8η Μάρτη: Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας-Στην εκμετάλλευση, τους πολέμους και τη βία ΑΣΠΙΔΑ ΜΑΣ η ΟΡΓΑΝΩΣΗ ΜΑΣ στα ΣΩΜΑΤΕΙΑ μας και η πάλη μας για την ΧΕΙΡΑΦΕΤΗΣΗ και την ΓΥΝΑΙΚΕΙΑ ΑΝΙΣΟΤΙΜΙΑ.

Οι εργαζόμενες του κλάδου, δυναμώνουμε την οργάνωση και τον αγώνα μας, στο δρόμο που άνοιξαν οι εργάτριες του 19ου και 20 ου αιώνα, για ισότιμα δικαιώματα στη δουλειά και την κοινωνική ζωή. Δυναμώνουμε την αγωνιστική διεκδίκηση της ζωής που δικαιούμαστε σήμερα, με βάση τις σύγχρονες δυνατότητες της επιστήμης και της τεχνολογίας. 

Οι γυναίκες εργαζόμενες σε ξενοδοχεία, εστίαση, catering και τουρισμό βιώνουμε τη βαρβαρότητα της πολιτικής που υπερασπίζει την κερδοφορία των ξενοδόχων, των μεγαλοεστιατόρων, των tour operators. 

Είναι η ανάπτυξη, οι κρίσεις και η ανταγωνιστικότητα όλων αυτών που μας καταδίκασαν στην ευελιξία, τις ελαστικές εργασιακές σχέσεις, τα εργολαβικά, τα ωράρια λάστιχο, την εποχικότητα και την εργασιακή εξουθένωση, τα 10ωρα, τα κομμένα ρεπό, τις υπερωρίες. Που μας αύξησαν τα όρια συνταξιοδότησης, μας πέταξαν έξω από τα Βαρέα, μας στέρησαν το εφάπαξ στην 20ετια. Που μας επέβαλαν να ζούμε με το φόβο της ανανέωσης της σύμβασης και με την απειλή της ανεργίας, όταν μεγαλώνουμε ή όταν αντιστεκόμαστε και διεκδικούμε.

Με αφορμή την πανδημία, βρεθήκαμε πολλαπλά εκτεθειμένες, με τα γονατισμένα νοσοκομεία και την έλλειψη μέτρων προστασίας στους χώρους δουλειάς. Αντιμετωπίσαμε την ανεργία, το τσακισμένο μας εισόδημα με την πολύμηνη αναστολή, το πρόγραμμα Συν-Εργασία, τις απολύσεις. Σε αυτά προστίθενται το νέο κύμα ακρίβειας, οι αυξήσεις στην ενέργεια, τις ανατιμήσεις σε βασικά είδη διατροφής. Οι λογαριασμοί και οι υποχρεώσεις που συσσωρεύονται, γίνονται θηλιά στο λαιμό μας. 

Ερχόμαστε αντιμέτωπες με τη φρίκη του ιμπεριαλιστικού πολέμου, που αποτελεί τη συνέχιση της ίδιας πολιτικής με άλλα, βίαια μέσα, ως αποτέλεσμα της όξυνσης του ανταγωνισμού ΗΠΑ, ΝΑΤΟ, ΕΕ και Ρωσίας για τις πλουτοπαραγωγικές πηγές, τους δρόμους μεταφοράς εμπορευμάτων, τις σφαίρες επιρροής αλλά και τις συνέπειες από την εμπλοκή της χώρας μας σε αυτούς τους σχεδιασμούς. 

Ταυτόχρονα όμως είμαστε κι αυτές που μέσα από τα σωματεία μας και το Συνδικάτο δώσαμε και δίνουμε καθημερινά τον αγώνα της επιβίωσης μαζί με τον αγώνα της διεκδίκησης και της σύγκρουσης με την πολιτική της Ε.Ε., της σημερινής και των προηγούμενων κυβερνήσεων που τσακίζουν τη ζωή μας και το μέλλον των παιδιών μας. Δεν μας ξεγελούν όταν παριστάνουν πως κόπτονται για εμάς, ενώ ψηφίζουν διαρκώς νόμους για την ολοένα πιο άγρια εκμετάλλευση μας, στο όνομα της «ισότητας των φύλων» και της «συμφιλίωσης οικογενειακής και επαγγελματικής ζωής». Την ίδια στιγμή, μας βάζουν στο στόχαστρο επικίνδυνων εξελίξεων, μας εμπλέκουν όλο και πιο βαθιά στους ανταγωνισμούς των «βουβαλιών» για να πληρώσουμε εμείς, «τα βατράχια».

Μετατρέπουμε το θυμό και την αγανάκτηση μας σε αγωνιστική δράση. Αντιπαλεύουμε τις οικονομικές και κοινωνικές συνθήκες που μας αφήνουν ευάλωτες στην πολύμορφη βία. Στηρίζουμε με όλες μας τις δυνάμεις όλους εκείνους και εκείνες που βρήκαν το θάρρος να καταγγείλουν περιστατικά βίας σε βάρος γυναικών και ανήλικων. Γνωρίζουμε όμως, πως όσο οι όροι της εργασίας και της ζωής μας επιδεινώνονται, τόσο περισσότερο οι γυναίκες θα δυσκολεύονται να απεγκλωβιστούν από βίαιες, παθογόνες οικογενειακές και διαπροσωπικές σχέσεις. Αυτό επειδή η κύρια αιτία για τις διακρίσεις και την βία που βιώνουν οι γυναίκες είναι η εξουσία των εκμεταλλευτών, ανδρών και γυναικών, το οικονομικό και κοινωνικό σύστημα που έχει στο DNA του την καταπίεση και την ανισοτιμία.

Φωτίζουμε το δρόμο να μπουν περισσότερες γυναίκες στη δράση. Στηρίζουμε τις νέες γυναίκες για να αποκτήσουν τη δύναμη, τη γνώση και τη θέληση να αλλάξουν τη ζωή τους μαχόμενες, εξουδετερώνοντας πιέσεις από το οικογενειακό, φιλικό και εργασιακό τους περιβάλλον και γυρίζοντας την πλάτη σε αντιδραστικές αντιλήψεις για τις σχέσεις των δύο φύλων, σε ψευδεπίγραφα διλήμματα καριέρας αλλά και ανορθολογικές θεωρίες περί «κοινωνικής κατασκευής του φύλου». 

Διεκδικούμε όλα όσα μπορούν να προσφέρουν ποιότητα στη ζωή μας. 

  • Σταθερή εργασία και ωράριο, ΣΣΕ με αυξήσεις στους μισθούς και πλήρη ασφαλιστικά δικαιώματα. 7ωρο- 5θήμερο- 35ωρο. Κατάργηση των ελαστικών σχέσεων εργασίας. 
  •  Κοινωνική προστασία της μητρότητας, χορήγηση όλων των απαραίτητων αδειών με πλήρη εργασιακά και ασφαλιστικά δικαιώματα, χωρίς προϋποθέσεις. Να καταργηθεί η προϋπόθεση συμπλήρωσης 200 ενσήμων τα τελευταία δύο χρόνια για τη χορήγηση του επιδόματος μητρότητας και της ειδικής παροχής προστασίας της μητρότητας από τον ΟΑΕΔ. 
  • Μειωμένο ωράριο και δωρεάν υπηρεσίες παιδικής φροντίδας και αγωγής σε επιστημονικά οργανωμένες δομές. Μέτρα προστασίας στους χώρους δουλειάς, του γυναικείου οργανισμού και της μητρότητας. 
  • Ελεύθερος χρόνος και εξασφάλιση προϋποθέσεων για αναψυχή, αθλητισμό, πολιτιστικές εκδηλώσεις, επιμόρφωση αλλά και συμμετοχή στα σωματεία μας. 
  • Επαναφορά των ΒΑΕ και μείωση των ορίων συνταξιοδότησης με βάση τις ιδιαιτερότητες του γυναικείου οργανισμού. 
  •  Κρατική χρηματοδότηση και ουσιαστική ενίσχυση του Δημόσιου Συστήματος Υγείας, των νοσοκομείων, της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας με προσλήψεις μόνιμου προσωπικού όλων των ειδικοτήτων. 
  • Άμεση απεμπλοκή της χώρας μας από τον ιμπεριαλιστικό πόλεμο. Να φύγουν οι ΑμερικανοΝΑΤΟικές βάσεις και υποδομές. Κανένας στρατιώτης ή αξιωματικός σε επιχειρήσεις εκτός συνόρων.

Οι εργαζόμενες στα ξενοδοχεία, στην εστίαση, στον τουρισμό ενώνουμε την φωνή και τις διεκδικήσεις μας με τις εργαζόμενες όλων των κλάδων, τις άνεργες, τις αυτοαπασχολούμενες, τις φοιτήτριες, τις γυναίκες του μόχθου. Τιμούμε την Παγκόσμια ημέρα της Γυναίκας σε κοινό βηματισμό με τα εργατικά σωματεία, τους λαϊκούς φορείς και τους συλλόγους της Ομοσπονδίας Γυναικών Ελλάδας. 

 ΟΛΕΣ ΚΑΙ ΟΛΟΙ ΣΤΙΣ 8 ΜΑΡΤΗ ΣΤΗ ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗ 6.30 Μ.Μ. ΣΤΟ ΣΥΝΤΑΓΜΑ

 - Συνδικάτο Επισιτισμού Τουρισμού Ξενοδοχείων Ν. Αττικής

 - Σωματείο Εργαζομένων ξενοδοχείου ΖΑΦΟΛΙΑ

 - Σωματείο εργαζομένων ξενοδοχείου ROYAL OLYMPIC

 - Σωματείο Εργαζομένων ΣΕΛΕΚΤ ΣΕΡΒΙΣ Αεροδρομίου (SSP) 

- Σωματείο Εργαζομένων στο ξενοδοχείο Stanley 

- Σωματείο Εργαζομένων ξενοδοχείου ATHENS MARRIOTT

 - Σωματείο Εργαζομένων στο Athenaeum Intercontinental

 - Σωματείο Εργαζομένων ΓΕΥΣΗΝΟΥΣ ΑΒΕΕ 

- Σωματείο Εργαζομένων ξενοδοχείου Μεγάλη Βρετάνια

 - Σωματείο Εργαζομένων στο ξενοδοχείο Saint George Lycabettus 

- Σωματείο Εργαζομένων στο ξενοδοχείο Novotel