Εξαναγκασμός σε παραίτηση εγκύου εργαζόμενης

 

Συναδέλφισσες, συνάδελφοι,

Καταγγέλλουμε την εργοδοσία της Σελέκτ Σέρβις Πάρτνερ που πρόσφατα εξανάγκασε σε παραίτηση συναδέλφισσά μας, μόλις ανακοίνωσε πως είναι έγκυος με την αιτιολογία ότι «δεν υπάρχει πόστο για να δουλέψει». Δε γίνεται, δηλαδή, για την εργοδοσία, μία εγκυμονούσα συνάδελφος να μην κουβαλάει βάρη, να μην είναι συνεχώς όρθια και να παρθούν όλα τα απαραίτητα εκείνα μέτρα για να παραμείνει ασφαλής, σε μία τόσο ευαίσθητη περίοδο της ζωής της.

Είναι μεμονωμένο περιστατικό; Μήπως έτυχε; Όχι. Μόλις πριν από λίγο διάστημα, συναδέλφισσα μας έγκυος ζήτησε από το διευθυντή της εταιρείας το στοιχειώδες- να μην είναι μόνη της στο κατάστημα επειδή χρειάζεται να μεταφέρει βάρη (σκουπίδια, γάλατα, μπασκέτες, πάγο), να στέκεται όλο το 8ωρο, πέραν του διαλείμματος, να εξυπηρετεί μόνη της όλους τους πελάτες.

Δεν είναι πρώτη φορά που συναδέλφισσά μας αναγκάζεται να πάρει αναρρωτική άδεια προκειμένου να προστατευτεί η υγεία της και του εμβρύου, καθώς οι συστάσεις των γιατρών είναι συγκεκριμένες σε κάθε περίοδο της εγκυμοσύνης και δεν υπήρχε σχετική μέριμνα από την εργοδοσία.

Ή μήπως είναι «άσχετο» το γεγονός ότι πολλές συναδέλφισσες μας (άλλωστε η μεγάλη πλειοψηφία των εργαζομένων είναι γυναίκες), κουβαλάνε σκουπίδια, τεράστιους κάδους με σωρό σακούλες σκουπιδιών (στο Food Village, στο satellite, στο Burger King και αλλού), ξεφορτώνουν παλέτες (στο Burger King), κουβαλάνε καφάσια με καρπούζια στα χέρια (!), πολλά κιλά γιαούρτια επειδή τα καρότσια είναι χαλασμένα και δεν «πάνε πουθενά». Φορτώνουν τα ίδια στραβωμένα καρότσια με πολλά κιλά κρέατα, λαχανικά και φρούτα, κουβαλάνε βαριές μπασκέτες με κούπες και ποτήρια και φορτωμένους δίσκους (Flocafe, LaPasteria), σηκώνουν τον ωμό γύρο ψηλά για να τοποθετηθεί για ψήσιμο στο EatGreek. Πλένουν καζάνια, τεράστιες κατσαρόλες, ταψιά, πολλές φορές σε παραπάνω από ένα πόστο, είναι σκυμμένες όλο το 8ωρο πάνω από έναν νεροχύτη ενώ το διάλλειμα σε κάθε από τις παραπάνω περιπτώσεις είναι αμφίβολο.

Οι επαγγελματικές ασθένειες προκαλούνται από την ένταση της δουλειάς και την έλλειψη των στοιχειωδών μέτρων προστασίας, κατάλληλου εξοπλισμού και ταλαιπωρούν άντρες και γυναίκες συναδέλφους. Είναι αποτέλεσμα των επιλογών της εργοδοσίας καθώς όλα τα αναγκαία μέτρα προστασίας είναι γι’ αυτήν κόστος.

Όλα αυτά συμβαίνουν, μάλιστα, σε μία περίοδο που οι κατευθύνσεις της ΕΕ, της κυβέρνησης αυτής και των προηγούμενων υποκριτικά μιλούν για την Ισότητα φύλου και την προστασία των γυναικών από τη βία, επιβεβαιώνοντας ότι η συνέχιση αυτής της πολιτικής για τα κέρδη των λίγων μόνο χειρότερα φέρνει, αφού για γυναίκες και άντρες στους χώρους δουλειάς βαθαίνει η εκμετάλλευση, η απλήρωτη εργασία και οι προσβλητικές συμπεριφορές διευθυντικών στελεχών και υπεύθυνων καταστημάτων. Όπου η προστασία της μητρότητας εξαντλείται στο «πόση δουλειά έχει το μαγαζί επειδή ο τζίρος δε δικαιολογεί παραπάνω άτομα». Όπου οι εργαζόμενοι γονείς δε βρίσκουν χρόνο να δουν τα παιδιά τους, όσο οι καθημερινές αλλαγές στα εβδομαδιαία προγράμματα, η χορήγηση των κανονικών αδειών όποτε  «καπνίσει» στην εργοδοσία λόγω «επιχειρησιακών αναγκών», που δεν αφήνει περιθώριο για τον οικογενειακό προγραμματισμό ούτε για τα στοιχειώδη. Στο όνομα αυτής της πολιτικής ανέβηκαν τα όρια ηλικίας συνταξιοδότησης για γυναίκες και άντρες, πετάχτηκαν επαγγέλματα εκτός ΒΑΕ, αμφισβητούνται δικαιώματα στη μητρότητα, την ξεκούραση και τον ελεύθερο χρόνο.

Σε αυτή την «κανονικότητα» δεν προσαρμοζόμαστε! Καμία αναμονή, καμία ανοχή. Με οργάνωση και αγώνα θα έρθουν τα πάνω κάτω!

Απαιτούμε :

·         Μέτρα προστασίας της μητρότητας, της εγκύου (απομάκρυνση από βαριές εργασίες,  απαγόρευση νυχτερινής εργασίας κλπ) και του γυναικείου οργανισμού.

·         Εκτίμηση του επαγγελματικού κινδύνου, τακτικές επισκέψεις του τεχνικού ασφαλείας και του γιατρού εργασίας.

·         Διευκόλυνση των εργαζόμενων γονέων μέχρι την ηλικία των 10 ετών ως προς τα ωράρια εργασίας, επιπλέον ημέρες άδειας το μήνα με αποδοχές, λόγω οικογενειακών υποχρεώσεων.

·         Υπογραφή επιχειρησιακής συλλογικής σύμβασης εργασίας με ουσιαστικές αυξήσεις στους μισθούς, που να κατοχυρώνει τα παραπάνω, το 5θήμερο- 8ωρο και μία σειρά επιδόματα.

Παίρνουμε δύναμη από τον απεργιακό ξεσηκωμό που έχει ξεσπάσει σε όλη την Ευρώπη για μέτρα ανακούφισης από την ακρίβεια. Δίνουμε συνέχεια στον αγώνα μας με συμμετοχή στην πανελλαδική, πανεργατική απεργία στις 9 Νοέμβρη, για αυξήσεις στους μισθούς- φθηνό ρεύμα για όλο το λαό!

ΤΟ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ

Αθήνα, 19/10/2022