Αλληλεγγύη στον αγώνα των εργαζομένων της COSCO και του σωματείου ΕΝΕΔΕΠ που για μια ακόμη φορά ο αγώνας τους βρίσκεται στο στόχαστρο κυβέρνησης και εργοδοσίας.

Καταγγέλλουμε το γεγονός ότι για μια ακόμη φορά ο απεργιακός αγώνας των εργαζομένων στην COSCO, με διαδικασίες express βγήκε παράνομος, μετά την προσφυγή της εργοδοσίας λίγες ώρες αφού ανακοινώθηκε η απόφαση που συλλογικά πήραν οι εργαζόμενοι μέσα από τη μαζική γενική τους συνέλευση. Να πόσο γρήγορα κινητοποιείται ο κρατικός μηχανισμός, όταν το ζητήσουν οι επιχειρηματικοί όμιλοι, για να κρίνουν ένα δίκαιο αγώνα παράνομο, να κλιμακώσουν την επίθεση απέναντι στα δικαιώματα όλων των εργαζομένων. Ταχύτατος και συντονισμένος ο κρατικός μηχανισμός σε αυτές τις περιπτώσεις, ενώ σε ότι αφορά την προστασία της ζωής μας, την εφαρμογή δεσμεύσεων που διασφαλίζουν κατακτήσεις των εργαζομένων, όπως η απόφαση του Υπουργείου Εργασίας για την ένταξη όλων των εργατών στο λιμάνι στα ΒΑΕ, υπάρχει χαρακτηριστική κωλυσιεργία και εγκληματική αμέλεια. Φαίνεται ξεκάθαρα ακόμα και στον πιο δύσπιστο ποιον εξυπηρετεί ο νόμος Χατζηδάκη, αφού η απεργία κρίθηκε παράνομη με βάση αυτό το νόμο, για ποιο λόγο βιάζεται η κυβέρνηση να βάλει σε εφαρμογή πτυχές του, όπως το ηλεκτρονικό μητρώο. Για να μη σηκώνεται κεφάλι στους χώρους δουλειάς, να κάνουν ότι θέλουν οι εργοδότες προκειμένου  να αυξάνουν ακόμα περισσότερο την κερδοφορία τους, να μη βρίσκουν πουθενά αντίσταση. Γι αυτό η μία κυβέρνηση «λύνει» και η άλλη «ράβει» και όλες μαζί, ικανοποιώντας τις ορέξεις των εργοδοτών, έχουν ψηφίσει μια σειρά νόμους που, καθηλώνοντας τους μισθούς μας εδώ και δέκα χρόνια, έχοντας αφαιρέσει τη διαπραγμαγματευτική δυνατότητα των συνδικαλιστικών οργανώσεων με το νόμου Βρούτση- Αχτσιόγλου για το βασικό μισθό, αυξάνοντας τον ημερήσιο χρόνο εργασίας με όχημα τη διευθέτηση του χρόνου εργασίας, έχουν διαμορφώσει συνολικά μια εργασιακή ζούγκλα.  Να τι υπηρετούν το κράτος τους, οι κυβερνήσεις τους, τα επιχειρηματικά συμφέροντα και το στόχος τους για ολοένα και περισσότερα κέρδη, μειώνοντας το κόστος, όπως όλοι τους μετράνε τις ζωές μας.

Ο αγώνας των λιμενεργατών όπως και τον Οκτώβρη, δίνει δύναμη σε όλους τους εργαζόμενους και τις εργαζόμενες που αγανακτούμε από την πολιτική που εφαρμόζεται, από την εντεινόμενο ακρίβεια, από την κατάσταση που επικρατεί σε όλους τους χώρους δουλειάς.  Δείχνει το δρόμο που χρειάζεται να βαδίζουμε όλοι οι εργαζόμενοι, ενωμένοι με κριτήριο τα δικά μας συμφέροντα, έτσι θα αφήσουμε το νόμο Χατζηδάκη στα χαρτιά. Είμαστε αλληλέγγυοι, στηρίζουμε τα δίκαια αιτήματα των εργαζομένων για μόνιμη και σταθερή δουλειά, αυξήσεις στους μισθούς, ΣΣΕ για όλους τους εργάτες στο λιμάνι, καταβολή των ενσήμων που τους οφείλονται ως ΒΑΕ και την απόφασή τους να τα διεκδικήσουν με κάθε τρόπο! Κάτω τα χέρια από τους εργάτες και την απεργία! Στηρίζουμε με κάθε τρόπο τις κινητοποιήσεις των λιμενεργατών!

ΓΙΑ ΤΟ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ

06/02/2022