Ανακοίνωση του ΕΚ Λαυρίου-Ανατολικής Αττικής: Κάλεσμα για την κλιμάκωση του αγώνα! ΤΟ ΕΓΚΛΗΜΑ ΑΥΤΟ ΓΙΑ ΝΑ ΤΙΜΩΡΗΘΕΙ, ΠΡΕΠΕΙ ΑΥΤΗ Η ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΝΑ ΑΝΑΤΡΑΠΕΙ.

10-03-2023 ΑΡ.ΠΡΩΤ. 041 

Όλοι την Κυριακή 12 Μαρτίου στο παλλαϊκό συλλαλητήριο

στο Σύνταγμα στις 12μμ.

Την Τρίτη 14 Μαρτίου  στις 6:30μμ στο τραινάκι, (παλιό σταθμό) στο Λαύριο

συγκέντρωση και Ανοιχτή Λαϊκή Συνέλευση.

Το Εργατικό Κέντρο Λαυρίου-Ανατολικής Αττικής χαιρετίζει τους εργαζόμενους και τον λαό της ευρύτερης περιοχής που έδωσαν βροντερό παρών σε μια από τις μεγαλύτερες απεργιακές συγκεντρώσεις των τελευταίων ετών. Χαιρετίζουμε τις παρεμβάσεις των μαθητών της περιοχής στα σχολεία τους, την έκφραση του θυμού και της οργής του.

Η απεργιακή συγκέντρωση στις 8/3 έδωσε πνοή και ελπίδα με την συγκλονιστική παρουσία φοιτητών και μαθητών που έστειλαν ξεκάθαρο μήνυμα ότι πλέον δεν συγχωρούν όσους στηρίζουν αυτό το σύστημα που στερεί από τους γονείς τους μισθούς και δικαιώματα, από τους ίδιους το δικαίωμα στην μόρφωση, στον αθλητισμό, στον πολιτισμό. Ένα σύστημα που η υγεία όλων μας έχει γίνει ένα πανάκριβο εμπόρευμα, που το κράτος του φτάνει μέχρι και στο σημείο να δολοφονεί τον λαό, είτε σε πλημμύρες, είτε σε φωτιές, είτε σε ασύλληπτα για τον 21ο αιώνα τραγικά δυστυχήματα - εγκλήματα όπως αυτό που ζήσαμε την τελευταία ημέρα του Φλεβάρη στα Τέμπη.

Αυτό το σύστημα και το κράτος του, που συνθετικό γρανάζι του είναι και οι κυβερνήσεις που το υπηρετούν, είναι υπεύθυνο για όλα τα δεινά που ζούμε, γιατί τα λογαριάζει όλα στην λογική του κόστους-οφέλους. Γιατί οι μόνοι λογαριασμοί που κάνουν είναι «κέρδη και ζημιές την ίδια ώρα που εμείς μετράμε ανθρώπινες ζωές», τα παιδιά, τα αδέρφια μας, τους γονείς και τους φίλους μας.

Οι εκατοντάδες χιλιάδες λαού και νεολαίας που απέργησαν και διαδήλωσαν από άκρη σε άκρη σε όλη την χώρα, έγιναν η φωνή όλων των νεκρών και έστειλαν ξεκάθαρο μήνυμα σε όλους μας ότι πρέπει να συνεχίσουμε πιο δυναμικά τις επόμενες μέρες, τους επόμενους μήνες. Όχι μόνο για μην ξεχαστεί αυτό το προδιαγεγραμμένο έγκλημα και οι νεκροί μας, αλλά κυρίως για να πληρώσουν αυτοί που πραγματικά ευθύνονται: οι κυβερνήσεις όλων των τελευταίων χρόνων και τα κόμματά τους που ξεπούλησαν – αφού κομμάτιασαν – τον ΟΣΕ, η ίδια η «Hellenic Train» που τώρα καρπώνεται τα κέρδη, ενώ χρόνια δεν εξασφάλιζε συνειδητά την ασφαλή μετακίνηση του λαού.

Αυτή η πολιτική που βάζει τα κέρδη πάνω από την ανθρώπινη ζωή, είναι ο πραγματικός υπαίτιος του ασύλληπτου δυστυχήματος στα Τέμπη και όχι το ανθρώπινο λάθος ή η «κακιά η (χ)ώρα» που σε συγχορδία τα καλοπληρωμένα παπαγαλάκια τους στα ΜΜΕ που κατέχουν εφοπλιστές και βιομήχανοι (κάτι σαν και αυτούς δηλαδή που έχουν την HELLENIC TRAIN) προσπαθούν να πείσουν τον λαό, προκαλώντας πραγματικά οργή και απέραντη αγανάκτηση.

Αυτοί είναι οι πραγματικά ένοχοι γιατί αυτοί λογαριάζουν σαν κόστος τις δικές μας ανάγκες.

·         Για τα κέρδη τον μονοπωλιακών ομίλων ιδιωτικοποίησαν όλες οι κυβερνήσεις και τα τραίνα.

·         Επειδή θεωρούν κόστος την ίδια μας την ζωή και την πρόληψη δυστυχήματος δεν υπήρχαν συστήματα ασφαλείας που θα απέτρεπαν αυτό το έγκλημα.

·         Για τον ίδιο λόγο, έχουν μετατραπεί όλοι οι εργασιακοί χώροι σε «καρμανιόλα» με τους εργοδότες να μην παίρνουν ούτε τα στοιχειώδη μέτρα για την Υγεία και Ασφάλεια της Εργασίας.

·         Για τα κέρδη των αφεντικών ιδιωτικοποιούν την Υγεία, την Ενέργεια, το Νερό, την μόρφωση των παιδιών μάς, τον πολιτισμό, τον αθλητισμό και οτιδήποτε άλλο μπορεί να τους αποφέρει κέρδη.

Είναι χρέος όλων μας να γίνουμε ακόμα πιο πολλοί, ακόμα πιο αποφασισμένοι. Να συνεχίσουμε μέχρι να ανατρέψουμε αυτήν την πολιτική που μετράει την ζωή μας σαν κόστος και να φτιάξουμε την δική μας δίκαιη κοινωνία που η ζωή μας θα είναι πάνω από τα πάντα.

 

Είναι ο μόνος δρόμος για να μη συγκαλυφθούν οι ευθύνες, ο μόνος δρόμος για να αποδοθεί πραγματική δικαιοσύνη.

 

Συνεχίζουμε πιο αποφασισμένοι:

-          Το Σάββατο 11/3 το πρωί στις 11.00 με μαζική δράση ενημέρωσης του λαού της περιοχής και μοτοπορεία στην πόλη του Λαυρίου και άλλες πόλεις της Ανατολικής Αττικής με το κάλεσμα για το παλλαϊκό συλλαλητήριο της Κυριακής 12 Μαρτίου στις 12.00 μμ. στο Σύνταγμα. (Αναχώρηση πούλμαν 9:45πμ Λαύριο,  ΟΤΕ).

 

-          Την Τρίτη 14/3 στις 6:30μμ στο παλιό σταθμό του τραίνου του Λαυρίου στην μνήμη όλων των νεκρών της τραγωδίας θα πραγματοποιηθεί συγκέντρωση και ανοιχτή λαϊκή συνέλευση για να αποφασίσουμε οργανωμένα και μαζικά την κλιμάκωση του αγώνα μας για ζωή με ασφάλεια και δικαιώματα.

 -                Καλούμε όλα τα Σωματεία και φορείς της περιοχής σε συμμετοχή, σε συνεδριάσεις των ΔΣ και γενικές συνελεύσεις. Καλούμε όλους τους Συλλόγους Γονέων και τους δασκάλους – καθηγητές, τα 15μελή των σχολείων να πάρουν αγωνιστικές αποφάσεις, να κάνουν δική τους υπόθεση την έκφραση της οργής και της αγανάκτησής τους.

 -          Κλιμακώνουμε σε συντονισμό με τα ταξικά συνδικάτα και ομοσπονδίες στην Αττική.

ΤΟ ΕΓΚΛΗΜΑ ΑΥΤΟ ΓΙΑ ΝΑ ΤΙΜΩΡΗΘΕΙ, ΠΡΕΠΕΙ ΑΥΤΗ Η ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΝΑ ΑΝΑΤΡΑΠΕΙ.

Συνεχίζουμε- κλιμακώνουμε για ζωή με ασφάλεια και δικαιώματα. Για να μην θρηνήσουμε ξανά θύματα στο βωμό του κέρδους.


  • Παλεύουμε για σύγχρονες, ασφαλείς και φτηνές μαζικές μεταφορές κόντρα στην πολιτική που βάζει την ασφάλεια των επιβατών και τα δικαιώματα των εργαζομένων στο ζύγι του κόστους και της κερδοφορίας των επιχειρηματικών ομίλων.
  • Παλεύουμε για την ενίσχυση του Δημόσιου και δωρεάν συστήματος υγείας. Άμεση ενίσχυση όλων των Κέντρων Υγείας, του ΕΚΑΒ και δημιουργία Δημόσιου και Δωρεάν Γενικού Νοσοκομείου στην Ανατ. Αττική.
  • Άμεσα μέτρα αντιπλημμυρικής, αντιπυρικής, αντισεισμικής προστασίας. Έλεγχος εδώ και τώρα αντισεισμικής θωράκισης σε σχολεία, σχολές, νοσοκομεία, χώρους δουλειάς.
  • Προσλήψεις μόνιμου προσωπικού σε Υγεία, Παιδεία, κοινωνικές υπηρεσίες, υπηρεσίες πολιτικής προστασίας.
  • Άμεσα μέτρα προστασίας της Υγείας και της Ασφάλειας σε όλους τους χώρους δουλειάς.
  • Απαιτούμε να γίνει νόμος του κράτους σε κάθε χώρος εργασίας να υπάρχει σύσταση Επιτροπής Υγιεινής και Ασφάλειας που θα απαρτίζεται από Τεχνικό Ασφαλείας, Γιατρό Ασφαλείας που θα ορίζονται από το Υπουργείο εργασίας, με την συμμετοχή εκλεγμένων εργαζομένων. Ιδιαίτερη μέριμνα για εργασίες σε υπαίθριους χώρους, οικοδομές κ.α.
  • Να σταματήσει η απαράδεκτη κατάσταση ο Τεχνικός Ασφαλείας να είναι είτε ο εργοδότης είτε ένα διακοσμητικό στοιχείο. Να καταγράφονται όλα τα εργατικά ατυχήματα.
  • Να είναι Ποινικό αδίκημα και να δικάζονται βάσει του Ποινικού Κώδικα οι εργοδότες που δεν συμμορφώνονται στις υποδείξεις της Επιτροπής Υγιεινής και Ασφάλειας.
  • Η Επιθεώρηση Εργασίας να υπάγεται στο Υπουργείο Εργασίας, να στελεχωθεί με μόνιμο εξειδικευμένο προσωπικό. Να έχει με νόμο την δικαιοδοσία να ορίζει Διοικητικά και χρηματικά πρόστιμα και να έχει πρωτεύοντα και εκτελεστικό ρόλο και όχι συμβουλευτικό όπως συμβαίνει τώρα.
  • Υποχρεωτικότητα με νόμο Συλλογικών Συμβάσεων Εργασίας που θα καθορίζουν το μισθολογικό και  θεσμικό πλαίσιο αυτών με βάση τις ανάγκες της ασφάλειας και ζωής των εργαζομένων.

 

Η Διοίκηση του Εργατικού Κέντρου Λαυρίου – Αν. Αττικής