Σχετικά με τον έλεγχο της επιθεώρησης και του σωματείου μας την περασμένη Παρασκευή στους χώρους δουλειάς

 Την Παρασκευή 30 Αυγούστου 2024 πραγματοποιήθηκε έλεγχος από την Επιθεώρηση Εργασίας και εκπρόσωπο του σωματείου μας, για την τήρηση της συλλογικής σύμβασης εργασίας σχετικά με τις ειδικότητες.

Κατά τον έλεγχο που πραγματοποιήθηκε επιβεβαιώθηκαν όσα καταγγέλλουμε όλο το προηγούμενο διάστημα:

1ον: Η επικίνδυνη κατάσταση που επικρατεί με παλέτες γεμάτες προμήθειες, κλούβες γεμάτες πράγματα, τελάρα με φρούτα και σκουπίδια να κλείνουν από παντού τις εξόδους κινδύνου.

2ον: Εργαζόμενοι με την ειδικότητα του μάγειρα, να εκτελούν καθαριότητες, πράγμα που δεν συμπεριλαμβάνεται στα καθήκοντά τους.

3ον: Εργαζόμενοι είτε με την ειδικότητα του μάγειρα είτε με την ειδικότητα του καθαριστή να εκτελούν χρέη “runner”. Η συγκεκριμένη ειδικότητα έχει εφευρεθεί από την εταιρεία αφού τέτοια δεν καταγράφεται πουθενά στη Συλλογική Σύμβαση Εργασίας του κλάδου. Ωστόσο συνδυάζει τα καθήκοντα 3 διαφορετικών ειδικοτήτων (μεταφοράς τροφοδοσίας, αποθηκάριου και καθαριστή), πράγμα που την καθιστά αρκετά επίπονη.

4ον: Εργαζόμενοι με την ειδικότητα του μάγειρα Γ’ οι οποίοι απασχολούνται πάνω από μια 20ετία στην εταιρεία να είναι ακόμα δηλωμένοι ως τέτοιοι ενώ με βάση τη μισθολογική ωρίμανση θα έπρεπε να έχουν προαχθεί σε Α μάγειρες (προβλέπεται ότι κάθε 7 χρόνια προάγεσαι, από Γ σε Β, κι από Β σε Α).

5ον: Στο κατάστημα του Flo Cafe, το οποίο είναι a la carte και έχει σερβιτόρους, δεν υπήρχε ούτε 1 εργαζόμενος που να είναι δηλωμένος ως τέτοιος.

Γι΄ όλα αυτά ζητήθηκαν τα προγράμματα και οι συμβάσεις για να ελεγχθούν από την επιθεώρηση.

Σχετικά με το ζήτημα της ειδικότητας του “runner” που αποτελεί εφεύρεση της εταιρείας η Επιθεώρηση Εργασίας πρότεινε την εξής λύση: την υπογραφή Επιχειρησιακής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας με το Σωματείο η οποία θα περιλαμβάνει και τέτοιες ειδικότητες που μπορεί να υπάρχει ανάγκη να δημιουργηθούν, λόγω της φύσης της δουλειάς αλλά συνολικά να διαχωρίζει ποια ειδικότητα έχει ποια καθήκοντα κι όχι αυτό που συμβαίνει σήμερα. Δηλαδή όλοι να τα κάνουμε όλα!


Συναδέλφισσες, συνάδελφοι,

ΤΩΡΑ να δυναμώσει η οργάνωση μας ώστε το επόμενο διάστημα να πιέσουμε την εργοδοσία για την υπογραφή Επιχειρησιακής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας που να εξασφαλίζει όλα τα παραπάνω και να διαμορφώνει καλύτερους όρους αμοιβής κι εργασίας. Η οργάνωση των εργαζομένων είναι ο μόνος τους φόβος, κι η μόνη μας ελπίδα για να ζήσουμε καλύτερα εμείς και οι οικογένειές μας.

Το σωματείο μας θα συνεχίσει να αποκαλύπτει τις αυθαιρεσίες της εργοδοσίας ώστε να διασφαλιστούν τα εργασιακά και ασφαλιστικά δικαιώματα όλων των εργαζομένων.

Σας καλούμε όλους να δυναμώσουμε το σωματείο μας, την αλληλεγγύη και την ενότητα μας, αφού αυτός είναι ο μόνος τρόπος να βάλουμε φρένο στην ακόρεστη δίψα της εργοδοσίας για παραπάνω κέρδη, που βγαίνουν πάνω στη χειροτέρευση των δικών μας συνθηκών εργασίας και στα δικά μας σμπαραλιασμένα -από την εντατικοποίηση- κορμιά.


ΤΟ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ