Επιστολή σε εργοδοσία και επιθεώρηση για ζητήματα ασφάλειας στους χώρους μας.

 Αθήνα, 13/04/23

Προς: Διεύθυνση Ανθρώπινου Δυναμικού

Υπόψη: κ.  Θεοδώρου Δημήτρη

Κοινοποίηση: Τεχνική Επιθεώρηση Εργασιακών Σχέσεων Παλλήνης

Θέμα: Ζητήματα ασφάλειας στους χώρους εργασίας μας.

 

Κύριοι,

Όπως σας έχουμε τονίσει επανειλημμένα, τα ζητήματα ασφάλειας και υγιεινής αποτελούν βασικό μας μέλημα σαν σωματείο και απαιτούμε να γίνει συνάντηση παρουσία του τεχνικού ασφαλείας προκειμένου να θέσουμε τα ζητήματα που έχουμε εντοπίσει.  

Στην επιστολή με αριθμό πρωτοκόλλου 122/05.02.23 σας είχαμε ζητήσει να μας γνωστοποιήσετε στο κατά πόσο έχετε προβεί σε γραπτή εκτίμηση επαγγελματικού κινδύνου (Ν.3850/2010). Μέχρι τώρα δεν έχουμε λάβει απάντηση.  

Προκύπτουν όμως, κάποια σοβαρά θέματα τα οποία ανησυχούν τους εργαζόμενους και χρειάζεται άμεσα να ληφθούν μέτρα. Συγκεκριμένα, τις τελευταίες  μέρες στην κουζίνα του La pasteria πέφτει το ρελέ ασφαλείας με αποτέλεσμα να διακόπτεται η λειτουργία πολλών συσκευών. Η ενημέρωση που είχαμε χθες ήταν ότι το πρόβλημα είναι γνωστό,  προέρχεται από τη σχάρα και απλά κάθε φορά που συμβαίνει θα ανεβάζουν οι εργαζόμενοι το ρελέ και θα συνεχίζουν κανονικά. Κάτι που καλούνται οι μάγειρες και οι σερβιτόροι να κάνουν, που δεν έχουν καμία δουλειά να ασχοληθούν με αυτά τα ζητήματα.

Επιπλέον, οι λαμπτήρες UV- tech (σύστημα απόσμησης και καθαρισμού των αεραγωγών της κουζίνας), δεν είναι σε λειτουργία εδώ και αρκετά μεγάλο χρονικό διάστημα, με αποτέλεσμα τα πλεονεκτήματα από τη χρήση τους (απουσία οσμών, αποφυγή κινδύνου πυρκαϊάς από συσσωρευμένα λίπη) να μη διασφαλίζουν την ασφάλεια των εργαζομένων στην κουζίνα.

Επισυνάπτουμε φωτογραφικό υλικό που αποδεικνύει ότι εκτός από αυτό, υπάρχουν κι άλλες φθορές στο συγκεκριμένο πόστο ( γυμνά καλώδια, βγαλμένες πρίζες κοντά στο πάτωμα και καλώδια στο πάτωμα).

Ταυτόχρονα, λόγω του ότι δεν υπάρχει ζεστό νερό στη λάντζα (στο ίδιο κατάστημα) για να μπορούν να αφαιρούνται τα λίπη από το τα σκεύη μαγειρικής, οι λαντζερηδες αναγκάζονται να μεταφέρουν νερό από τον βραστήρα, πράγμα που ειδικά σε συνθήκες εντατικοποίησης και μεγάλου φόρτου εργασίας είναι πολύ επικίνδυνο.

Επιπρόσθετα, δεν είναι διαθέσιμα τα απαραίτητα μέσα ατομικής προστασίας για τους εργαζόμενους στις κουζίνες και στις λάντζες (μεταλλικά γάντια, μακριά αδιάβροχα γάντια για επαγγελματική λάντζα) με αποτέλεσμα ουκ ολίγες φορές να έχουν προκληθεί εργατικά ατυχήματα.

Θεωρούμε πως άμεσα χρειάζεται να οριστεί συνάντηση με εκπροσώπους της εταιρείας και τον τεχνικό ασφαλείας προκειμένου να μας πείτε τι μέτρα θα πάρετε ώστε

· ΆΜΕΣΑ να γίνει συντήρηση και έλεγχος των ηλεκτρολογικών συστημάτων, καθώς πρόσφατα έβγαλε σπίθες και χρειάστηκε αλλαγή το σύστημα που βάζει σε λειτουργία το σύστημα αεραγωγών στο κατάστημα LaPasteria, ενώ επίσης πρόσφατα το σύστημα αεραγωγών στο κατάστημα Burger King είχε τεθεί εκτός λειτουργίας.

· Άμεσα να αντικατασταθούν τα φθαρμένα καλώδια, οι εκτεθειμένες και κρεμασμένες πρίζες, όπου αυτές υπάρχουν. Υπάρχουν πόστα όπου τα καλώδια και οι πρίζες σέρνονται στο πάτωμα και είναι εκτεθειμένα σε νερά.

· Άμεσα να λυθεί το πρόβλημα με τον εξαερισμό και τον κλιματισμό στο κατάστημα του EatGreek.

· Να παρθούν όλα τα απαραίτητα ώστε να αποφευχθεί ένα σοβαρό εργατικό ατύχημα, κάτι που συμπεριλαμβάνει την εκπαίδευση των εργαζομένων στην ασφαλή εκτέλεση εργασιών και την παροχή μέσων ατομικής προστασίας.

Όπως αναφέραμε παραπάνω, τα ζητήματα της ασφάλειας στους χώρους εργασίας μας αποτελούν προτεραιότητα για όλους τους εργαζόμενους και τις εργαζόμενες και θα επανέλθουμε με επιπλέον στοιχεία.

ΓΙΑ ΤΟ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ