Η εργοδοσία ξεσσαλώνει με τις πλάτες του Υπουργείου Εργασίας!

Μετά από αίτημα του σωματείου μας στα τέλη (Ιουλίου) για διενέργεια ελέγχου από την επιθεώρηση εργασίας, παρουσία εκπροσώπου του σωματείου, για τους άθλιους όρους εργασίας των συναδέλφων μας, η επιθεώρηση επικοινώνησε αρχές Οκτώβρη!!!

Μόλις… 2 μήνες μετά (!) η επιθεώρηση εργασίας επικοινώνησε για να μας πει ότι δε δύναται να συστήσει κλιμάκιο για έλεγχο λόγω κρουσμάτων στην υπηρεσία του Υπουργείου και ότι θα διενεργήσει τον έλεγχο…. τηλεφωνικά!!!
 
Μάλιστα μας δήλωσαν κατηγορηματικά πως όσα καταγγέλλουμε (ότι η πλειοψηφία των συναδέλφων είναι σε αναστολή και παρόλα αυτά ο κάθε εργαζόμενος είναι σε 2 και 3 πόστα, κάτι που τους εκθέτει πολλαπλά σε συνθήκες πανδημίας) δεν είναι παράνομα και μόνο για το γεγονός ότι δεν έχουν δώσει άδειες μπορεί να τους κάνει σύσταση..! 

Στη συνέχεια, μας «παρέδωσε» μαθήματα για το πώς πρέπει να είμαστε σε συνεννόηση με την εργοδοσία πάντα και να συναινούμε σε όσα λέει, για να υπάρχει «εργασιακή ειρήνη» στο χώρο, ενώ τόνισε ότι σε ένα χώρο όπως το αεροδρόμιο δε θα έπρεπε να έχουμε την απαίτηση να παίρνουμε άδειες π. χ. τον Αύγουστο, αφού έχει «πολύ κίνηση και πολύ δουλειά». Άλλωστε, όπως μας είπε «όλοι ξέραμε που πάμε να δουλέψουμε…(!)» 

Καμία εντύπωση δε μας προκαλούν όλα αυτά! Αποδεικνύεται για ακόμη μία φορά πως το υπουργείο εργασίας κάνει πλάτες στους εργοδότες και όταν καταγγέλλονται οι άθλιες συνθήκες εργασίας κάνουν τα στραβά μάτια και τους δίνουν άλλοθι! Επάξια έχει χαρακτηριστεί από πολλούς εργαζόμενους και σωματεία ως «Υπουργείο Εργοδοσίας». Κάτι που επιβεβαιώνεται κάθε μέρα αφού η κυβέρνηση συνεχίζει να δίνει και άλλα προνόμια στους εργοδότες, με παράταση των μέτρων (αναστολή, πρόγραμμα «συνεργασία»), αμφισβητεί ανοιχτά μια σειρά επιδόματα και δικαιώματα όπως το δώρο Χριστουγέννων, το επίδομα αδείας, η κανονική και η αναρρωτική άδεια! 

Δυναμώνουμε το σωματείο μας, ξεπερνάμε το φόβο αφού όλοι μαζί είμαστε πιο δυνατοί! Μαζί με τα υπόλοιπα σωματεία, τους υπόλοιπους κλάδους δυναμώνουμε τον αγώνα ενάντια σε αυτή την πολιτική που στέλνει το λογαριασμό της νέας κρίσης ξανά σε εμάς, τους εργαζόμενους! 
Καλούμε σε ανοιχτή σύσκεψη όλους τους εργαζόμενους το Σάββατο 24/10/2020 17.00 στη Λούτσα (Σπετσών 9). 
Προετοιμαζόμαστε για κλιμάκωση των κινητοποιήσεών μας με απεργιακή κινητοποίηση στις 2/11 που έχει κηρύξει το κλαδικό συνδικάτο επισιτισμού και ξενοδοχείων, μαζί με τα υπόλοιπα επιχειρησιακά σωματεία του κλάδου. 

 Συνεχίζουμε τον αγώνα ώστε να: 

  Να καλυφθούν εδώ και τώρα τα κενά που υπάρχουν στα πόστα. Σε κάθε βάρδια να υπάρχει τουλάχιστον ένας εργαζόμενος από όλες τις ειδικότητες (ταμίας, barrista, πωλητής, μάγειρας, λαντζέρης, αχθοφόρος, καθαριστής) να τηρούνται αυστηρά τα καθήκοντα. Να οριστούν καθαριστές με κατάλληλο εξοπλισμό και βαρέα ένσημα, προκειμένου να καθαρίζονται και να απολυμαίνονται, πέρα από τα καταστήματα, τα αποδυτήρια των εργαζομένων και οι κουζίνες. 

Μέτρα προστασίας της υγείας όλων των συναδέλφων. Να σταματήσει τώρα το καθεστώς των πολλαπλών ειδικοτήτων. Να γίνουν δωρεάν τα τεστ covid επαναλαμβανόμενα σε όλους τους εργαζόμενους με ευθύνη της εταιρείας και του αεροδρομίου. Επαρκή μέτρα ατομικής προστασίας και στολές εργασίας για όλους. 

 Να γίνονται τα διαλείμματα επαρκώς σε όλα τα πόστα, με δωρεάν γεύμα και ρόφημα. Να τηρείται απαρέγκλιτα το 8ωρο- 5θήμερο- 40ωρο. 

Να δοθούν κανονικά οι άδειες των συναδέλφων, όπως προβλέπεται από το νόμο, σε συνεννόηση μαζί τους και όχι όπως βολεύει τη διεύθυνση.

Να εφαρμοστεί η κλαδική σύμβαση του επισιτισμού. 

Να απαγορευτούν οι απολύσεις, να επιστρέψουμε όλοι στη δουλειά μετά το πέρας των αναστολών.
 
Να καλυφθεί το εισόδημά μας στο ύψος του μισθού μας, με ευθύνη της εργοδοσίας

 Να καταργηθούν οι αντεργατικές ΠΝΠ. 

Άμεση διακοπή πληρωμών σε νερό, τηλέφωνο, ρεύμα, τράπεζες, εφορία. 

 Η αποζημίωση ειδικού σκοπού να πληρώνεται την πρώτη βδομάδα κάθε μήνα. 

 Το δώρο Χριστουγέννων να δοθεί ολόκληρο, με βάση το μισθό μας. Αντίστοιχα, όσες από τις κανονικές άδειες των συναδέλφων που είναι σε αναστολή δε δοθούν, να πληρωθούν ως μη ληφθείσα άδεια μέχρι τις 31/12. 

 Αύξηση των δρομολογίων στα ΜΜΜ, των δρομολογίων των εσωτερικών λεωφορείων στο αεροδρόμιο. Τα έξοδα μετακίνησης μας να επιβαρύνουν την εργοδοσία. Δωρεάν μετακίνηση των εργαζομένων που είναι σε αναστολή. 

 Η ΔΙΟΙΚΗΣΗ