11 και 18 Γενάρη συμμετέχουμε στις εκλογές του σωματείου μας, δυναμώνουμε τον αγώνα για ουσιαστικά μέτρα προστασίας της υγείας μας, για συγκροτημένα δικαιώματα!

Συναδέλφισσες, συνάδελφοι, 

Τα νέα μέτρα της κυβέρνησης αποτελούν πρόκληση για όλους μας! Αντί να παρθούν μέτρα για την ουσιαστική ενίσχυση του Δημόσιου Συστήματος Υγείας και της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας με το νέο προϋπολογισμό που ψηφίστηκε πρόσφατα, μειώνονται περισσότερο οι δαπάνες για τις παροχές Υγείας. Αντί να ενισχυθεί η επιδημιολογική επιτήρηση και η απαραίτητη ιχνηλάτηση, μειώνονται κι άλλο οι μέρες καραντίνας και επιβάλλεται η επιστροφή εργαζομένων που έχουν νοσήσει στις πέντε (5) μέρες χωρίς να γίνεται απαραίτητα μοριακό τεστ πριν την επιστροφή τους στην εργασία. 

Τα πρωτόκολλα του ΕΟΔΥ σε καμία περίπτωση δε διασφαλίζουν ουσιαστικά την προστασία της υγείας των εργαζομένων, εφόσον αντιμετωπίζουν την πανδημία ως κόστος και ατομική ευθύνη. Δεν είναι ατομική ευθύνη η επιδημιολογική επιτήρηση, η αυτοδιάγνωση που σαν αποτέλεσμα έχει τη δική μας οικονομική επιβάρυνση για τη διενέργεια τεστ όσο η πανδημία συνεχίζει να βρίσκεται σε έξαρση. Δεν είναι ατομική ευθύνη η μεταφορά σαν σαρδέλες στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς. Δεν είναι ατομική ευθύνη ο μεγάλος αριθμός μαθητών στις τάξεις στα σχολεία που αποτελούν εστία υπερμετάδοσης του κορονοϊού. Δεν είναι ατομική ευθύνη η εγκληματική απόκρυψη κρουσμάτων από τους εργοδότες, προκειμένου να διασφαλίσουν την κερδοφορία τους.

Η δικαιολογημένη ανησυχία των εργαζομένων στην εταιρεία λόγω των πρόσφατων κρουσμάτων πρέπει να μετατραπεί σε οργανωμένη δύναμη και διεκδίκηση για επιβολή ουσιαστικών μέτρων που να προστατεύουν την υγεία τη δική μας αλλά και των οικογενειών μας, όσων συναναστρεφόμαστε και αποτελούν ευπαθείς ομάδες ή και όχι.

 Πρέπει να μετατραπεί σε διεκδίκηση για συγκροτημένα δικαιώματα μέσα από Συλλογική Σύμβαση Εργασίας ώστε να σταματήσει εδώ και τώρα η πολυαπασχόληση και η δουλειά σε δύο και τρία πόστα, οι κόντρα βάρδιες και η επιστροφή στη δουλειά πριν τη μεσολάβηση 11 ωρών (κάτι που γίνεται όλο και πιο συχνά), τα μονά ρεπό ακόμα και σε περίπτωση «έκτακτων καταστάσεων» όπως λέει η διοίκηση της εταιρείας, η πραγματοποίηση διαλειμμάτων μόνο όποτε είναι εφικτό βάση της κίνησης των καταστημάτων. 

Ισχυροποιούμε το σωματείο μας και διεκδικούμε η εταιρεία να δεσμευτεί ώστε να τηρείται υγειονομικό πρωτόκολλο που να προστατεύει ουσιαστικά την υγεία μας:

• Να γίνονται συχνά επαναλαμβανόμενα τεστ σε όλους τους εργαζόμενους (εμβολιασμένους ή μη) με ευθύνη της εργοδοσίας ή του κράτους. 

• Σε περίπτωση κρούσματος άμεσα να τίθενται σε προληπτική καραντίνα οι εργαζόμενοι που έχουν έρθει σε επαφή, να γίνεται άμεσα μοριακό τεστ σε όλους τους εργαζόμενους και μετά από 5 μέρες επαναληπτικό μοριακό τεστ. Κανένας εργαζόμενος να μην επιστρέφει στη δουλειά χωρίς τεστ και σε περίπτωση που είναι θετικός να παραμένει εκτός εργασίας, με κάλυψη του εισοδήματός του στο ύψος του μισθού του. 

• Οι εργαζόμενοι που νοσούν αλλά και όσοι τίθενται σε καραντίνα να πληρώνονται κανονικά, χωρίς να χρεώνονται άδειες. Να μην τεθεί σε εφαρμογή η «τιμωρητική οφειλή ωρών» πέραν του 8ωρου, όπως προβλέπει σχετική τροπολογία που έχει ψηφιστεί.

• Να γίνονται τακτικά απολυμάνσεις σε όλους τους χώρους από ειδικευμένο προσωπικό με κατάλληλα μέσα. 

• Σταθερά να δίνονται δωρεάν τα κατάλληλα μέσα ατομικής προστασίας με ευθύνη της εργοδοσίας.

 • Να καθιερωθούν άδειες ειδικού σκοπού για τους εργαζόμενους που νοσούν τα παιδιά τους ή συγγενείς που φροντίζουν οι ίδιοι.

 • Να δοθούν πίσω τα χρήματα σε όσους εργαζόμενους πλήρωσαν από την τσέπη τους τη διενέργεια ράπιντ ή μοριακού τεστ. 

Κάτω από την πίεση που έχουμε ασκήσει όλο αυτό το διάστημα καταφέραμε η εταιρεία να ικανοποιήσει κάποια από τα αιτήματά μας. Συνεχίζουμε να πιέζουμε ώστε να δεσμευτεί με το σωματείο ότι θα τηρεί τα παραπάνω. 

Παράλληλα, συνεχίζουμε να διεκδικούμε ουσιαστική βελτίωση των όρων εργασίας μας με αυξήσεις στους μισθούς μέσα από την υπογραφή Συλλογική Σύμβασης Εργασίας που θα προβλέπει ειδικότητες και άρα καθορισμένα καθήκοντα, επιδόματα γάμου, ανθυγιεινής εργασίας, προϋπηρεσίας, σχολής, ταμείου, παιδιών. Τέρμα πια με την επιβάρυνση των εργαζομένων με το κόστος μετακίνησης, επαναφοράς των ΒΑΕ για τις ειδικότητες μαγείρων, σερβιτόρων, καθαριστών, λαντζέρων, runner, εργατών αποθήκης και αποθηκάριων. 

Μαζί με τα υπόλοιπα σωματεία του κλάδου και των υπόλοιπων κλάδων συνεχίζουμε να διεκδικούμε πύκνωση των δρομολογίων στις αστικές συγκοινωνίες και στα ΚΤΕΛ, ενίσχυση του Δημόσιου Συστήματος Υγείας με μαζικές προσλήψεις υγειονομικού και λοιπού προσωπικού, πλήρη στελέχωση της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας. Διεκδικούμε απαγόρευση των απολύσεων, στήριξη του εισοδήματος των εργαζομένων, δυναμώνουμε τον αγώνα για να καταργηθούν στην πράξη οι νόμοι που μας έχουν φέρει ως εδώ, τόσο της τωρινής όσο και των προηγούμενων κυβερνήσεων. 

Σε αυτές τις μάχες που έχουμε μπροστά μας, η ισχυροποίηση του σωματείου μας μπορεί να εκφραστεί στις επερχόμενες αρχαιρεσίες που θα γίνουν την Τρίτη 11 Γενάρη και την επόμενη Τρίτη 18 Ιανουαρίου, από τις 9.30- 17.30 στο αεροδρόμιο. Θα αποτελέσει ηχηρό μήνυμα σε αυτή την κατεύθυνση, κόντρα στην προσπάθεια της εργοδοσίας να απομονώσει τους εργαζόμενους! Όλοι μαζί είμαστε πιο δυνατοί!