ΙΣΧΥΡΟΠΟΙΟΥΜΕ ΤΟ ΣΩΜΑΤΕΙΟ, ΔΥΝΑΜΩΝΟΥΜΕ ΤΗ ΔΙΕΚΔΙΚΗΣΗ ΓΙΑ ΑΥΞΗΣΕΙΣ ΣΤΟΥΣ ΜΙΣΘΟΥΣ ΚΑΙ ΣΥΓΚΡΟΤΗΜΕΝΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ


Συναδέλφισσες, συνάδελφοι,

Φέτος το Νοέμβρη συμπληρώνονται τρία χρόνια από τις πρώτες αρχαιρεσίες του σωματείου μας, μετά από την ίδρυσή του το 2018. Η ίδρυση του σωματείου ικανοποίησε την ανάγκη των εργαζομένων να υπάρχει οργάνωση μέσα στο χώρο, προκειμένου να μπουν εμπόδια στην ασυδοσία της εργοδοσίας, να βελτιωθούν οι συνθήκες εργασίας, να καλλιεργηθούν οι αξίες της συναδελφικότητας και της αλληλεγγύης μεταξύ των εργαζομένων. Από τη στιγμή της ίδρυσης του σωματείου αλλά και πιο πριν, με τις παρεμβάσεις του Συνδικάτου Επισιτισμού Τουρισμού μπήκαν στο επίκεντρο της δράσης μας οι απαράδεκτες συνθήκες εργασίας μέσα στο χώρο: η μη χορήγηση διαλείμματος και αδειών, ότι δεν παίρναμε δύο ρεπό την εβδομάδα, τα ταμειακά ελλείμματα, η πολυαπασχόληση, τα ελλιπή μέτρα ασφάλειας και υγιεινής.

Η ισχυροποίηση του σωματείου θα ενισχύσει το σκοπό ίδρυσής του, θα δώσει απάντηση στις επιδιώξεις της εργοδοσίας να φιμώσει τους εργαζόμενους. Μας θέλουν μόνους και μόνες, επειδή έτσι είμαστε λιγότερο ισχυροί. Η εργοδοσία έχει ήδη στα χέρια της σημαντικό νομικό οπλοστάσιο, που διασφάλισαν η τωρινή και όλες οι προηγούμενες κυβερνήσεις, προκειμένου να μειώσει κι άλλο την τιμή της εργατικής μας δύναμης, μέσα από την αύξηση του ημερήσιου χρόνου εργασίας, μέσα από τους «παγωμένους» μας μισθούς όσο το κύμα ακρίβειας «φουντώνει», μέσα από την κατάργηση της υποχρεωτικότητας των συλλογικών συμβάσεων εργασίας και την αύξηση της εντατικοποίησης.

Ειδικά αυτή την περίοδο, που η επίθεση στα δικαιώματα μας έχει ενταθεί και το επόμενο διάστημα θα ενταθεί ακόμη περισσότερο, το όπλο μας, η δύναμή μας είναι η οργάνωση, η ενότητά μας προκειμένου να εμποδίσουμε τα χειρότερα αλλά και να βάλουμε μπροστά τις δικές μας ανάγκες, που δε συμβιβάζονται με την κερδοφορία των επιχειρήσεων, όπως πικρά έχουμε όλοι διαπιστώσει, δε «χωρούν» στην οικονομία των λίγων για την οποία κάνουν λόγο εργοδότες και κυβερνήσεις. Στην τεράστια ανάπτυξη του τουρισμού όλο το προηγούμενο διάστημα βρεθήκαμε σε χειρότερη θέση. Την κρίση, που η πανδημία έφερε πιο γρήγορα, πάλι εμείς την πληρώσαμε, όσο οι μεγάλες επιχειρήσεις επιδοτήθηκαν αδρά και συνεχίζουν να επιδοτούνται για τα πάγια έξοδα τους κλπ.

Το σωματείο και η αγωνιστική του δράση, το γεγονός ότι υπερασπίζεται τα συμφέροντα των εργαζομένων και δε συναινεί στη λογική ότι «στο μεγάλο φαγοπότι λίγα ψίχουλα θα περισσέψουν και για μας», είναι εμπόδιο στους σχεδιασμούς της εργοδοσίας. Γι’ αυτό τα στελέχη της εταιρείας γυρίζουν από μαγαζί σε μαγαζί και είτε με το καρότο  είτε με το μαστίγιο θέλουν να κρατήσουν τους εργαζόμενους απομονωμένους, έξω από τη συλλογική οργάνωση και δράση.

Τα καταστήματα της εταιρείας μπορεί να  είναι σκόρπια μέσα στο αεροδρόμιο, αυτό όμως δε σημαίνει ότι εμείς οι εργαζόμενοι και οι εργαζόμενες πρέπει να είμαστε «σκορποχώρι». Το σωματείο έχει σκοπό να ενώσει όλους τους εργαζόμενους και τις εργαζόμενες, αφού η ρίζα των προβλημάτων μας είναι κοινή, βρίσκεται στην ανάγκη των επιχειρήσεων για μεγαλύτερη κερδοφορία, βρίσκεται στο γεγονός ότι για την εργοδοσία είμαστε όλοι «νούμερα» που πρέπει να μειωθούν προκειμένου να αυξηθούν τα υπόλοιπα «νούμερα»- που είναι τα κέρδη τους.

Οι πρόσφατοι αγώνες των εργαζομένων σε άλλους χώρους δουλειάς (efood, Cosco) απέδειξε ακριβώς το λόγο για τον οποίο οι εργοδότες φοβούνται την οργάνωση και την ενότητα των εργαζομένων: τίποτα δεν τους σταματά όταν είναι αποφασισμένοι να παλέψουν για τη ζωή τους! Γι’ αυτό και η κυβέρνηση, αξιοποιώντας το νομοθετικό έργο και των προηγούμενων κυβερνήσεων, με το νόμο Χατζηδάκη προσπαθεί να καταργήσει τη δυνατότητα των εργαζομένων να οργανωνόμαστε, να συζητάμε και από κοινού να αποφασίζουμε πώς θα διεκδικήσουμε δουλειά με δικαιώματα, ζωή με αξιοπρέπεια.

Μέσα στην πανδημία και καθ’ όλη τη διάρκεια των αναστολών, η δράση του σωματείου δεν μπήκε σε «καραντίνα», μπήκε μπροστά στη αγωνιστική διεκδίκηση μέτρων ουσιαστικής στήριξης από κυβέρνηση και εργοδότες, μαζί με τα υπόλοιπα σωματεία του κλάδου που κινούνται σε αγωνιστική κατεύθυνση σε όλη την Ελλάδα. Φωνάξαμε δυνατά πως «ΤΑ ΕΣΤΙΑΤΟΡΙΑ ΕΙΜΑΣΤΕ ΕΜΕΙΣ- ΝΑ ΠΛΗΡΩΣΟΥΝ ΤΟ ΚΡΑΤΟΣ ΚΑΙ Η ΕΡΓΟΔΟΣΙΑ» ακόμα και μέσα στο αεροδρόμιο, με πλαίσιο αιτημάτων που ανταποκρινόταν στα δικά μας συμφέροντα. Θέσαμε τα δίκαια αιτήματα αυτά στην εργοδοσία η οποία προκλητικά δε δεχόταν να πάρει θέση.

Η εκδικητική στάση της εργοδοσίας να κρατήσει το σύνολο του διοικητικού συμβουλίου εκτός παραγωγής μέχρι τον Αύγουστο του 2021 δε στάθηκε εμπόδιο στη συχνή παρουσία του στο χώρο, με παρεμβάσεις για τις συνθήκες εργασίας και τα μέτρα προστασίας της υγείας μας. Δε στάθηκε εμπόδιο να αναδείξουμε τα υγειονομικά πρωτόκολλα λάστιχο, ότι η λειψή ιχνηλάτηση, τα μη επαναλαμβανόμενα τέστ στους εργαζόμενους σε συνδυασμό με τη μεγάλη εντατικοποίηση της εργασίας είναι ένα «εκρηκτικό μείγμα» όπως αποδείχτηκε από τους πολλούς συναδέλφους μας που νόσησαν.

Αναδείξαμε την προσπάθεια της εργοδοσίας να προχωρήσει σε περικοπές, όταν προέβη σε απόλυση ενός εργαζόμενου, την ίδια στιγμή που όσο εμείς ζούσαμε με επιδόματα αυτοί δεν είχαν δώσει ένα ευρώ από την τσέπη τους. Αναπτύξαμε τις αξίες της πραγματικής συναδελφικής αλληλεγγύης σε συναδέλφους μας που αντιμετώπισαν σοβαρά οικονομικά προβλήματα.

Τι επιλέγουμε, λοιπόν; Το δρόμο που έχουμε ήδη δοκιμάσει, της ατομικής λύσης, που μας έχει οδηγήσει στο να χάνουμε ολοένα παραπάνω δικαιώματα ή το δρόμο της οργάνωσης, του αγώνα ενάντια στις πρακτικές που μας θέλουν εξαθλιωμένους, διεκδικώντας αξιοπρεπείς συνθήκες εργασίας, συγκροτημένα δικαιώματα και αυξήσεις στους μισθούς μας;

Το διοικητικό συμβούλιο του σωματείου μας καλεί τους εργαζόμενους και τις εργαζόμενες με θάρρος, εμπιστοσύνη να ακολουθήσουμε το δεύτερο δρόμο: θάρρος αφού οι πρόσφατοι αγώνες μας γεμίζουν με ελπίδα και εμπιστοσύνη επειδή ξέρουμε πως μπορούμε να ξεπεράσουμε το φόβο και το δισταγμό, εμείς οι εργαζόμενοι έχουμε τη δύναμη και τα αιτήματά μας είναι δίκαια.

Διεκδικούμε:

  •         Ουσιαστικές αυξήσεις στους μισθούς, «ξεπάγωμα» των τριετιών, επίδομα γάμου για  τους εργαζόμενους που το δικαιούνται, ταμειακό επίδομα, επίδομα σχολής, ανθυγιεινό επίδομα για τους μάγειρες, λαντζέρηδες, καθαριστές, runner, αποθηκάριους και Βαρέα Ανθυγιεινά Ένσημα.
  •         Τα έξοδα μετακίνησης να επιβαρύνουν την εργοδοσία.
  •         Δωρεάν και συχνά τεστ για όλους τους εργαζόμενους (εμβολιασμένους και ανεμβολίαστους), παροχή δωρεάν και κατάλληλων μέσων ατομικής προστασίας.
  •         Να καταβληθούν άμεσα τα οφειλόμενα ποσά από την αποζημίωση ειδικού σκοπού που μέχρι σήμερα δεν έχουν καταβληθεί, καθώς και τα ποσά από δεδουλευμένα που οφείλονται σε συναδέλφους από απλήρωτες Κυριακές, αργίες, νυχτερινά.
  •         Να σταματήσει η παρακράτηση των ελλειμμάτων από τους ταμίες. Το ταμείο να κλείνεται παρουσία του ταμία στο τέλος της βάρδιας.
  •         Τουλάχιστον ένας εργαζόμενος ανά ειδικότητα στα πόστα, με καθορισμένα καθήκοντα, να σταματήσει η πολυαπασχόληση.
  •         Εκσυγχρονισμός των μέσων εργασίας μας προκειμένου να είναι πιο εύκολη η εργασία μας (πλυντήρια, καρότσια μεταφοράς τροφίμων, εξοπλισμός σε κουζίνες, ζυμωτήριο, αποθήκη).
  •         Όχι στο ωράριο λάστιχο και στις διαρκείς αλλαγές του προγράμματος/ προγραμματισμός αδειών, δύο συνεχόμενα ρεπό τη βδομάδα. Να λαμβάνονται υπόψη οι ιδιαιτερότητες των εργαζομένων (σπουδαστές, γονείς, προβλήματα υγείας).
  •         Υπογραφή επιχειρησιακής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας που θα κατοχυρώνει όλα τα παραπάνω ώστε να έχουμε συγκροτημένα δικαιώματα.

Καλούμε σε μαζική συμμετοχή στη Γενική Συνέλευση του σωματείου μας το Σάββατο 18 Δεκέμβρη, στις 10:00-15:00 ,όπου θα συζητηθεί ο διοικητικός και οικονομικός απολογισμός του Διοικητικού Συμβουλίου, το διεκδικητικό πλαίσιο του σωματείου μας και η εκλογή εφορευτικής επιτροπής.

Καλούμε σε μαζική συμμετοχή στις αρχαιρεσίες του σωματείου που θα διεξαχθούν το επόμενο διάστημα.