10 & 11 ΜΑΪΟΥ ΙΣΧΥΡΟΠΟΙΟΥΜΕ ΤΟ ΣΩΜΑΤΕΙΟ ΜΑΣ, ΔΥΝΑΜΩΝΟΥΜΕ ΤΗ ΔΙΕΚΔΙΚΗΣΗ ΓΙΑ ΑΥΞΗΣΕΙΣ ΣΤΟΥ ΜΙΣΘΟΥΣ ΚΑΙ ΣΥΓΚΡΟΤΗΜΕΝΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ.



  • Η ισχυροποίηση του σωματείου θα δώσει απάντηση στην προσπάθεια της εργοδοσίας να φιμώσει τους εργαζόμενους, να τους απομονώσει, αφού ο καθένας μόνος του είμαστε λιγότερο ισχυροί.

  • Η ισχυροποίηση του σωματείου μπορεί να αναγκάσει την εργοδοσία να κάνει πίσω και να αποσπάσουμε κατακτήσεις, αφού οποιαδήποτε παροχή από μέρους της αποτελεί αποτέλεσμα αγώνων και διεκδίκησης.

  • Η ισχυροποίηση του σωματείου μας σημαίνει εργαζόμενοι ενωμένοι και αποφασισμένοι για διεκδίκηση ζωής με αξιοπρέπεια και δουλειάς με δικαιώματα.

Η εργοδοσία έχει ήδη στα χέρια της ένα σημαντικό νομικό οπλοστάσιο, που της εξασφάλισε η σημερινή κυβέρνηση και όλες οι προηγούμενες, για να είμαστε ακόμα πιο φτηνοί και αναλώσιμοι, μέσα από την αύξηση του ημερήσιου χρόνου εργασίας, τους «παγωμένους» μισθούς στα επίπεδα του 2011 όσο το κύμα ακρίβειας «ροκανίζει» το εισόδημά μας, μέσα από την κατάργηση της υποχρεωτικότητας των συλλογικών συμβάσεων εργασίας και των ελεύθερων συλλογικών διαπραγματεύσεων, μέσα από την αύξηση της εντατικοποίησης.

  • Εδώ και 6 χρόνια, το σωματείο μας και η αγωνιστική του δράση, είναι αντίθετο με τη λογική ότι «στο μεγάλο φαγοπότι, κάποια ψίχουλα θα περισσέψουν και για εμάς», κάτι που επιβεβαιώνεται από την ίδια την πείρα όλων μας.
  • Είναι στο πλάι κάθε εργαζόμενου για να ενημερώνεται υπεύθυνα για τα δικαιώματά του, κόντρα στην αυθαιρεσία της εργοδοσίας, καλεί όλους τους εργαζόμενους να διεκδικήσουν μισθούς και συνθήκες εργασίας με βάση τον 21ο αιώνα. 

    Γι’ αυτό είναι καρφί στο μάτι της εργοδοσίας, γι’ αυτό τα στελέχη της εταιρείας γυρίζουν από μαγαζί σε μαγαζί κι όποιος εργαζόμενος διεκδικεί τα δικαιώματα του, ή υπερασπίζεται το προφανές- μέτρα προστασίας της ασφάλειας και της υγείας, πληρωμή δεδουλευμένων, άδειες- καλλιεργούν τον εκφοβισμό και την τρομοκρατία για να κρατήσουν τους εργαζόμενους μακριά από τη συλλογική διεκδίκηση και δράση.

Και ο λόγος; Η ανάγκη για ολοένα και μεγαλύτερη κερδοφορία της εργοδοσίας, η οποία προϋποθέτει κατάργηση δικαιωμάτων, δουλειά μέχρι τελικής πτώσης ανάλογα με «τις ανάγκες της επιχείρησης», μισθούς που φτάνουν μέχρι τις 15 του μήνα.

    Στο δίλημμα τα κέρδη τους ή οι ζωές μας διαλέγουμε το δεύτερο! Με κριτήριο τις ανάγκες μας αποσπάσαμε ότι θετικό έχουμε καταφέρει. Να θυμηθούν οι παλιότεροι εργαζόμενοι και να γνωρίζουν οι νεότεροι ότι πριν την ίδρυση του σωματείου το διάλειμμα ήταν άγνωστη λέξη, δε δίνονταν οι κανονικές άδειες, πόσο μάλλον το καλοκαίρι, δε γνωρίζαμε τι πάει να πει μέτρα ασφάλειας και υγιεινής.

  • Η δύναμη της συλλογικής συζήτησης και δράσης είναι αυτή που «έσπασε τη σιωπή» για τις συνθήκες εργασίας που επικρατούν: για τις απολύσεις, για τα εργατικά «ατυχήματα», για τις προσβλητικές συμπεριφορές προϊσταμένων και διευθυντικών στελεχών, για τα «λάθη» στις μισθοδοσίες, ανέδειξε το χρόνιο πρόβλημα του τρόπου λειτουργίας των ταμείων.

  • Μέσα από τη συλλογική συζήτηση και δράση γίνεται πράξη το σύνθημα «όλοι για έναν και ένας για όλους» ακόμα και για εργαζόμενους που βρέθηκαν αντιμέτωποι με τα κοράκια των τραπεζών και των εταιρειών παροχής ενέργειας.

    Συναδέλφισσες, συνάδελφοι, η τουριστική σεζόν έχει ήδη ξεκινήσει και την ίδια στιγμή η εταιρεία άνοιξε 2 νέα μαγαζιά, ετοιμάζει και το άνοιγμα τρίτου καταστήματος, ενώ ήδη τα δημοσιεύματα για την άνοδο της τουριστικής κίνησης και την κερδοφορία όλων των επιχειρήσεων που δραστηριοποιούνται στο αεροδρόμιο είναι παραπάνω από αισιόδοξα για μία ακόμη φορά. Και πώς αυτό μεταφράζεται στις ζωές μας, στους «δημιουργούς» του «τουριστικού θαύματος»;

    Με ελάχιστες προσλήψεις και μετακινήσεις συναδέλφων από άλλα πόστα στα νέα μαγαζιά. Με μεγαλύτερη εντατικοποίηση της εργασίας μας που έχει ως αποτέλεσμα και την πρόκληση εργατικών ατυχημάτων και σειράς μικροατυχημάτων. Με ελλείψεις σε χώρους και εξοπλισμό. Με «προτάσεις» για δουλειά και την 6η μέρα αν θέλουμε να «αυξήσουμε το εισόδημά μας» και ταυτόχρονα παντελή άρνηση να ικανοποιήσει οποιοδήποτε αίτημά μας όπως, η κάλυψη των εξόδων μετακίνησης, η υπογραφή επιχειρησιακής συλλογικής σύμβασης εργασίας με ουσιαστικές αυξήσεις στους μισθούς, 5θήμερο- 8ώρο- 40ώρο.

    Τίποτα δε γίνεται αν μένεις θεατής- όλα ανατρέπονται αν ξεσηκωθείς! Καλούμε όλους τους εργαζόμενους να κάνουν δική τους υπόθεση την οργάνωση και διεκδίκηση με κριτήριο τις ανάγκες μας μέσα από το σωματείο! Με θάρρος κι εμπιστοσύνη στη δύναμη μας, θάρρος που προκύπτει από τους νικηφόρους αγώνες του τελευταίου διαστήματος, τις πιο επιτυχημένες απεργίες των τελευταίων δεκαετιών στη χώρα μας αλλά και σε όλο τον κόσμο, που μας γεμίζουν ελπίδα. Σε αυτό το δρόμο μπορούμε να ξεπεράσουμε το φόβο και το δισταγμό, τα αιτήματά μας είναι δίκαια. 

      Διεκδικούμε: 

  • Την κάλυψη των εξόδων μετακίνησης για όλους τους εργαζόμενους και την υπογραφή διμερούς συμφωνίας μεταξύ του σωματείου και της επιχείρησης που να το κατοχυρώνει.
  • Υπογραφή επιχειρησιακής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας με ουσιαστικές αυξήσεις στους μισθούς, τήρηση των ειδικοτήτων με βάση την πραγματική εργασία και καθορισμό καθηκόντων για κάθε ειδικότητα, καταβολή όλων των τριετιών.

  • Καμία εφαρμογή της 6ήμερης εργασίας. Απαρέγκλιτη τήρηση του 5θημερου-8ωρου-40ωρου. Η δουλειά πέραν αυτού να πληρώνεται υπερωριακά.

  • Προσλήψεις ώστε να καλυφθούν τα μεγάλα κενά στα πόστα.

  • Μέτρα υγείας και ασφάλειας στους χώρους δουλειάς.

  • Προγραμματισμός των καλοκαιρινών αδειών των εργαζομένων.

Συμμετέχουμε μαζικά στις αρχαιρεσίες του σωματείου μας την Παρασκευή 10 Μαΐου 10.30 -18.30 και το Σάββατο 11 Μαΐου 13.30-21.30.