Καταγγελία για τη στάση της εργοδοσίας εν μέσω επιδημίας.


ΚΑΤΑΓΓΕΛΙΑ
Από τις πρώτες μέρες, που το ζήτημα με τον κορονοϊό έχει αποκτήσει χαρακτηριστικά επιδημίας, η εργοδοσία έδειξε τις διαθέσεις της  να φορτώσει σε εμάς, τους εργαζόμενους, όλη τη «χασούρα» από τις……. 10 μέρες (!) πεσμένης επιβατικής κίνησης στο αεροδρόμιο.

Πιο συγκεκριμένα, από την Παρασκευή έχει δρομολογηθεί η αναγκαστική χορήγηση κανονικής άδειας, οι άδειες άνευ αποδοχών ακόμη και απολύσεις. Ο διευθυντής της επιχείρησης, δήλωσε με θράσος ότι το μόνο πράγμα που τον απασχολεί είναι η διαφύλαξη της κερδοφορίας της επιχείρησης και μπροστά σε αυτή την επιδίωξη δε θα διστάσει να πετάξει κόσμο στο δρόμο, να αφήσει εργαζόμενους χωρίς μεροκάματο, να «φάει» το σύνολο της κανονικής άδειας των εργαζομένων μέχρι το Μάρτη! Αρνήθηκε την συνάντηση που ζητήσαμε η διοίκηση του Σωματείου, προκειμένου να καταθέσουμε τα αιτήματα και τις προτάσεις μας.

Την ίδια στιγμή, η κυβέρνηση ετοιμάζεται να δώσει ζεστό χρήμα στους επιχειρηματικούς ομίλους για να στηρίξει την «επιχειρηματική δραστηριότητα», ενώ δεν έχει πάρει κανένα ουσιαστικό μέτρο για τη στήριξη των εργαζομένων και τον περιορισμό της εργοδοτικής αυθαιρεσίας. 
Συνάδελφοι, δεν τρώμε κουτόχορτο. Μέχρι και το μήνα Φλεβάρη, τα στοιχεία της επιβατικής κίνησης είναι ανεβασμένα και γνωρίζουμε καλά πώς όταν η επιδημία «κοπάσει» πάλι θα έχουμε ρεκόρ αφίξεων, που για τους εργαζόμενους σημαίνει εξαντλητική δουλειά, χωρίς άδεια, χωρίς ξεκούραση, με τεράστια, με τους ίδιους μισθούς πείνας.

Τα αιτήματα του σωματείου μας, όπως και τα αιτήματα του κλαδικού Συνδικάτου, θέτουν στο επίκεντρο την προστασία της υγείας των εργαζόμενων και των οικογενειών τους, τη διασφάλιση μισθών και δικαιωμάτων. Πιο ειδικά:

·        Να μη γίνει καμία απόλυση!

·   Καμία παρέμβαση στην κανονική άδεια των εργαζομένων. Εδώ και τώρα να σταματήσει η εργοδοσία τη μονομερή χορήγησή τους. Να δοθούν άδειες πρόσθετες τις κανονικής σε όλους τους εργαζόμενους, ειδικά στους εργαζόμενους γονείς, για όσο καιρό είναι κλειστά τα σχολεία.

·       Να μη δοθεί σε κανέναν εργαζόμενο άδεια άνευ αποδοχών.

·   Να προμηθευτούν όλα τα πόστα με τα απαραίτητα ενδεικνυόμενα υλικά (αντισηπτικά διαλύματα, ιατρικές μάσκες, αντισηπτικά σαπούνια), να εξοπλιστούν πλήρως όλα τα φαρμακεία σε όλα τα πόστα, να τοποθετηθούν φαρμακεία στα πόστα που μέχρι τώρα δεν υπάρχουν.

·    Να γίνει άμεσα σε όλους τους χώρους απολύμανση (αποδυτήρια, διαδρόμους, καταστήματα) με ειδικό εξοπλισμό, με τα απολυμαντικά που προβλέπονται. Πρόσληψη επαρκούς αριθμού εργαζομένων με την ειδικότητα του καθαριστή και με τον κατάλληλο εξοπλισμό που να έχει την αποκλειστική ευθύνη της καθαριότητας των καταστημάτων και της μεταφοράς απορριμάτων, ώστε να περιοριστεί η πιθανότητα επιμόλυνσης τροφίμων κατά την παρασκευή ή μεταφορά τους και να προστατευτούν οι εργαζόμενοι, να μην έχουν πολλαπλές ειδικότητες.

·      Να εξασφαλιστούν πρόσθετες άδειες με αποδοχές και ασφάλιση:
o   Σε όσους εργαζόμενους νοσούν, προκειμένου να αναρρώσουν.
o   Σε όσους εργαζόμενους αναγκάζονται να απέχουν από την εργασία τους, ως έκτακτο πρόληψης της διάδοσης του κορονοϊού ή έχουν τεθεί σε «καραντίνα» (τουλάχιστον 14 ημέρες). Σε ευπαθείς ομάδες (εγκυμονούσες γυναίκες, εργαζόμενοι με καρδιακά προβλήματα, σακχαρώδη διαβήτη, αναπνευστικά προβλήματα). 
o   Σε όσους εργαζόμενους καλούνται να αναλάβουν τη φροντίδα άρρωστου παιδιού ή ηλικιωμένου μέλους της οικογένειας.

Επιπλέον διεκδικούμε:

·   Άμεση πρόσληψη μόνιμου προσωπικού για την επαρκή στελέχωση όλων των νοσοκομείων, των κέντρων Υγείας, των μονάδων ΕΚΑΒ, συμπεριλαμβανομένης και της μονάδας που υπάρχει στο αεροδρόμιο.

·  Αύξηση των δρομολογίων των λεωφορείων, του μετρό, του προαστιακού για να μην υπάρχει συνωστισμός στα μέσα μαζικής μεταφοράς. Απολύμανση όλων των ΜΜΜ.

·     Να σταματήσουν αμέσως οι πλειστηριασμοί πρώτης κατοικίας, οι διακοπές σε ηλεκτρικό ρεύμα και νερό, λόγω των χρεών των εργατικών λαϊκών νοικοκυριών.

Η ΔΙΟΙΚΗΣΗ