Κάλεσμα προς τους συναδέλφους για την οργάνωση των επόμενων κινητοποιήσεων μας

     Συναδέλφισσες, συνάδελφοι,

     Η επιβατική κίνηση και τα κέρδη των επιχειρηματιών του κλάδου έχουν ξεπεράσει κάθε προηγούμενο, σύμφωνα με στοιχεία που δημοσιεύονταισε πανηγυρικό τόνο από διάφορους φορείς. Όμως, η καθημερινότητα για εμάς τους εργαζόμενους δεν είναι καθόλου «πανηγυρική», επομένως δε μας ξεγελούν οι εξαγγελίες της κυβέρνησης για δήθεν «καλύτερες μέρες», για το τέλος των μνημονίων, αφού δεν έχουν πάρει πίσω ούτε μισό νόμο από αυτούς που έχουν και οι ίδιοι ψηφίσει τα τελευταία χρόνια αλλά το αντίθετο, νέα μέτρα μπαίνουν σε εφαρμογή, όπως είναι η αύξηση του ΕΝΦΙΑ.

     Τη «δίκαιη ανάπτυξη» και την «κανονικότητα» εμείς οι εργαζόμενοι τη ζούμε χρόνια τώρα και είναι μισθοί πείνας, τεράστια εντατικοποίηση, ελλιπή μέτρα ασφάλειας και υγιεινής, την ίδια στιγμή που η πολυεθνική εταιρεία ΣΕΛΕΚΤ ΣΕΡΒΙΣ ΠΑΡΤΝΕΡ διαφημίζει τη συνεργασία της με τη FRAPORTγια το άνοιγμα καταστημάτων στα αεροδρόμια της υπόλοιπης Ελλάδας, ενώ παράλληλα ανοίγει νεα καταστήματα και στο αεροδρόμιο της Αθήνας. Τέτοιες πλευρές αναδείχτηκαν και στη γενική συνέλευση του σωματείου μας αλλά και στη συνεδρίαση του διοικητικού συμβουλίου που ακολούθησε.

     Πιο συγκεκριμένα, στα περισσότερα πόστα, οι συνάδελφοι είτε δεν κάνουν καθόλου διάλειμμα είτε σε μερικές περιπτώσεις μόνο.

     Τα μέτρα ασφάλειας και υγιεινής είναι ανύπαρκτα αφού ο εξαερισμός στη λάντζα και στη κουζίνα του EAT GREEK αλλά και στο satelliteδε λειτουργεί με αποτέλεσμα να δουλεύουμε σε πολύ υψηλές θερμοκρασίες και έντονες αναθυμιάσεις κυρίως στο κομμάτι της λάντζας. Επιπλέον, ήδη έχουν γίνει τρία εργατικά ατυχήματα λόγω της εντατικοποίησης και της πίεσης της δουλειάς, ενώ, από θαύμα δεν έχει γίνει ακόμα κάποιο σοβαρό "ατύχημα" καθώς στις κουζίνες και στις λάντζες ηδιοίκηση της εταιρείας δεν έχει προβλέψει το πάτωμα να είναι αντιολισθητικό ή να μας παρέχει αντιολισθητικά υποδήματα, με φόβο κάποιος συνάδελφος να πέσει και να χτυπήσει.

     Ο κάθε ένας από μας έχει πολλαπλές ειδικότητες, και δεν υπάρχουν «καθορισμένα και σαφή καθήκοντα", όπως δηλώνει η εργοδοσία. Εκτός αν ο καθορισμός καθηκόντων είναι ότι "θα κάνετε τα πάντα ανεξάρτητα από την ειδικότητά σας".

     Συνεργείο καθαρισμού δεν υπάρχει με αποτέλεσμα, οι μάγειρες ή οι λαντζέρηδες να καθαρίζουν φούσκες, κουζίνες, ψυγεία, κοινόχρηστους χώρους, οι μπουφετζήδες να καθαρίζουν τραπέζια, ταβάνια, πατώματα χρησιμοποιώντας πολύ ισχυρά καθαριστικά χωρίς τον αντίστοιχο εξοπλισμό. Και επειδή έχουν έλλειψη, π.χ σε μάγειρες, φορτώνουν ψησίματα, κοψίματα κλπ στους λαντζέρηδες. Αντίστοιχα, οι σερβιτόροι και μπουφετζήδες παίρνουν παραγγελίες, κρατάνε ταμείο, καθαρίζουντα καταστήματα ενώ οι λεγόμενοι runner κάνουν κυριολεκτικά τα πάντα ως προς την τροφοδότηση των καταστημάτων και φυσικά είναι ένας στη βάρδια επειδή προλαβαίνει να τα κάνει όλα αυτά, ενώ η ειδικότητα βάσει της σύμβασής του είναι "μπουφετζής- πωλητής".... Οι συναδέλφισσες στην κρύα κουζίνα χρειάζεται να βγάλουν μερικά χέρια παραπάνω προκειμένου να μπορέσουν να βγάλουν σε πέρας, ανθρώπινα, τον τεράστιο όγκο δουλειάς. Σαν να μην έφταναν όλααυτά, οι συνάδελφοι «αναλαμβάνουμε» και την εκπαίδευση των νέων συναδέλφων, πάνω στη βάρδια φυσικά.

     Παράλληλα, ο υλικοτεχνικός εξοπλισμός που έχουμε να δουλεύουμε είναι ελλιπής σε μαχαίρια, σκεύη, η συντήρηση των μηχανημάτων δεν είναι επαρκής με αποτέλεσμα διαρκώς φούρνοι, πλυντήρια πιάτων, ψυγεία, παγομηχανές να είναι χαλασμένα, κάτι που επιβαρύνει σε μεγάλο βαθμό τη δουλειά μας, ενώ ο συντηρητής της εταιρείας είναι ένας για τα πάντα!

     Τέλος, η κατάσταση με τα ελλείμματα έχει ξεπεράσει πλέον τα όρια. Εκτός του ότι το κλείσιμο του ταμείου γίνεται σε δεύτερο χρόνο, με τον ταμία απών, παρακρατούνται ελλείμματα από το μισθό των εργαζομένων χωρίς καν να έχει επιβεβαιωθεί ότι αυτά υπάρχουν! Το ίδιο συμβαίνει και για τους συναδέλφους σερβιτόρους όπου απλά η υπεύθυνη των ταμείων εμφανίζεται με ένα χαρτί κατά τη διάρκεια της βάρδιας και τους ζητάει να πληρώσουν τα ελλείμματα…!

     ΔΕ ΔΕΧΟΜΑΣΤΕ ΑΛΛΟ ΝΑ ΒΑΖΕΤΕ ΧΕΡΙ ΣΤΟΥΣ ΜΙΣΘΟΥΣ ΜΑΣ! ΑΠΑΙΤΟΥΜΕ ΤΟ ΤΑΜΕΙΟ ΝΑ ΚΛΕΙΝΕΤΑΙ ΠΑΡΟΥΣΙΑ ΤΟΥ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΥ ΠΟΥ ΕΧΕΙ ΤΗΝ ΕΙΔΙΚΟΤΗΤΑ ΤΑΜΙΑΣ ΚΑΙ Η ΟΠΟΙΑ ΔΙΑΦΟΡΑ ΝΑ ΛΥΝΕΤΑΙ ΑΠΕΥΘΕΙΑΣ!

     Σε αυτή την «κανονικότητα» λέμε ΦΤΑΝΕΙ, ΩΣ ΕΔΩ! Ήρθε η ώρα να βάλουμε τις δικές μας ανάγκες μπροστά!

     Συνάδελφοι, η διοίκηση της εταιρείας προσπαθεί με κάθε τρόπο να απαξιώσει το σωματείο μας, επειδή ακριβώς φοβάται την οργάνωση των εργαζομένων. Φοβάται τη συλλογική μας δράση αφού από το δικό μας κόπο βγάζει τα κέρδη της, από το δικό μας κόπο κάνει τις καλύτερες προσφορές και ανοίγει νέα μαγαζιά! Γι’ αυτό προσπαθεί να μας τρομοκρατήσει,είτε με απειλές είτε συκοφαντώντας τα μέλη του σωματείου, είτε με επιπλήξεις για ό, τι μπορούν να φανταστούν βαφτίζοντάς το «αντιεπαγγελματική συμπεριφορά».

     Δυναμώνουμε το σωματείο μας, όλοι μαζί είμαστε πιο δυνατοί! Συνεχίζουμε τον αγώνα μας διεκδικώντας:

     - Μέτρα ασφάλειας και υγιεινής ειδικά στις κουζίνες και στις λάντζες, όπως και στην αποθήκη. Να δοθεί άμεσα ο απαραίτητος ρουχισμός αλλά και υποδήματα.

     - Άμεση αντικατάσταση ελαττωματικού εξοπλισμού (πλυντήρια, ψυγεία, μαχαίρια, παγομηχανές, φούρνοι).

     - Να γίνονται διαλείμματα επαρκώς σε όλα τα πόστα.

     - Να σταματήσει το άθλιο καθεστώς με τα ταμειακά ελλείμματα. Το ταμείο να κλείνεται παρουσία του ταμία και ότι διαφορά υπάρχει να λύνεται απευθείας.

     - Να δοθούν οι καλοκαιρινές άδειες, να υπάρχει προγραμματισμός αδειών.

     - Δύο συνεχόμενα ρεπό, μηνιαίο πρόγραμμα εργασίας.

     - Τα έξοδα μετακίνησης να μην επιβαρύνουν τους εργαζόμενους αλλά να καλύπτονται από την εργοδοσία.

     - Ταμειακό επίδομα για τους ταμίες, ανθυγιεινό επίδομα για μάγειρες, λαντζέρηδες, σερβιτόρους, αποθηκάριους, runner. Βαρέα ένσημα για τις αντίστοιχες ειδικότητες.

     - Επαναφορά του επιδόματος γάμου.

     - Υπογραφή επιχειρησιακής συλλογικής σύμβασης που να καθορίζει τις ειδικότητες, τα πόστα και τα καθήκοντα και να συμπεριλαμβάνει όλα τα παραπάνω.

     ΚΑΛΟΥΜΕ ΣΕ ΣΥΣΚΕΨΕΙΣ ΟΛΟΥΣ ΤΟΥΣ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΥΣ ΜΕΣΑ ΣΤΟ ΣΕΠΤΕΜΒΡΗ ΠΡΟΚΕΙΜΕΝΟΥ ΝΑ ΟΡΓΑΝΩΣΟΥΜΕ ΤΙΣ ΕΠΟΜΕΝΕΣ ΚΙΝΗΤΟΠΟΙΗΣΕΙΣ ΜΑΣ ΓΙΑ ΝΑ ΔΙΕΚΔΙΚΗΣΟΥΜΕ ΤΑ ΑΙΤΗΜΑΤΑ ΜΑΣ!!!

     ΚΑΛΟΥΜΕ ΣΕ ΜΑΖΙΚΗ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ ΣΤΟ ΣΥΛΛΑΛΗΤΗΡΙΟ ΤΟΥ ΠΑΜΕ ΣΤΙΣ 13/9 ΓΙΑ ΑΥΞΗΣΕΙΣ ΣΤΟΥΣ ΜΙΣΘΟΥΣ, ΥΠΟΧΡΩΤΙΚΕΣ ΣΥΛΛΟΓΙΚΕΣ ΣΥΜΒΑΣΕΙΣ, ΖΩΗ ΜΕ ΑΞΙΟΠΡΕΠΕΙΑ!