ΟΛΟΙ και ΟΛΕΣ στην 24ωρη ΑΠΕΡΓΙΑ, την ΠΕΜΠΤΗ 21 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ, στις 10:30, στο ΣΥΝΤΑΓΜΑ.



 Αθήνα, 17/09/23

ΟΛΟΙ ΚΑΙ ΟΛΕΣ στην 24ωρη ΑΠΕΡΓΙΑ, την ΠΕΜΠΤΗ στις 10:30, στο ΣΥΝΤΑΓΜΑ.

Αγωνιστική απεργιακή απάντηση στο νομοσχέδιο- όλεθρο  που δυναμώνει τη σύγχονη σκλαβιά.

Συναδέλφισσες, συνάδελφοι ,

Όλη τη σεζόν ακούμε από την εργοδοσία ότι δε βρίσκουν προσωπικό και πρέπει να βάλουμε πλάτη. Σχεδόν κάθε μέρα καλούμαστε να δουλέψουμε παραπάνω, να δουλέψουμε ρεπό επειδή “δε βγαίνει η δουλειά και δεν έχουμε άτομα”. Μάλιστα, η εργοδοσία έχει αρχίσει να αξιοποιεί και τις συμβάσεις ορισμένου χρόνου, ανήλικους εργαζόμενους και μαθητές οι οποίοι όμως βγάζουν κανονικά βάρδιες, παραβιάζοντας ακόμα και τη στοιχειώδη προστασία τους.

Αντί λοιπόν, να παρθούν όλα εκείνα τα μέτρα ώστε να γίνουν προσλήψεις, να κατοχυρωθεί το 8ωρο και το 5θήμερο, να δουλεύουμε με ασφάλεια, η κυβέρνηση νομοθετεί για να επεκτείνει τον εργάσιμο χρόνο: κατοχυρώνει την 6ήμερη εργασία όχι μόνο στο δικό μας κλάδο αλλά σε όλους τους κλάδους, φέρνει 13 ώρες δουλειάς και το βαφτίζει επιλογή. Ό, τι είναι μέχρι σήμερα εργοδοτική αυθαιρεσία, που μάλιστα έχει οδηγήσει σε μεγάλη αύξηση των εργατικών “ατυχημάτων”, γίνεται νόμος.

Όλα αυτά την ίδια στιγμή που υπάρχουν όλες οι δυνατότητες για γενική μείωση του χρόνου εργασίας.

Οι ευθύνες είναι μεγάλες τόσο της κυβέρνησης όσο και των συνδικαλιστικών ηγεσιών της Ομοσπονδίας που έχουν ήδη συμπεριλάβει την 6ήμερη και 7ήμερη δουλειά στις συλλογικές συμβάσεις που υπογράφουν μόνοι τους με τους εργοδότες.

Η κυβέρνηση λέει ψέματα ότι νομοθετεί για το καλό μας, ότι αφού πολλοί δουλεύουν δεύτερη και τρίτη δουλειά, περιορίζει τη μαύρη εργασία. Αλήθεια, ποιος εργαζόμενος θέλει να δουλεύει από το πρωί μέχρι το βράδυ; Ποια μητέρα ή πατέρας δε θέλει να βλέπει τα παιδιά του, ποιος νέος άνθρωπος δε θα ήθελε να έχει άλλες ασχολίες όπως αθλητισμό, πολιτισμό κλπ; Δεν είναι επιλογή όταν ο μισθός τελειώνει στις 10 του μήνα, όταν αρχίζουν να λείπουν  τα “βασικά” από το τραπέζι, όταν ο μισθός δε φτάνει για να καλύψει τις βασικές ανάγκες της οικογένειας- αυτό είναι ΕΞΑΝΑΓΚΑΣΜΟΣ.

Και επειδή η κυβέρνηση γνωρίζει καλά ότι αυτό το νομοσχέδιο είναι τερατούργημα για τους εργαζόμενους, προχωράει ένα βήμα παραπάνω και νομοθετεί ποινές φυλάκισης και οικονομικό στραγγαλισμό σε όποιον αντιστέκεται, στα σωματεία που διεκδικούν ανθρώπινους όρους εργασίας, μισθούς που να καλύπτουν τις ανάγκες μας.

Να σημάνει ξεσηκωμός! ΔΕ ΘΑ ΕΠΙΤΡΕΨΟΥΜΕ ΤΗ ΣΥΓΧΡΟΝΗ ΣΚΛΑΒΙΑ.

Συναδέλφισσες, συνάδελφοι,

Την ώρα που χιλιάδες συμπολίτες μας προσπαθούν να μαζέψουν τα κομμάτια τους έπειτα από τις καταστροφικές πλημμύρες που έπνιξαν στις λάσπες τη Θεσσαλία, την ώρα που ακόμα μετράμε νεκρούς, αγνοούμενους και ξεσπιτωμένους λόγω της διαχρονικής απουσίας αντιπλημμυρικών έργων στην περιοχή, την ώρα που ο κρατικός μηχανισμός είναι ανύπαρκτος σε ότι έχει να κάνει με την προστασία της ανθρώπινης ζωής, αναδεικνύεται πόσο ικανό είναι το κράτος σε ό,τι έχει να κάνει με τις απαιτήσεις των επιχειρηματικών ομίλων: η κυβέρνηση φέρνει για διαβούλευση ένα ακόμα αντεργατικό έκτρωμα, που νομιμοποιεί την πολλαπλή απασχόληση και τις 13 ώρες δουλειά, καταργεί το 5ήμερο, το διάλειμμα στη δουλειά, φέρνει νέες μορφές συμβάσεων ευέλικτης και μερικής απασχόλησης.

  •  Με τη βούλα του νόμου πια, οι εργοδότες μπορούν να ξεζουμίζουν τους εργαζόμενους μέχρι και 13 ώρες την ημέρα, 78 ώρες τη βδομάδα. Αυτό θα γίνεται με την έκδοση ενός δεύτερου ΑΦΜ από τον ίδιο εργοδότη (όπως γίνεται ήδη σε εταιρείες επίγειας εξυπηρέτησης στο αεροδρόμιο και αεροπορικές εταιρείες, με αποτέλεσμα εργαζόμενοι να μην έχουν καθόλου ρεπό) ή με την αξιοποίηση των σύγχρονων ιδιωτικών δουλεμπορικών γραφείων.
  •  Προωθεί ακόμα περισσότερες συμβάσεις ευέλικτης απασχόλησης (συμβάσεις “μηδενικών ωρών”, συμβάσεις “κατά παραγγελία”) μετατρέποντας σε “κανονικότητα” αυτές αντί της σταθερής δουλειάς, αφού οι 2 στις 3 συμβάσεις που υπογράφονται ετησίως είναι ευέλικτες. Ειδικά για εμάς που εργαζόμαστε στον επισιτισμό, αποτελούν πρόκληση οι δηλώσεις του Υπουργού Εργασίας ότι τάχα “νομοθετεί για την έκτακτη δουλειά”, αφού γνωρίζουμε καλά πως ποτέ οι εργοδότες στην έκτακτη δουλειά δε φέρνουν έκτακτο προσωπικό, αντιθέτως δουλεύουμε ρεπό και υπερωρίες. Ακόμα πιο ευέλικτη δουλειά, λοιπόν, κυριολεκτικά με το τηλέφωνο στο χέρι, μήπως και τυχόν μας καλέσει η εργοδοσία για δουλειά!
  • Δίνεται η δυνατότητα στον εργοδότη εφαρμόζοντας την ψηφιακή κάρτα εργασίας να μην προδηλώνουν τις αλλαγές του ωραρίου ή τις υπερωρίες στον Εργάνη. Δηλαδή, γίνεται νόμος αυτό που ζούμε με τις αλλαγές των προγραμμάτων ακόμα και την ίδια μέρα, με τις αδήλωτες υπερωρίες που ούτε καν πληρώνονται ως τέτοιες.  
  • Ο εργοδότης θα ενημερώνει για το χρόνο και τον τρόπο που θα δίνεται η κανονική μας άδεια μονομερώς.
  • Δεν υπάρχει καμία απολύτως πρόβλεψη για το διάλειμμα, αφού με το νόμο Χατζηδάκη τίθεται εκτός ωραρίου εργασίας.
  • Εισάγεται για πρώτη φορά ο δοκιμαστικός χρόνος και στις συμβάσεις ορισμένου χρόνου.

Όλες αυτές οι διατάξεις αποτελούν τις βέλτιστες εργασιακές πρακτικές της ΕΕ και έρχονται να συμπληρώσουν τις αντιλαϊκές διατάξεις του νόμου Χατζηδάκη για τη διευθέτηση του χρόνου εργασίας και την πλήρη κατάργηση του 8ωρου-5ημερου-40ωρο, σε συνέχεια της επίθεσης που δεχόμαστε με ευθύνη όλων των προηγούμενων κυβερνήσεων.

Συντονιζόμαστε με τα υπόλοιπα σωματεία, Ομοσπονδίες και Εργατικά Κέντρα και διεκδικούμε:

  • Να αποσυρθεί το νομοσχέδιο Γεωργιάδη!
  • Υπογραφή επιχειρησιακής ΣΣΕ, με συμβάσεις αορίστου χρόνου, αυξήσεις στους μισθούς πάνω από το επίπεδο του πληθωρισμού, 8ωρο-5ήμερο-40ωρο, επαρκή διαλείμματα σε όλα τα πόστα, τήρηση των ειδικοτήτων και κατάργηση της πολυαπασχόλησης. Κατοχύρωση των επιδομάτων που προβλέπει η κλαδική σύμβαση και αμοιβή με προσαύξηση 60% για κάθε ώρα απασχόλησης πέραν των 40 τη βδομάδα. Κάλυψη των εξόδων μετακίνησης συνολικά και για τις ώρες που δε λειτουργούν τα ΜΜΜ.  
  • Προγραμματισμός αδειών σε συνεννόηση με τους εργαζόμενους και για τους καλοκαιρινούς μήνες.
  • Μηνιαίο πρόγραμμα εργασίας, κυλιόμενο, με δύο συνεχόμενα ρεπό και να μην αλλάζει μονομερώς από στελέχη και εργοδοσία.
  • Καμία ποινικοποίηση των αγώνων μας.Υπερασπιζόμαστε τα δημοκρατικά και συνδικαλιστικά μας δικαιώματα, τα σωματεία μας-οργανωτές των αγώνων μας.

ΟΛΟΙ και ΟΛΕΣ στην 24ωρη ΑΠΕΡΓΙΑ, την ΠΕΜΠΤΗ 21 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ, στις 10:30, στο ΣΥΝΤΑΓΜΑ.

ΤΟ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ