Δελτίο Τύπου Συνδικάτου για κοινή σύσκεψη σωματείων του κλάδου.

 

Πραγματοποιήθηκε σήμερα με πρωτοβουλία του Συνδικάτου Επισιτισμού-Τουρισμού της Αττικής σύσκεψη σωματείων, με τη συμμετοχή συνδικαλιστών από 8 κλαδικά και 11 επιχειρησιακά σωματεία όλης τη χώρας, με θέμα την οργάνωση και το συντονισμό της πάλης για το επόμενο διάστημα.

Στη συζήτηση έγινε εκτίμηση της πείρας από τη δράση μας μέχρι σήμερα και εκφράστηκε από όλους η αναγκαιότητα να κλιμακώσουμε τους αγώνες μας, για να μπουν στο προσκήνιο οι εργαζόμενοι και οι ανάγκες τους, να αποκρουστεί η συντονισμένη από κεφάλαιο και κυβέρνηση επίθεση που δεχόμαστε, για να πληρώσουμε την κρίση που επιτάχυνε η πανδημία και η εξέλιξή της.

Η αμφισβήτηση του δικαιώματος των εποχικών εργαζομένων στην επαναπρόσληψη,η αμφισβήτηση της κανονικής άδειας, τουεπιδόματος αδείας και του δώρου Χριστουγέννων,η νέα παράταση των αναστολών στις συμβάσεις και της ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑΣ,δεν αφήνουν κανένα περιθώριο να αναμονής στα σωματεία μας, που και το προηγούμενο διάστημα πρωταγωνίστησαν για να μην μείνουν οι εργαζόμενοι χωρίς εισόδημα.

Η κατάσταση που επικρατεί σε όσους χώρους δουλειάς έχουν παραμείνει ανοιχτοί, με τους συναδέλφους εκτεθειμένους στην πανδημία χωρίς ουσιαστικά μέτρα προστασίας, με το δημόσιο σύστημα υγείας υπονομευμένο για χάρη των μονοπωλίων που εμπορεύονται την αγωνία του λαού για πρόληψη, υγεία, πρόνοια, προσθέτει ακόμη πιο σημαντικά καθήκοντα στις συνδικαλιστικές οργανώσεις που δεν τα έχουν διπλώσει, που θέλουν εργαζόμενους δυνατούς και όρθιους να αντιμετωπίσουμε αυτά που μας ετοιμάζουν.

Το ζήτημα των συλλογικών συμβάσεων που είναι κορυφαίο μέτωπο πάλης για τα Συνδικάτα, θα είναι το επόμενο διάστημα μια από τις άμεσες προτεραιότητες που βάλαμε, για να συγκεντρωθούν δυνάμεις ικανές να σταματήσουν το σχέδιο της μεγαλοεργοδοσίας που μας θέλει χωρίς καμιά συλλογική ρύθμιση με πετσοκομμένους μισθούς και δικαιώματα.

Αφήνοντας πίσω την πλειοψηφία της Ομοσπονδίας, που έβαλε όσα σωματεία είναι στη γραμμή της συναίνεσης και του συμβιβασμού με την κυβέρνηση και την εργοδοσία να υπονομεύσουν την απόφαση που πήρε για ημέρα πανελλαδικής δράσης στις 28 Σεπτέμβρη, αποφασίσαμε να συνεχίσουμε τον αγώνα με νέα κινητοποίηση στις 2 Νοέμβρη, σε όσες τις περιοχές της χώρας υπάρχουν σωματεία που δεν στηρίζουν την κυβέρνηση και τους εκμεταλλευτές μας.

Καλούμε όσα σωματεία δεν συμμετείχαν στη σημερινή σύσκεψη να συμπορευτούμε μαζί, να δώσουμε από κοινού τον αγώνα για να μην καταργηθεί το δικαίωμα της επαναπρόσληψης, η κανονική άδεια και το επίδομα αδείας, το δώρο Χριστουγέννων και η αμοιβή της υπερωρίας.

Να συνεχίσουμε την προσπάθεια να μην μείνει κανείς χωρίς εισόδημα και να εφαρμοστούν πραγματικά μέτρα που να διασφαλίζουν την υγεία και την ασφάλειά μας μέσα κι έξω από τους χώρους δουλειάς.

Κοινοποιούμε σε όλους το υπόμνημα που καταθέσαμε σε όλα τα κοινοβουλευτικά κόμματα, πλην της Ελληνικής Λύσης, μαζί με τα άμεσα αιτήματα στα οποία καταλήξαμε όλα τα σωματεία.