Κάλεσμα για συζήτηση την Τρίτη 23 Ιούνη και συνέχιση των κινητοποίησεων!


Συναδέλφισσες, συνάδελφοι, 

Τρεις μήνες έχουν περάσει που η μεγάλη πλειοψηφία βρισκόμαστε σε αναστολή, με τα πενιχρά επιδόματα που ούτε στο ελάχιστο φτάνουν για να καλύψουμε τα βασικά. Οι περισσότεροι έχουμε αφήσει απλήρωτους λογαριασμούς προκειμένου να μπορέσουμε να τα βγάλουμε πέρα. 

Την ίδια στιγμή, καμία ενημέρωση δεν έχουμε για το πότε και με τι όρους θα επιστρέψουμε στη δουλειά και η διοίκηση της εταιρείας δεν απαντά, προκλητικά αποφεύγει και αρνείται κάθε επικοινωνία με τους εκπροσώπους του σωματείου μας. Αδιαφορούν για τις ζωές τις δικές μας και των οικογενειών μας! Το μόνο που τους απασχολεί είναι η όσο το δυνατόν μεγαλύτερη κερδοφορία τους, εξετάζοντας ποιο είναι το πιο αποτελεσματικό «μιξ» μέτρων  που θα το διασφαλίσει. 

Παράλληλα, φαίνεται πιο καθαρά τώρα πως τα μέτρα της κυβέρνησης υλοποιούν μία προς μία τις απαιτήσεις των εργοδοτών, αφού με τη νέα Υπουργική Απόφαση «κατοχυρώνεται» το εισόδημά μας στα 534 ευρω για όσο είμαστε σε αναστολή ενώ επιβεβαιώνεται πως καμία προστασία δεν υπάρχει απέναντι στις απολύσεις. Αυτό προκύπτει αφού με τη λήξη των αναστολών συμβάσεων εργασίας, οι εργοδότες υποχρεούνται να διατηρήσουν για χρονικό διάστημα 30 ημερών τον ίδιο αριθμό θέσεων εργασίας και όχι να μην απολύσουν. 

Με το πρόγραμμα «ΣΥΝ- ΕΡΓΑΣΙΑ» μάλιστα, ο εργάσιμος χρόνος μας μειώνεται στο μισό, ενώ χαρακτηριστικό είναι ότι η απασχόληση θα γίνεται με βάση τις «επιχειρησιακές ανάγκες» με εβδομαδιαίο πρόγραμμα. Οι μισθοί μας θα μειωθούν περίπου κατά 20% αφού η προσωρινή κάλυψη από το κράτος θα αφορά το 60% των απωλειών. Επιπλέον, οι ασφαλιστικές εισφορές μας θα καλύπτονται και πάλι κατά 60% από το κράτος. Με λίγα λόγια, η κυβέρνηση επιδοτεί τους εργοδότες για να μας πληρώνουν το μισό μισθό, καλύπτει τις ασφαλιστικές τους εισφορές κατά 60%, κάνοντας τις σχέσεις εργασίας μας κυριολεκτικά λάστιχο. 

Έχουν θράσσος να μιλούν για «βιωσιμότητα των επιχειρήσεων» αυτοί που θησαύρισαν στη δική μας πλάτη. Τα εκατομμύρια κέρδη της Σελέκτ Σέρβις, το άνοιγμα νέων καταστημάτων σε όλη την Ελλάδα έγιναν από τη δική μας δουλειά. 

Οι κινητοποιήσεις του κλάδου μας αλλά και των εργαζομένων στο αεροδρόμιο της Αθήνας δείχνουν το δρόμο! Επειδή δεν γίνεται η ζωή μας να  μπαίνει στο ζύγι ανάλογα με το πόσα βγάζει ο εργοδότης, συνεχίζουμε τον αγώνα μας για να παραμείνουμε όρθιοι, υγιείς, αξιοπρεπείς! Ήδη οι συναδελφοί μας στο catering Newrest προχωρούν σε απεργιακές κινητοποιήσεις ενάντια στις ομαδικές απολύσεις που έχει ανακοινώσει η εργοδοσία. 

Απευθυνόμαστε ιδιαίτερα σε όσους εργαζόμενους μέχρι τώρα δεν συμμετείχαν στο σωματείο, που είναι διστακτικοί απέναντι του, που δεν πιστεύουν ότι μπορεί κάτι να βγει με τους αγώνες. Η πείρα και από το τελευταίο διάστημα δείχνει ότι μέσα απ' τις μαζικές κινητοποιήσεις που προηγήθηκαν, οι εποχικοί εργαζόμενοι στα ξενοδοχεία πέτυχαν να ενταχθούν στο μηχανισμό στήριξης, κάτι το οποίο δεν ήταν δεδομένο αρχικά. 

Στους αγώνες βρίσκεται η ελπίδα, στην οργάνωση η δύναμη! 

Καλούμε σε ανοιχτή συζήτηση για την οργάνωση της παρέμβασής μας την Τρίτη 23 Ιούνη στις 19.00 στο Συνδικάτο Επισιτισμού Τουρισμού, Γλάδστωνος 3, 7ος όροφος (στοά Φέξη, πλησίον πλ. Κάνιγγος). 

Τα αιτήματά μας είναι επίκαιρα, έχουν κριτήριο τη διασφάλιση των δικαιωμάτων μας. 

Συνεχίζουμε μέχρι να μπει στο σπίτι μας το εισόδημα που είχαμε υπολογίσει για να επιβιώσει η οικογένειά μας! Δε θα δεχτούμε καμία βλαπτική μεταβολή στους όρους εργασίας μας.

Μέχρι να επιστρέψουμε όλοι στη δουλειά! Δε θα δεχτούμε απολύσεις!

Μέχρι να ανασταλούν, αντί για τη δουλειά μας, όλες οι χρεώσεις και πληρωμές σε ρεύμα, νερό, τηλέφωνο, τράπεζες, εφορία.

Μέχρι μας διασφαλίσουν κράτος και εργοδοσία ότι θα πάρουν τα απαραίτητα μέτρα για να μείνουμε στη δουλειά μας υγιείς και ασφαλείς.

Κανένας εργαζόμενος μόνος του! Οργανωνόμαστε στο σωματείο μας, μένουμε δυνατοί! 

Κλιμακώνουμε τον αγώνα μας με νέα κινητοποίηση την Πέμπτη 25 Ιουνίου στις 16.00 στην οδό Β. Γεωργίου στο Σύνταγμα, με στάση εργασίας 15.00-19.00. 

Συμμετέχουμε στην παράσταση διαμαρτυρίας στο Υπ. Οικονομικών τη Δευτέρα 22 Ιούνη στις 10.00 προκειμένου να μη μείνει κανένας εργαζόμενος χωρίς ρεύμα, νερό, τηλέφωνο. Να απαγορευτούν οι πλειστηριασμοί πρώτης κατοικίας. Να γίνει παύση πληρωμών σε εφορία, τράπεζες. 

 

Η ΔΙΟΙΚΗΣΗ