ΟΛΟΙ ΣΤΟ ΣΥΛΛΑΛΗΤΗΡΙΟ 3 ΙΟΥΝΗ ΣΤΙΣ 19.00 ΣΤΑ ΠΡΟΠΥΛΑΙΑ! ΑΠΕΡΓΙΑ 10 ΙΟΥΝΗ! ΤΟ ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ ΕΚΤΡΩΜΑ ΝΑ ΑΠΟΣΥΡΘΕΙ!

ΞΕΣΗΚΩΜΟΣ ΓΙΑ ΝΑ ΜΗΝ ΠΕΡΑΣΕΙ ΤΟ ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ ΕΚΤΡΩΜΑ!

Συναδέλφισσες, συνάδελφοι,

Με την ανακοίνωση του νομοσχεδίου από την κυβέρνηση, που φέρνει τις ανατροπές του αιώνα, αποδεικνύεται ότι ο κατήφορος δεν έχει πάτο ως προς το χτύπημα των δικαιωμάτων των εργαζομένων.

Πάνω από ένα χρόνο ζούμε με επιδόματα, η μεγάλη πλειοψηφία είμαστε εκτός δουλειάς, με την ανασφάλεια και τις δυσκολίες να μεγαλώνουν. Με το νέο νομοσχέδιο- έκτρωμα η κυβέρνηση της ΝΔ έρχεται να προσθέσει στο υπάρχον αντεργατικό οπλοστάσιο, που έχουν ήδη διασφαλίσει οι επιχειρηματικοί όμιλοι από τις προηγούμενες κυβερνήσεις, όλα τα μέτρα που πέρασαν με αφορμή την πανδημία, επεκτείνει την «ευελιξία» και δυναμώνει την ένταση της εκμετάλλευσης.

Κυριολεκτικά, δε θέλουν να αφήσουν τίποτα όρθιο. Οι ανακοινώσεις του Υπουργού Εργασίας έχει ανοίξει ακόμα παραπάνω τις «ορέξεις» των επιχειρηματικών ομίλων αφού το νομοσχέδιο προβλέπει:

  • ·       Κατάργηση του 8ωρου μετά από 135 χρόνια από τους αιματηρούς αγώνες των εργατών σε όλο τον κόσμο για την κατάκτησή του! Προβλέπει υπερωρίες που θα επιβάλλει ο εργοδότης σύμφωνα με τις ανάγκες του ενώ, όχι μόνο δε θα υπάρχει η προσαύξηση που υπήρχε αλλά δε θα πληρώνονται καν σε χρήμα αλλά με ρεπό σε βάθος εξαμήνου.
  • ·       Ακόμα και το διάλειμμα βγαίνει εκτός εργάσιμου χρόνου.
  • ·       Απελευθερώνει τις απολύσεις και μάλιστα χωρίς άμεση αποζημίωση με βάση την οικονομική κατάσταση της επιχείρησης σε βάθος 4μηνου. Δίνει τη δυνατότητα στους εργοδότες να προχωρούν ακόμα και σε παράνομες απολύσεις.
  • ·       Φέρει επιπλέον χτύπημα στην Κυριακάτικη αργία για πάρα πολλούς κλάδους και ανοίγει το δρόμο για κατάργηση της επιπλέον πληρωμής για όσους δουλεύουν την Κυριακή, αφού η εξαίρεση γίνεται κανόνας.
  • ·       Καταργεί το Σώμα Επιθεώρησης Εργασίας.
  • ·       Θέτει παραπάνω περιορισμούς στη συνδικαλιστική δράση και το δικαίωμα στην απεργία, επιδιώκοντας να μετατρέψει την απεργία σε «συμβολική πράξη».
Τα επιχειρήματα της κυβέρνησης σχετικά με το δικαίωμα επιλογής των εργαζομένων στη δεκάωρη δουλειά είναι τουλάχιστον γελοία! Εμείς οι εργαζόμενοι ξέρουμε καλά τι θα πει «ατομική σύμβαση» ή ότι δήθεν έχουμε την «επιλογή»: θα κάνεις αυτό που θέλει ο εργοδότης ή αλλιώς "δρόμο"!

Δεν πρέπει να δείξουμε καμία αναμονή, να μην υπάρχει καμία αυταπάτη ότι στην εταιρεία που δουλεύουμε δε θα εφαρμοστεί…! Έχουμε πείρα πως όλοι οι αντεργατικοί νόμοι που συμβάλλουν στην αύξηση της εντατικοποίησης της εργασίας, στη μείωση μισθών και δικαιωμάτων μας έχουν αξιοποιηθεί και εφαρμοστεί μέχρι κεραίας από τη διοίκηση της εταιρείας. Άλλωστε, ειδικά το τελευταίο διάστημα όσα καταστήματα είναι ανοιχτά, δουλεύουν με το ελάχιστο δυνατό προσωπικό με αποτέλεσμα οι συνάδελφοι να αναγκάζονται να κάνουν τη δουλειά τριών και τεσσάρων συναδέλφων. Πόσο μάλλον αν τους δοθεί η δυνατότητα (και με τη βούλα του νόμου) για να απασχολεί λιγότερους εργαζόμενους 10 και 12 ώρες και μάλιστα χωρίς επιπλέον αμοιβή…

Το όριο της «καλοσύνης» των εργοδοτών είναι το ποσοστό του κέρδους του. Στόχος της κυβέρνησης είναι οι εργοδότες να αγοράζουν την εργατική μας δύναμη ακόμα πιο φτηνά, για την υποβοήθηση της κερδοφορίας των επιχειρηματικών ομίλων.

ΤΙΠΟΤΑ ΔΕ ΓΙΝΕΤΑΙ ΑΝ ΜΕΝΕΙΣ ΘΕΑΤΗΣ ! ΟΛΑ ΑΝΑΤΡΕΠΟΝΤΑΙ ΑΝ ΟΡΓΑΝΩΘΕΙΣ!

Αυτό που φοβούνται, κυβέρνηση και εργοδότες βρίσκεται στις γραμμές του ίδιου του νομοσχεδίου: την οργάνωση και δράση των εργαζομένων με μοναδικό κριτήριο την ικανοποίηση των αναγκών μας! Γι’ αυτό, άλλωστε, μπαίνουν αυτοί οι όροι για την ακύρωση, επί της ουσίας, της απεργίας, οι απαράδεκτες πρακτικές της ηλεκτρονικής ψηφοφορίας, με τους εργοδότες να κάνουν κουμάντο στις αποφάσεις των εργαζομένων.

Μαζί με τα υπόλοιπα επιχειρησιακά σωματεία του κλάδου, το Συνδικάτο, τους υπόλοιπους εργαζόμενους και τις συνδικαλιστικές τους οργανώσεις, συμμετέχουμε στα συλλαλητήρια της Πέμπτης  3 Ιούνη στις 19.00 σε Αθήνα (Προπύλαια), Πειραιά (πλ. Κοραή), Κορωπί (πλ. Ελευθερίας). 

Δυναμώνουμε τον αγώνα να γυρίσουμε όλοι στη δουλειά, με όλα τα εργασιακά και ασφαλιστικά δικαιώματά μας, με μέτρα προστασίας της υγείας μας! Απορρίπτουμε το νέο νομοσχέδιο  και  τη λογική των συνδικαλιστικών ηγεσιών που στηρίζουν την κυβέρνηση και τους εργοδότες, όπως η ηγεσία της ΓΣΕΕ,  ότι το νομοσχέδιο «έχει και καλά», το νομοσχέδιο ΔΕ ΔΙΟΡΘΩΝΕΤΑΙ!

Συνεχίζουμε και κλιμακώνουμε με απεργιακή κινητοποίηση την Πέμπτη 10 Ιούνη!

  • ·       Να αποσυρθεί ΤΩΡΑ το νομοσχέδιο- έκτρωμα!
  • ·       Να καταργηθούν οι αντεργατικοί νόμοι των προηγούμενων κυβερνήσεων, της διευθέτησης εργασίας, της «ευελιξίας», του χτυπήματος των ΣΣΕ, του παγώματος των μισθών, της ιδιωτικοποίησης της ασφάλισης, οι απεργοκτόνοι νόμοι του ΣΥΡΙΖΑ, του χτυπήματος των διαδηλώσεων, το «μίνι εργασιακό νομοσχέδιο» που πέρασε με αφορμή την πανδημία.
  • ·       Συλλογικές συμβάσεις με αυξήσεις στους μισθούς και σύγχρονα δικαιώματα! 7ωρο- 5θήμερο- 35ωρο.

Η ΔΙΟΙΚΗΣΗ