ΟΥΣΙΑΣΤΙΚΑ ΜΕΤΡΑ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΤΗΣ ΥΓΕΙΑΣ ΜΑΣ!

Τα όσα έχουν γίνει μέχρι σήμερα επιβεβαιώνουν ότι τα νέα μέτρα της κυβέρνησης για τη διαχείριση της πανδημίας, απλά ενισχύουν τη λογική της ατομικής ευθύνης. Έχουν σαν κριτήριο το κόστος- όφελος, αφού ακόμα και το κόστος για τη διενέργεια τεστ είτε προληπτικά είτε επειδή υπάρχουν συμπτώματα, επιβαρύνει αποκλειστικά τη δική μας τσέπη. Τα όποια δωρεάν ράπιντ τεστ μέσω του ΕΟΔΥ γίνονται δεν επαρκούν σε καμία περίπτωση για να υπάρχει επιδημιολογική επιτήρηση, ενώ μοριακά τεστ δε γίνονται δωρεάν πουθενά. Επιπλέον, η επιχείρηση εξακολουθεί να αρνείται να γίνονται σταθερά και συχνά τεστ δωρεάν για τους εργαζόμενους.

Λόγω των κρουσμάτων συναδέλφων μας, που είναι ενεργά αυτή τη στιγμή στην εταιρεία, καταθέτουμε για μία ακόμη φορά τα αιτήματά μας για ουσιαστικά μέτρα προστασίας της υγείας μας και των οικογενειών μας. Τα πρωτόκολλα που μέχρι στιγμής έχουν ανακοινωθεί, θεωρούμε πως είναι πρόκληση για τους εργαζόμενους και είναι άκρως αντιεπιστημονικά.

Μέχρι στιγμής, καμία επιστημονική μελέτη εξακολουθεί να μην υπάρχει ώστε να δικαιολογείται η μείωση των ημερών καραντίνας για κάποιον που νοσεί από κορονοϊό, αντιθέτως οι επιστημονικές μελέτες ξεκαθαρίζουν πως ο κύκλος επώασης του ιού είναι δέκα ημέρες και θέτει σε σοβαρό κίνδυνο την υγεία του ίδιου του ασθενή αλλά και των υπόλοιπων εργαζομένων η επιστροφή στην εργασία σε χρονικό διάστημα μικρότερο από αυτό (10 μέρες).

Επομένως, απαιτούμε:

·         Οι εργαζόμενοι που νοσούν να παραμένουν εκτός εργασίας τουλάχιστον για δέκα (10) μέρες και κανένας να μην επιστρέφει στη δουλειά χωρίς να έχει πραγματοποιηθεί μοριακό τεστ, με ευθύνη της εταιρείας, χωρίς οικονομική επιβάρυνση του εργαζόμενου.

·         Να γίνονται τακτικά τεστ σε όλους τους εργαζόμενους (εμβολιασμένους και μη) με έξοδα της εταιρείας.

·         Σε περίπτωση κρούσματος να τίθενται οι εργαζόμενοι που έχουν έρθει σε επαφή με το κρούσμα σε 5θήμερη προληπτική καραντίνα και να κάνουν μοριακά τεστ με ευθύνη της εταιρείας, τόσο κατά τη γνωστοποίηση του κρούσματος όσο και πριν την επιστροφή τους στην εργασία.

·         Να γίνονται τακτικές απολυμάνσεις και κυρίως μετά την εμφάνιση κάποιου κρούσματος σε όλους τους χώρους  και τους κοινόχρηστους.

·         Σταθερά να χορηγούνται δωρεάν κατάλληλα μέσα ατομικής προστασίας σε όλους τους εργαζόμενους.

·         Οι εργαζόμενοι που νοσούν, όσοι τίθενται σε προληπτική καραντίνα και όσοι εργαζόμενοι χρειάζεται να απουσιάσουν από τη δουλειά λόγω ασθένειας κάποιου συγγενικού προσώπου που φροντίζουν, να μη χάσουν μεροκάματα ή να μη χρεωθούν κανονικές άδειες, να διασφαλιστεί κανονικά η πληρωμή τους. Να μην εφαρμοστεί η απαράδεκτη διάταξη που ορίζει την πληρωμή των μισών μεροκάματων για τέσσερις ημέρες για τους εργαζόμενους γονείς που νοσούν τα παιδιά τους.

·         Να μην κόβονται ρεπό, οι καθημερινές αλλαγές του προγράμματος στις οποίες μονομερώς προχωράει η διεύθυνση να σέβονται τον προγραμματισμό των εργαζομένων και να μην έχουν καμία συνέπεια οι εργαζόμενοι που δε θα μπορέσουν να έρθουν σε προγραμματισμένο ρεπό και άδεια.

·         Τέλος, σε καμία περίπτωση να μη στερηθούν εργασιακά δικαιώματα συνάδελφοι που δεν έχουν εμβολιαστεί.

      Θεωρούμε πως τα παραπάνω μέτρα επαρκώς προστατεύουν την υγεία και τα δικαιώματά μας και θα συνεχίζουμε να τα διεκδικούμε μέχρι να ικανοποιηθούν. Η απουσία κάθε προγραμματισμού τόσο για την ξεκούρασή μας, των ρεπό μας, των βαρδιών μας, της χορήγησης της κανονικής μας άδειας σε συνδυασμό με την πολυαπασχόληση, που ειδικά το τελευταίο διάστημα έχει αυξηθεί λόγω της χρήσης των αναστολών εργασίας και των μειωμένων βαρδιών, επιβαρύνουν κατά πολύ τον οργανισμό μας και μας κάνουν περισσότερο ευάλωτους σε επαγγελματικές ή μη ασθένειες. Δε θα θέσουμε σε κίνδυνο την υγεία τη δική μας και των οικογενειών μας, δεν παζαρεύουμε τα δικαιώματά μας.

      Παράλληλα, συνεχίζουμε να διεκδικούμε ουσιαστική βελτίωση των όρων εργασίας μας με αυξήσεις στους μισθούς μέσα από την υπογραφή Συλλογική Σύμβασης Εργασίας που θα προβλέπει ειδικότητες και άρα καθορισμένα καθήκοντα, επιδόματα γάμου, ανθυγιεινής εργασίας, προϋπηρεσίας, σχολής, ταμείου, παιδιών. Τέρμα πια με την επιβάρυνση των εργαζομένων με το κόστος μετακίνησης, επαναφοράς των ΒΑΕ για τις ειδικότητες μαγείρων, σερβιτόρων, καθαριστών, λαντζέρων, runner, εργατών αποθήκης και αποθηκάριων.

ΔΥΝΑΜΩΝΟΥΜΕ ΤΗΝ ΟΡΓΑΝΩΣΗ ΜΑΣ!

 Μαζί με τα υπόλοιπα σωματεία του κλάδου και των υπόλοιπων κλάδων συνεχίζουμε να διεκδικούμε πύκνωση των δρομολογίων στις αστικές συγκοινωνίες και στα ΚΤΕΛ, ενίσχυση του Δημόσιου Συστήματος Υγείας με μαζικές προσλήψεις υγειονομικού και λοιπού προσωπικού, πλήρη στελέχωση της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, κατάργηση των φόρων που λεηλατούν το εισόδημά μας. Διεκδικούμε απαγόρευση των απολύσεων, στήριξη του εισοδήματος των εργαζομένων, δυναμώνουμε τον αγώνα για να καταργηθούν στην πράξη οι νόμοι που μας έχουν φέρει ως εδώ, τόσο της τωρινής όσο και των προηγούμενων κυβερνήσεων.

Αθήνα, 03/02/2022