Όλοι και όλες τη Δευτέρα 24 Ιουλίου στις 7:30μμ στο Υπουργείο Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας(Λεωφ. Κηφισίας 37), ενάντια στο περιβαλλοντικό έγκλημα των πυρκαγιών.


 Αθήνα, 20/07/23

«Ως εδώ! Κάνανε την Αττική "κρανίου τόπο" για τους πολλούς και Ριβιέρα για τα κέρδη των λίγων

Συναδέλφισσες, συνάδελφοι,

σας καλούμε όλους τη Δευτέρα 24 Ιουλίου, στις 7:30μμ στη συγκέντρωση διαμαρτυρίας που καλεί το Εργατικό Κέντρο Λαυρίου-Ανατολικής Αττικής, στο Υπουργείο Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας(Λεωφ. Κηφισίας 37), ενάντια στο συνεχιζόμενο περιβαλλοντικό έγκλημα των πυρκαγιών.

Τις τελευταίες μέρες συντελείται ένα ακόμα προδιαγεγραμμένο έγκλημα σε όλη τη χώρα βλέποντας ατελείωτες εκτάσεις πρασίνου να παραδίδονται στις φλόγες, προκαλώντας καταστροφές ακόμα και σε λαϊκές περιουσίες. Για ένα ακόμα καλοκαίρι γινόμαστε στο ίδιο έργο θεατές. Η πυροσβεστική υπηρεσία υποστελεχωμένη, να δίνει τη μάχη της πυρόσβεσης με απαρχαιωμένα μέσα και ελλιπή συντήρηση.

Οι δηλώσεις του πρωθυπουργού: «Φωτιές είχαμε, και θα έχουμε» μόνο ντροπή προκαλεί. Αποδεικνύεται για ακόμα μια φορά ότι για αυτή την καταστροφή ευθύνεται η εγκληματική πολιτική που αντιμετωπίζει την προστασία της ζωής και της περιουσίας του λαού ως κόστος. Αυτή είναι η πολιτική που υπηρετεί η κυβέρνηση της ΝΔ κι όλων των προηγούμενων και είναι υπεύθυνη για τη διαχρονική υποχρηματοδότηση της δασοπυρόσβεσης και της δασοπροστασίας, την υποστελέχωση όλων εκείνων των υπηρεσιών που μπορούν αν συμβάλλουν στο σχεδιασμό της πρόληψης και της αντιμετώπισης μιας πυρκαγιάς ή άλλων φυσικών καταστροφών.

Όσο κι προσπαθεί η κυβέρνηση της ΝΔ να μας πείσει ότι φταίει η «κλιματική αλλαγή» ή η «κακιά η ώρα», ξέρουμε από τις μαρτυρίες των κατοίκων και των εθελοντών που έσπευσαν να βοηθήσουν στα μέτωπα της Αττικής ότι τα πυροσβεστικά μέσα ήταν ελάχιστα, ενώ τα εναέρια μέσα ήταν άφαντα. Αλλά ακόμα και η «κλιματική κρίση» να ισχύει, οι ευθύνες της είναι τεράστιες γιατί ενώ προβλέπει την καταστροφή που έρχεται εξακολουθεί να διατηρεί το έγκλημα της υποχρηματοδότησης και της υποστελέχωσης.

Στεκόμαστε στο πλευρό όλων όσων με αυταπάρνηση ρίχνονται στη μάχη της κατάσβεσης, στο πλευρό των ελάχιστων πυροσβεστικών δυνάμεων και αυτές τις μέρες δίνουν το δικό τους αγώνα. Για μια ακόμα φορά αποδεικνύεται ότι η αλληλεγγύη είναι το όπλο μας.

Καλούμε όποιο συνάδελφο αντιμετωπίσει το οποιοδήποτε πρόβλημα από τα πύρινα μέτωπα να επικοινωνήσει με το σωματείο.

Τους κάνουμε ξεκάθαρο ότι δεν πρόκειται να αφήσουμε τις ζωές και τις περιουσίες μας στην τύχη τους, για τα κέρδη των λίγων.

Απαιτούμε:

  • Άμεση αποζημίωση όλων των πληγέντων στο 100% της καταστροφής χωρίς όρους και προϋποθέσεις. Να εξασφαλιστεί η διαμονή για όσους χρειάζεται και για το χρονικό διάστημα που απαιτείται για την αποκατάσταση των ζημιών.
  • Γενναία αύξηση της χρηματοδότησης αποκλειστικά από τον κρατικό προϋπολογισμό για το ζήτημα της δασοπροστασίας και της δασοπυρόσβεσης.
  • Να στελεχωθούν τώρα τα Δασαρχείο Λαυρίου, Πεντέλης, Πάρνηθας και όλα τα Δασαρχεία της Αττικής με δασεργάτες και όλο το αναγκαίο επιστημονικό προσωπικό.
  • Να στελεχωθούν με μόνιμο και σταθερό προσωπικό οι Πυροσβεστικές Υπηρεσίες καθώς και να εξασφαλιστεί όλος ο αναγκαίος και σύγχρονος εξοπλισμός. Να εκπονηθεί ολοκληρωμένο σχέδιο πρόληψης και αντιμετώπισης πυρκαγιών με βάση και τα χαρακτηριστικά κάθε περιοχής. Να παρθεί πίσω η απόφαση που διαχωρίζει την πρόληψη από την κατάσβεση πυρκαγιών.
  • Να εξασφαλιστούν οι προϋποθέσεις για ολοκληρωμένη αποκατάσταση των δασών που κάηκαν τα προηγούμενα χρόνια από πυρκαγιές. Καμία αλλαγή χρήσης γης, που θα επιτρέψει σε επιχειρηματικούς ομίλους να κάνουν μπίζνες πάνω στα καμένα.
  • Να παρθούν όλα τα αναγκαία μέτρα αντιπλημμυρικής θωράκισης των περιοχών των Δήμων Λαυρεωτικής και Σαρωνικού καθώς η καταστροφική πυρκαγιά αυξάνει τους κινδύνους πλημμυρικών φαινομένων.
ΓΙΑ ΤΟ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ