Σχετικά με το περιστατικό μεταξύ controller και συναδέλφισσας από το Burger King.

 Αθήνα, 02/09/2022

Αρ. Πρτ. :.. 108..

Προς: Διευθυντή Καταστημάτων κ. Πετράκη

Κοινοποίηση: 1. Διευθυντή Ανθρώπινου Δυναμικού κ. Θεοδώρου

            2. Τμήμα Επιθεώρησης Εργασιακών Σχέσεων Παλλήνης

            3. Εργατικό Κέντρο Λαυρίου- Ανατολικής Αττικής

            4. Συνδικάτο Επισιτισμού Τουρισμού Ξενοδοχείων ν. Αττικής

Θέμα: Προσβλητική και επιθετική συμπεριφορά υπευθύνου που προκάλεσε λιποθυμία σε εργαζόμενη.


Με αφορμή το περιστατικό που συνέβη την Τρίτη 30 Αυγούστου στο κατάστημα Burger King με εμπλεκόμενους συναδέλφισσά μας ταμία και την υπεύθυνη των ταμείων (controller), όπου η συναδέλφισσά μας λιποθύμησε μετά από ενημέρωση για τα ταμειακά ελλείμματα από τη συγκεκριμένη controller, όσο η ίδια βρισκόταν στο πόστο της (κάτι που είναι απόλυτα σύνηθες και δεν είναι πρώτη φορά που γίνεται γνωστό), θέλουμε να καταγγείλουμε ότι αυτή η τακτική προκαλεί μεγάλο στρες, άγχος και πίεση στους εργαζόμενους, γεγονός που πολλές φορές έχει επισημανθεί από πολλούς διαφορετικούς εργαζόμενους. 

Η απαράδεκτη συμπεριφορά της συγκεκριμένης controller, με τη γνωστή τακτική της εταιρείας για ενημέρωση των ταμίων για τυχόν ελλείμματα σε δεύτερο χρόνο, χωρίς να είναι παρόντες οι ταμίες και να μπορούν να διασταυρώσουν το όποιο έλλειμμα, είναι γνωστή στη διοίκηση της εταιρείας. Δεν είναι πρώτη φορά που συνάδελφός μας πιέζεται από τέτοιου είδους επιθετικές και προσβλητικές συμπεριφορές, είναι σύνηθες συνάδελφοι ταμίες να φεύγουν από το γραφείο της συγκεκριμένης με κλάματα όχι μόνο λόγω των ταμειακών ελλειμμάτων αλλά και στην προσπάθειά τους να βρουν ψιλά (για να δίνουν ρέστα). Μάλιστα, η πίεση της δουλειάς αυτής της περιόδου, η φοβερή εντατικοποίηση, η πολυαπασχόληση εξαιτίας της έλλειψης προσωπικού καθιστά τέτοιου είδους συμπεριφορές μη ανεκτές πλέον από όλους τους εργαζόμενους. 

Για μία ακόμη φορά, αναφέρουμε τη διαφωνία μας σε σχέση με τη λειτουργία των ταμίων, το κλείσιμό τους, χωρίς την παρουσία του ταμία με τη διασταύρωση στο τέλος της βάρδιάς του με τα απαραίτητα παραστατικά (δελτίο Χ και Ζ), πόσο μάλλον για την τακτική της τηλεφωνικής ενημέρωσης κατά τη διάρκεια της βάρδιας στα πόστα (όσο δηλαδή ο εργαζόμενος εξυπηρετεί πελάτες) για ταμειακά ελλείμματα μέχρι και ένα μήνα πριν! Γνωρίζετε πολύ καλά πως με την πολυαπασχόληση που επικρατεί σε όλα τα καταστήματα της εταιρείας ο ταμίας δεν απασχολείται αποκλειστικά ως ταμίας αλλά έχει και άλλα καθήκοντα. Πολύ περισσότερο που στο συγκεκριμένο κατάστημα η μεγάλη πλειοψηφία των εργαζομένων δουλεύουν σχεδόν κάθε βδομάδα το ένα από τα δύο ρεπό τους και κάνουν συχνά υπερωρίες.

Τα ζητήματα αυτά απασχόλησαν και τη Γενική Συνέλευση του σωματείου μας, συνολικά για τις συμπεριφορές κάποιων υπεύθυνων καταστημάτων και διευθυντικών στελεχών, ενώ μέχρι τώρα δεν έχει παρθεί κανένα μέτρο για να αλλάξει αυτή η κατάσταση. 

Απαιτούμε να παρθούν συγκεκριμένα μέτρα για να σταματήσει αυτή η απαράδεκτη κατάσταση αλλά και να μας ενημερώσετε άμεσα και γραπτά σε τι μέτρα θα προχωρήσετε για την αντιμετώπιση του περιστατικού που προκάλεσε τη λιποθυμία της συναδέλφου μας και της συμπεριφοράς της συγκεκριμένης contoller. Δεν θα αφήσουμε κανέναν να παίζει με την ψυχική και τη σωματική μας υγεία.