Τώρα Υπογραφή ΣΣΕ με αυξήσεις για όλους τους εργαζομένους στο αεροδρόμιο. Τα δικά τους κέρδη κτίζονται πάνω δικά μας κορμιά.

 Τώρα Υπογραφή ΣΣΕ με αυξήσεις για όλους τους εργαζομένους στο αεροδρόμιο. Τα δικά τους κέρδη κτίζονται πάνω δικά μας κορμιά.

Συναδέλφισσες, συνάδελφοι,

Την ίδια στιγμή που κυβέρνηση και εργοδοσία πανηγυρίζουν καθημερινά για τις πανευρωπαϊκές πρωτιές σε αφίξεις τουριστών…

Την ίδια στιγμή που η κερδοφορία είναι τεράστια για όλες τις επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στο αεροδρόμιο, όπως και στην εταιρεία «Σελέκτ Σέρβις»…

Την ίδια στιγμή που η πολυεθνική εταιρεία «Σελέκτ Σέρβις» με βάση τα οικονομικά στοιχεία που έχει ανακοινώσει κέρδη που ξεπερνούν το 93% του 2019 μέχρι τα μέσα Ιούνη στα αεροδρόμια της Ευρώπης.

Εμείς φτύνουμε καθημερινά «αίμα» για να τα βγάλουμε πέρα, να μπορέσουμε να σταθούμε στα πόδια, να μπορούμε να χαρούμε τα παιδιά μας και τις οικογένειες μας.

o Γιατί οι ελλείψεις σε προσωπικό που φθάνουν 30% σημαίνουν ξεπάτωμα στη δουλειά.

o Γιατί η αύξηση των κερδών σημαίνει εντατικοποίηση της δουλειάς για εμάς που καθημερινά δημιουργούμε το «θαύμα» της τουριστικής «βιομηχανίας». Ποιοι; Εμείς που δεν μπορούμε να πάμε διακοπές τις οικογένειες μας!

o Γιατί η επιτυχία για τους εργοδότες σημαίνει τσακισμένα κορμιά από τις επαγγελματικές ασθένειες και τα μυοσκελετικά προβλήματα...

o Γιατί όλη αυτή η εντατικοποίηση της δουλειάς, η αύξηση του τουρισμού με ανύπαρκτα μέτρα προστασίας των εργαζομένων από το κορονοίο σημαίνει τεράστια αύξηση κρουσμάτων σε συναδέλφους. Και σαν μην φθάνει αυτό, να πληρώνουμε από τη τσέπη μας (που είναι ήδη άδεια) τα τεστ.

Την ίδια στιγμή ο πληθωρισμός τρέχει με τα μπούνια κάθε μήνα, εξαφανίζοντας από τη πρώτη ημέρα το μισθό μας. Οι αυξήσεις μισθών είναι «ψίχουλα» - που ούτε που φάνηκαν από τη συνεχώς αυξανόμενη ακρίβεια- πάνω στους παγωμένους μισθούς για πάνω από μία δεκαετία ενώ τα μέτρα στήριξης της κυβέρνησης είναι μία κοροϊδία.

Πληρώνουμε ήδη βαριά τις συνέπειες της ολοένα και μεγαλύτερης εμπλοκής της χώρας σε έναν ιμπεριαλιστικό πόλεμο που διεξάγεται στο κορμί της Ουκρανίας, που κάνει τη χώρα θύτη εναντίον άλλων λαών και ταυτόχρονα το λαό μας θύμα πιθανών αντιποίνων.

Φθάνει πια ! Συνάδελφοι, αν όχι τώρα, πότε…;

Καλούμε όλους τους εργαζόμενους να συσπειρωθούν γύρω από το σωματείο μας για να αλλάξουμε τη κατάσταση. Στο δικό μας χέρι είναι, από το δικό μας χέρι άλλωστε παράγονται όλα αυτά τα αμύθητα κέρδη.

Συνάδελφοι, το Σωματείο μας έχει καλέσει την εταιρεία σε διαπραγματεύσεις για τη σύναψη επιχειρησιακής σύμβασης στην επιχείρηση με βάση το σχέδιο που συζητάμε καθημερινά και που περιλαμβάνει αυξήσεις στους μισθούς μας, καθορισμό ειδικοτήτων και μια σειρά παροχές (μητρότητα, γονεϊκές άδειες, 12ώρη απόσταση μεταξύ των βαρδιών) και επιδόματα που δεν ήταν μέχρι πρόσφατα σε ισχύ.

Η εργοδοσία συνεχίζει να κωλυσιεργεί τη διαπραγμάτευση ενώ ταυτόχρονα πανηγυρίζει προκλητικά για τα κέρδη της. Οι δύο συναντήσεις επιβεβαιώνουν ότι το μόνο που τους απασχολεί είναι πως θα βγάλουν ακόμη περισσότερα κέρδη.

Τέρμα πια στη κοροϊδία. Έχει έρθει η ώρα να πούμε μέχρι εδώ!

Την ίδια στιγμή δε δέχεται να συναντήσει τους εκπροσώπους του σωματείου για τα οξυμένα προβλήματα της εντατικοποίησης, της πολυαπασχόλησης, των καλοκαιρινών αδειών, των απλήρωτων ρεπό και υπερωριών που παρατηρήθηκαν τον τελευταίο μήνα, καθώς όπως λέει εκπρόσωπος της εταιρείας «είναι χάσιμο εργάσιμου χρόνου»!

Παράλληλα, ενώ έχει γίνει υποχρεωτική η κλαδική σύμβαση στον επισιτισμό από τις 25 Ιούνη με μία προκλητική παρέμβαση του υπουργείου εργασίας έφερε την 6η απλήρωτη μέρα και κατάργησε το δικαίωμα των εργαζομένων για προσαύξηση των επιδομάτων στο μισθό, κατ’ απαίτηση των μεγαλοεστιατόρων. Μετά από τις αντιδράσεις των σωματείων των εργαζομένων και τη δυναμική απεργιακή κινητοποίηση της Τετάρτης 13 Ιούλη πάγωσε, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι δε θα επανέλθει. Είμαστε σε επαγρύπνηση!

«Στην οργάνωση η δύναμη, στον αγώνα η ελπίδα, όπλο μας η αλληλεγγύη»!

Αυτό το ελπιδοφόρο μήνυμα να αποτελέσει τη «συνταγή» για τις δικές μας νίκες, για αυξήσεις στους μισθούς μας, για συγκροτημένα δικαιώματα μέσα από Συλλογική Σύμβαση Εργασίας. Όπως γνώρισαν νίκες εργαζόμενοι άλλων κλάδων, οι οικοδόμοι, οι λιμενεργάτες στην Cosco, οι εργαζόμενοι στην E-Food, οι εργάτες στη ΛΑΡΚΟ και αλλού.

Αντίστοιχα, οι κινητοποιήσεις που γίνονται στα υπόλοιπα αεροδρόμια της Ευρώπης για τα κοινά προβλήματα που αντιμετωπίζουμε και εμείς στη χώρα μας δείχνουν πως οι αγώνες μπορούν να φέρουν αποτελέσματα, μπορούν να φέρουν την ικανοποίηση των αιτημάτων μας.

Δυναμώνουμε το σωματείο μας- δυναμώνουμε τη διεκδίκηση- αρνούμαστε κάθε χρόνο να δουλεύουμε με χειρότερους όρους και να αμειβόμαστε με ψίχουλα.

· Υπογραφή ΣΣΕ με βάση το σχέδιο που είμαστε σε διαπραγμάτευση με την επιχείρηση, χωρίς άλλες αναβολές. Άμεση εφαρμογή της κλαδικής σύμβασης εργασίας.

· Κάλυψη των κενών που υπάρχουν στα πόστα. Να σταματήσει εδώ και τώρα η πολυαπασχόληση- τουλάχιστον ένας εργαζόμενος ανά ειδικότητα, να σταματήσει η εντατικοποίηση, να γίνονται διαλείμματα επαρκώς.

· Απαρέγκλιτα να τηρείται το 5θήμερο και το 8ωρο μέσα στη βδομάδα. Τα δουλεμένα ρεπό και οι υπερωρίες να πληρωθούν με προσαύξηση υπερωριακά.

· Επαναλαμβανόμενα τεστ για τον covid-19 με ευθύνη της εταιρείας. Σε περίπτωση κρουσμάτων, τα απαραίτητα τεστ να μην επιβαρύνουν τους εργαζόμενους.

· Να δοθούν καλοκαιρινές άδειες στους εργαζόμενους.

ΤΟ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ