Στις 18 Φλεβάρη, ΑΠΕΡΓΟΥΜΕ.


ΣΤΙΣ 18 ΦΛΕΒΑΡΗ ΑΠΕΡΓΟΥΜΕ:
ΝΑ ΜΗΝ ΠΕΡΑΣΕΙ ΤΟ ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ ΓΙΑ ΤΟ ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΟ,
ΝΑ ΕΦΑΡΜΟΣΤΕΙ Η ΚΛΑΔΙΚΗ ΣΥΜΒΑΣΗ ΤΟΥ ΕΠΙΣΙΤΙΣΜΟΥ ΤΩΡΑ!

Όλοι μαζί, οργανωμένα και συλλογικά χρειάζεται να πούμε μέχρι εδώ! Να διεκδικήσουμε μισθούς με ουσιαστικές αυξήσεις, σύγχρονους όρους εργασίας, μόνιμη και σταθερή δουλειά. Πληρώσαμε την κρίση τους, δε θα θυσιαστούμε για να συνεχίζουν να θησαυρίζουν από τον κόπο μας!

Από το 2012 που έγιναν οι μειώσεις στους μισθούς μας κατά 25% μέχρι σήμερα, κάθε χρόνος που περνάει αποτελεί νέο ρεκόρ αφίξεων, νέο ρεκόρ κερδών δηλαδή για τους επιχειρηματικούς ομίλους. Την ίδια στιγμή που οι μισθοί μας παραμένουν καθηλωμένοι, οι όροι εργασίας μας χειροτερεύουν διαρκώς, η ΣΕΛΕΚΤ ΣΕΡΒΙΣ ανοίγει νέα μαγαζιά σε όλη την Ελλάδα. Αποδεικνύεται, επομένως, ότι η ανάπτυξη είναι εδώ αλλά δεν αφορά τις ανάγκες και τα δικαιώματά μας, αλλά την ανάπτυξη των κερδών τους και μόνο που βασίζεται πάνω στα κουτσουρεμένους μας μισθούς και την εντατικοποίηση της εργασίας μας.

Η κατάργηση της κοινωνικής ασφάλισης μας αφορά όλους!
Το βαρέλι δεν έχει πάτο! Ετοιμάζεται νέο χτύπημα στην κοινωνική ασφάλιση από την κυβέρνηση της ΝΔ σε συνέχεια του προηγούμενου νόμου της κυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ. Θέλουν να βάλουν οριστική ταφόπλακα στην κοινωνική ασφάλιση, να τη μετατρέψουν σε ατομική υπόθεση του κάθε εργαζόμενου, σε πεδίο νέων αγορών για τους επιχειρηματικούς ομίλους. Ποιος εργαζόμενος στον κλάδο του επισιτισμού θα καταφέρει να δουλεύει μέχρι τα 67 χρόνια, για 345 ευρώ με 30 χρόνια συνεχόμενης εργασίας, όταν όλοι γνωρίζουμε τα part time του κλάδου, την ανασφάλιστη εργασία και την εποχικότητα;;; Ούτε τα βασικά δικαιώματα στην Υγεία, την περίθαλψη και την ιατροφαρμακευτική κάλυψη δε θα μπορούμε να κατοχυρώσουμε.

Από το Φλεβάρη του προηγούμενου έτους έχει υπογραφεί κλαδική σύμβαση στον επισιτισμό, η οποία δεν εφαρμόζεται από καμία επισιτιστική επιχείρηση ή εστιατόριο. Γιατί; Επειδή είναι απαίτηση των εργοδοτών για να επικρατεί αυτή η εργασιακή ζούγκλα και έγινε νόμος που ψηφίστηκε από τη συγκυβέρνηση ΠΑΣΟΚ- ΝΔ, διατηρήθηκε επί κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ παρότι “βγήκαμε από τα μνημόνια” και παραμένει σε ισχύ μέχρι και σήμερα, αφού η τωρινή κυβέρνηση της ΝΔ φρόντισε ακόμα και υποχρεωτική να γίνει να υπάρχουν δεκάδες “παραθυράκια” προκειμένου να μην εφαρμοστεί τελικά από τους εργοδότες.

Τι θα πει συλλογική σύμβαση εργασίας; Καθορίζει τους όρους αμοιβής και εργασίας των εργαζομένων. Το κύριο, όμως, είναι ότι ο εργαζόμενος με συλλογικό τρόπο διαπραγματεύεται και έχει λόγο για το μισθό, το ωράριό του κλπ, δεν καθορίζονται αυτά αποκλειστικά από τους εργοδότες, όπως σήμερα.


Στις 18 Φλεβάρη να στείλουμε μήνυμα! Δεν είναι λύση να συμβιβαστούμε, ο μόνος δρόμος είναι να παλέψουμε οργανωμένα μέσα από τη συμμετοχή στο σωματείο μας. Με τη μαζική μας συμμετοχή έχουμε τη δύναμη να τους σταματήσουμε, να μετρήσουμε κατακτήσεις.
Διεκδικούμε:
  • Εφαρμογή τώρα της κλαδικής σύμβασης του επισιτισμού που επαναφέρει τα επιδόματα προϋπηρεσίας, ανθυγιεινό, ταμείου, πτυχίου, γάμου.
  • Ουσιαστικές αυξήσεις στους μισθούς, κανείς εργαζόμενος κάτω από τα 860 ευρώ.
  • Τα έξοδα μετακίνησης να βαραίνουν την εργοδοσία.
  • Καθορισμός ειδικοτήτων και καθηκόντων. Κανένας εργαζόμενος με πολλαπλή ειδικότητα.
  • Προγραμματισμός αδειών, τήρηση του νόμου ως προς τη χορήγησή τους σε συνεννόηση με τον εργαζόμενο, καλοκαιρινές άδειες.
  • Δύο συνεχόμενα ρεπό την εβδομάδα, διευκόλυνση των εργαζομένων με μικρά παιδιά στο πρόγραμμα εργασίας. Απαρέγκλιτη εφαρμογή του 8ώρου- 5θήμερου- 40ωρου.
  • Να γίνονται τα διαλείμματα επαρκώς σε όλα τα πόστα, να διαμορφωθεί κατάλληλος χώρος διαλείμματος και αποδυτηρίων για όλους τους εργαζόμενους.
  • Επανακαθορισμός της διαδικασίας τήρησης του ταμείου, το κλείσιμο να γίνεται παρουσία του ταμία και άμεσα να ενημερώνεται για την ύπαρξη ελλείμματος.
  • Μέτρα ασφάλειας και υγιεινής για όλους, χορήγηση του απαραίτητου ρουχισμού, αντικατάσταση ελαττωματικού εξοπλισμού, εξοπλισμένα φαρμακεία με είδη πρώτων βοηθειών σε όλα τα πόστα.
  • Επαναφορά της ειδικότητας του μάγειρα και του σερβιτόρου στα Βαρέα και ανθυγιεινά επαγγέλματα.

Μαζί με τα υπόλοιπα σωματεία, Εργατικά Κέντρα και Ομοσπονδίες διεκδικούμε :

  • Να αποσυρθεί το νομοσχέδιο για το Ασφαλιστικό
  • Κοινωνική ασφάλιση για όλους, δημόσια υποχρεωτική.
  • Κατάργηση της αύξησης των ορίων ηλικίας στα 67 έτη. Όρια ηλικίας στα 60 για τους άντρες, 55 για τις γυναίκες, 5 χρόνια λιγότερα για τα ΒΑΕ.
  • Επαναφορά της 13ης και 14ης σύνταξης.
  • Κατώτερη σύνταξη στο 80% του μισθού. Καμία σύνταξη κάτω από 600 ευρώ.
  • Πλήρης κρατική εγγύηση όλων των Συντάξεων.


Η ΔΙΟΙΚΗΣΗ