Η 1η Μάη δεν είναι αργία είναι απεργία! Όλοι και όλες στις 10:30 στο Σύνταγμα.





Η προσπάθεια της κυβέρνησης να μεταφέρει «την αργία» για να παραπλανήσει τους εργαζόμενους και να μην υπάρξει απεργία έπεσε στο κενό! Δεκάδες σωματεία, εργατικά κέντρα και ομοσπονδίες έχουν πάρει αγωνιστικές αποφάσεις για συμμετοχή στην απεργιακή μάχη, όπως και το δικό μας σωματείο μέσα από τη Γενική του Συνέλευση.  

Από το Σικάγο του 1886 που κατακτήθηκε το 8ωρο μέχρι το Μάη του 1936 και την ηρωική θυσία των 200 κομμουνιστών την 1η Μάη του 1944, τιμάμε τις Πρωτομαγιές της χώρας μας όπως και σε όλο τον κόσμο, αφού αποτελεί παγκοσμίως τη μέρα της εργατικής τάξης. Περήφανα κρατάμε τη συνέχεια του αγώνα για σύγχρονα δικαιώματα και ζωή με αξιοπρέπεια.

Από την πείρα του εργατικού κινήματος διδασκόμαστε πως τίποτα δε χαρίζεται, όλα κατακτιούνται με αγώνες! Αυτό επιβεβαιώνεται και από την ίδια την ιστορική αυτή μέρα, όπως και η τεράστια δύναμη των εργατών που όταν οργανώνονται και διεκδικούν, έτσι μόνο μπορούν να αποσπούν κατακτήσεις.

80 χρόνια μετά την αιματοβαμμένη Πρωτομαγιά του 1944, έτσι και σήμερα, για τα κέρδη των λίγων, των μονοπωλιακών ομίλων σκοτώνονται οι λαοί σε 2 πολεμικά μέτωπα, σε Ουκρανία  και Παλαιστίνη, με την ενεργή εμπλοκή της χώρας μας τόσο με αποστολή πολεμικού υλικού, φρεγάτας στην ερυθρά θάλασσα για να εξασφαλίζει τα κέρδη των εφοπλιστών όσο και ως ορμητήριο για τα εγκλήματα των ιμπεριαλιστών. Σκοτώνονται οι εργάτες από την έλλειψη μέσων προστασίας της ασφάλειας στους χώρους δουλειάς, αφού αυτά αποτελούν κόστος για τους εργοδότες. Σακατευόμαστε από τη δουλειά, με επαγγελματικές ασθένειες και μικροατυχήματα λόγω της έντασης της δουλειάς και της πολυαπασχόλησης.

Συναδέλφισσες, συνάδελφοι,

Ήδη βρισκόμαστε στην αρχή της τουριστικής σεζόν και οι μεγάλες ελλείψεις σε προσωπικό σε όλα τα πόστα έχουν σαν αποτέλεσμα την ακόμα μεγαλύτερη εντατικοποίηση της εργασίας μας. Την ίδια στιγμή η διοίκηση της εταιρείας ετοιμάζεται να ανοίξει μαγαζιά, έχοντας κάνει ελάχιστες προσλήψεις με τη γνωστή τακτική της μετακίνησης εργαζομένων από αλλά πόστα στα νέα μαγαζιά, δημιουργώντας μεγαλύτερα κενά στα καταστήματα που ήδη βρίσκονται σε λειτουργία.

Δε χορταίνει από τα κέρδη η εργοδοσία και ετοιμάζεται για μεγαλύτερο «φαγοπότι» την ίδια στιγμή που καλεί τους εργαζόμενους να δουλέψουμε 6ήμερο για να μην κάνει προσλήψεις και να μας ξεζουμίσει ακόμη περισσότερο. Ταυτόχρονα, δε δέχεται κανένα από τα αιτήματά μας, όπως είναι η κάλυψη των εξόδων μετακίνησης από και προς το αεροδρόμιο, ουσιαστικές αυξήσεις στους μισθούς μας με τήρηση του 8ωρου-5θήμερου-40ώρου και περιορίζεται σε κάποια «μπόνους» και αυξήσεις που εξανεμίζονται πριν καν δοθούν με βάση την αύξηση- ψίχουλα του κατώτατου μισθού.

Δεν υποχωρούμε, οργανωνόμαστε, δυναμώνουμε το σωματείο μας και παλεύουμε για:

· Την κάλυψη των εξόδων μετακίνησης για όλους τους εργαζόμενους

· Την υπογραφή διμερούς συμφωνίας μεταξύ του σωματείου και της επιχείρησης που να το κατοχυρώνει.

· Υπογραφή επιχειρησιακής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας με ουσιαστικές αυξήσεις στους μισθούς, τήρηση των ειδικοτήτων με βάση την πραγματική εργασία και καθορισμό καθηκόντων για κάθε ειδικότητα, καταβολή όλων των τριετιών χωρίς εξαιρέσεις!

· Καμία εφαρμογή της 6ήμερης εργασίας. Απαρέγκλιτη τήρηση του 5θημερου-8ωρου-40ωρου. Η δουλειά πέραν αυτού να πληρώνεται υπερωριακά.

· Προσλήψεις ώστε να καλυφθούν τα μεγάλα κενά στα πόστα!

· Μέτρα υγείας και ασφάλειας στους χώρους δουλειάς.

· Προγραμματισμός των καλοκαιρινών αδειών των εργαζομένων.

Δε μένουμε θεατές- παίρνουμε δύναμη από τους μεγάλους αγώνες στη χώρα μας και σε όλο τον κόσμο που είναι σε εξέλιξη και συμμετέχουμε μαζικά στις αρχαιρεσίες του Σωματείου μας 10 & 11 Μαΐου.