Με αφορμή λιποθυμικό επεισόδιο συναδέλφισσας διεκδικούμε μέτρα προστασίας της υγείας μας, ανθρώπινες συνθήκες εργασίας.

 

Με αφορμή το λιποθυμικό επεισόδιο συναδέλφου μας τη Δευτέρα 24 Ιουλίου, για το οποίο δεν έχει υπάρξει ενημέρωση πως προέκυψε, θέλουμε να αναδείξουμε την ανάγκη για άμεσα μέτρα προστασίας της υγείας των εργαζομένων.

·         Η πολύ μεγάλη ένταση της δουλειάς σε αυτές τις συνθήκες, τα μη συνεχόμενα ρεπό, οι υπερωρίες, η δουλειά χωρίς διάλειμμα ακόμα και σε χώρους που υπάρχει κλιματισμός μας οδηγούν στην εξάντληση, κάτι που μας κάνει πιο ευάλωτους και στις τόσο υψηλές θερμοκρασίες. Και όλα αυτά σε συνδυασμό με την πολύωρη μετακίνηση από και προς το αεροδρόμιο σε μη κλιματιζόμενα ΜΜΜ.

·         Μπορεί οι εσωτερικοί χώροι του αεροδρομίου είναι κλιματιζόμενοι, όμως σε κάποιους χώρους λόγω μεγάλης συγκέντρωσης κόσμου, συγκέντρωσης ψυγείων και λοιπών μηχανημάτων, ο κλιματισμός δεν επαρκεί με αποτέλεσμα να δημιουργείται αποπνικτική κατάσταση για τους εργαζόμενους και τους επισκέπτες. Τέτοιοι χώροι ενδεικτικά είναι το Satellite για τον κλιματισμό του οποίου είχε γίνει παρέμβαση πριν τον καύσωνα, αλλά και το food village ή κάποιες κουζίνες και λάντζες όπου δε λειτουργούν οι απορροφητήρες επαρκώς, το LaPasteria, το Starbucks στην εκτός Σένγκεν περιοχή κλπ.

·         Εδώ και καιρό αναδεικνύουμε το γεγονός ότι οι εργαζόμενοι δεν κάνουμε διαλείμματα επαρκώς σε όλα τα πόστα, ενώ εύλογο είναι και το «που» μπορεί να κάνει ο εργαζόμενος διάλειμμα, κατά πόσο διασφαλίζεται ότι θα έχουμε κάποιο γεύμα ή ρόφημα, αφού οι εργαζόμενοι της εταιρείας, με βάση την πολιτική της εταιρείας, εξυπηρετούμαστε από τα καταστήματα που έχουν ουρές πελατών και μέσα σε ένα τέταρτο δεν υπάρχουν και πολλά περιθώρια.

Δεν παζαρεύουμε τη ζωή μας, την υγεία μας για τα κέρδη της εργοδοσίας. Δε δεχόμαστε να λιποθυμάνε εργαζόμενοι στη βάρδια, να σακατευόμαστε σε «μικροατυχήματα», να σακατευόμαστε από την εξαντλητική δουλειά με επαγγελματικές ασθένειες. Δε θα αφήσουμε την εργοδοσία να επιβάλει τη σιωπή με τα αδήλωτα «ατυχήματα» που συμβαίνουν στο χώρο και απαιτούμε να διερευνηθούν όλα τα περιστατικά συναδέλφων μας που έχουν πάει στο σταθμό του ΕΚΑΒ του αεροδρομίου λόγω αδιαθεσίας ή χτυπήματος.

Οι πολύ μεγάλες ελλείψεις σε προσωπικό, οι συνεχιζόμενες παραιτήσεις συναδέλφων μας, νέων συναδέλφων που έρχονται και φεύγουν οφείλονται αποκλειστικά και μόνο στις επιλογές της εργοδοσίας και του νομοθετικού έργου των κυβερνήσεων που νομιμοποίησε τις άθλιες συνθήκες εργασίας που έχουν διαμορφωθεί εδώ και χρόνια, των χαμηλών μισθών, της κατάργησης του 8ωρου και της απουσίας συλλογικών συμβάσεων εργασίας για χρόνια στον κλάδο. Οι όποιες «παρεμβάσεις» του Υπουργείου Εργασίας για την εργοδοτική αυθαιρεσία, έρχονται στο «και πέντε» ενώ ακόμα και αυτές έγιναν κάτω από την πίεση των σωματείων του κλάδου μας και συνολικότερα.

Καλούμε τους συναδέλφους και τις συναδέλφισσες να μην ανεχτούμε άλλο τις απαράδεκτες συνθήκες εργασίας που με μαθηματική ακρίβεια θα οδηγήσουν σε σοβαρό εργατικό «ατύχημα», ως συνέχεια των μικρότερων «ατυχημάτων» που συμβαίνουν σε καθημερινή βάση.

Διεκδικούμε:

o   Εδώ και τώρα να γίνουν οι απαραίτητες προσλήψεις. Μέχρι να γίνουν να προσαρμοστούν τα ωράρια των καταστημάτων με βάση το υπάρχον προσωπικό ώστε να τηρείται το 5θήμερο- 8ώρο, τα δύο συνεχόμενα ρεπό, το διάλειμμα, ο προγραμματισμός καλοκαιρινών αδειών των εργαζομένων, η 12ωρη απόσταση μεταξύ των βαρδιών.

o   Άμεσα μέτρα για τη ρύθμιση της θερμοκρασίας σε όλα τα καταστήματα, κουζίνες και λάντζες.

o   Τον ορισμό των ειδικοτήτων με βάση την πραγματική εργασία των εργαζομένων. Να οριστούν σερβιτόροι και οι βοηθοί αυτών όπου υπάρχουν, οι οποίοι δεν μπορεί να είναι και ταμίες. Αντίστοιχα για τους barrista. Να υπάρχουν καθαριστές και για τους χώρους της παραγωγής, αποδυτηρίων, εστιατορίων ώστε οι εργαζόμενοι άλλων ειδικοτήτων να μην απασχολούνται και με αυτό (λαντζέρηδες, σερβιτόροι, μάγειρες) προκειμένου να τηρούνται και οι υγειονομικοί κανονισμοί.

o   Να καταβάλλονται τα επιδόματα προϋπηρεσίας για κάθε έτος υπηρεσίας ποσού 4,63 ευρώ ανά έτος.

o   Να προχωρήσει άμεσα η διαβάθμιση των κατηγοριών των μαγείρων- μαγειρισσών από τη Γ στη Β κατηγορία και από τη Β στην Α μετά την 7ετή συνολική προϋπηρεσία σε οποιοδήποτε εργοδότη.

o   Άμεσα να οριστεί και να αμείβεται ως Α μάγειρας στα καταστήματα που απασχολείται ένας μάγειρας (LaPasteria, κρεοπωλείο, ζεστή κουζίνα).

o   Να καλυφθούν τα έξοδα μετακίνησης από την εργοδοσία, το parking και αντίστοιχο ποσό για τα καύσιμα για τους εργαζόμενους που έρχονται με το προσωπικό τους όχημα. 

o   Να τηρείται το 5θήμερο- 8ωρο- 40ωρο, να γίνονται επαρκώς τα διαλείμματα παντού (και στην κρύα κουζίνα, στο eatgreek, στα starbucks).

o   Η 6η μέρα όπου έχει δουλευτεί ήδη από πολλούς εργαζόμενους να πληρωθεί ως τέτοια (να υπάρξει και ασφαλιστική κάλυψη), με προσαύξηση. Αντίστοιχα για την υπερεργασία και τις υπερωρίες. Η 6η μέρα δεν αναπληρώνεται με ημέρα άδειας ή τρίτο ρεπό.

o   Κανένας εργαζόμενος κάτω από 900 ευρώ ως βασικό μισθό, τα επιδόματα να είναι επιπλέον αυτού και όχι να συμψηφίζονται.

o   Υπογραφή Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας που να περιλαμβάνει όλα τα παραπάνω.

 

ΤΟ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ

Αθήνα, 27/07/2023