και του Εργατικού Κέντρου Πάτρας για ζωή με αξιοπρέπεια, δουλειά με δικαιώματα! Μαζί με τη μάχη για ουσιαστικά μέτρα προστασίας από την πανδημία, τη διασφάλιση των θέσεων εργασίας και του εισοδήματος μας, ενάντια στην πολυαπασχόληση, στηρίζουμε τα αιτήματα του Εργατικού Κέντρου Λαυρίου- Ανατολικής Αττικής για υποδομές, ολοκληρωμένο σχεδιασμό για προστασία της ζωής και της ασφάλειάς μας από τις φυσικές καταστροφές, για άμεση αποκατάσταση της παροχής ρεύματος στις περιοχές που ακόμα δεν έχει επανέλθει.

Παίρνουμε την κατάσταση στα χέρια μας! Καλούμε και τα υπόλοιπα σωματεία που δραστηριοποιούνται στο Αεροδρόμιο της Αθήνας να στηρίξουν αυτή την πρωτοβουλία με αγωνιστικές αποφάσεις συμμετοχής.

 

Διεκδικούμε:

·    Να καταβληθούν στο ακέραιο τα μεροκάματα των ημερών που κηρύχτηκαν ως αργία για τους εργαζόμενους που δεν κατάφεραν να πάνε στη δουλειά τους.

·     Άμεση χορήγηση επιδόματος αποζημίωσης στο 1/3 του μισθού για όσους εργαζόμενους παρέμειναν εγκλωβισμένοι στους χώρους δουλειάς ή και εκτέθηκαν στην κακοκαιρία με ευθύνη του κράτους ή της εργοδοσίας.

·    Να καταβληθούν άμεσα τα οδοιπορικά στους συναδέλφους μας που αναγκάστηκαν να πληρώσουν ταξί.

·   Άμεσα μέτρα και έργα προστασίας του λαού από όλες τις φυσικές καταστροφές μέσα από ένα ολοκληρωμένο σχεδιασμό, με επαρκή κρατική χρηματοδότηση.

·  Να καταργηθούν τα διόδια και να εξασφαλιστούν σύγχρονα μέσα και υποδομές, με ευθύνη της κυβέρνησης, σε όλους τους οδικούς άξονες.

·     Κανένα σπίτι χωρίς θέρμανση, καμία διακοπή ρεύματος λόγω αδυναμίας πληρωμής του κόστους.

·   Μείωση της τιμής του ρεύματος κατά 50% και κατάργηση των χαρατσιών για όλα τα σπίτια των εργαζομένων.

·   Να διασφαλιστούν τώρα το εισόδημα, οι θέσεις εργασίας και η Υγεία για όλους τους εργαζόμενους. Επίδομα ενοικίου για όλους τους εργαζόμενους, ειδικά για όσους βρίσκονται σε αναστολή εργασίας.