Με τις παρεμβάσεις μας καταφέραμε να αποσπάσουμε δωρεάν μοριακά τεστ και τη χορήγηση δωρεάν μασκών υψηλής προστασίας!

 Συναδέλφισσες, συνάδελφοι,

Χρειάστηκε να πραγματοποιηθούν μία σειρά παρεμβάσεις του σωματείου προκειμένου η εταιρεία να κάνει το αυτονόητο: να καλέσει όλους τους εργαζόμενους και τις εργαζόμενες να κάνουν μοριακό τεστ και να δοθούν δωρεάν μάσκες υψηλής προστασίας.

Πιο συγκεκριμένα, πραγματοποιήθηκαν τηλεφωνικές παρεμβάσεις στη διοίκηση της εταιρείας άμεσα, στη συνέχεια πραγματοποιήθηκε παρέμβαση στον AIA, προσωρήσαμε σε καταγγελία στον ΕΟΔΥ και στο Κέντρο Πρόληψης Επαγγελματικού Κινδύνου Ανατολικής Αττικής πιέζοντας να παρθούν ουσιαστικά μέτρα ώστε να μην υπάρξει περαιτέρω διασπορά του κορονοϊού στους χώρους μας.

Η πραγματοποίηση μοριακών τεστ για όλους τους εργαζόμενους δεν ήταν δεδομένη, καθώς από την πρώτη στιγμή η διεύθυνση δήλωνε πως «όσοι εργαζόμενοι πρέπει έχουν ενημερωθεί για να κάνουν ράπιντ τεστ» και επιπλέον, οι εργαζόμενοι που δεν έχουν εμβολιαστεί επιβαρύνθηκαν ξανά με το κόστος.

Παράλληλα, στη λογική του κέρδους με την οποία διαχειρίζεται η επιχείρηση κάθε τέτοια περίπτωση, κόβονται ρεπό από εργαζόμενους που έχουν έρθει σε επαφή με κρούσματα προκειμένου «να βγει η δουλειά και να μην κλείσουν τα μαγαζιά», χωρίς να έχουν προλάβει να κάνουν μοριακό τεστ, παρά μόνο το ράπιντ τεστ που υποβλήθηκαν αμέσως μετά την εμφάνιση των κρουσμάτων. Με την ίδια λογική δεν έχουν βγει σε προληπτική καραντίνα όλοι οι εργαζόμενοι που έχουν έρθει σε επαφή με τους συναδέλφους που είναι επιβεβαιωμένα κρούσματα και όλοι συνεχίζουμε να δουλεύουμε κανονικά, με μεγαλύτερη ένταση της δουλειάς μάλιστα λόγω των ημερών, μέχρι να βγει το αποτέλεσμα του μοριακού τεστ.

Απαιτούμε να βγουν σε προληπτική καραντίνα οι εργαζόμενοι και εργαζόμενες που έχουν έρθει σε επαφή με τους εργαζόμενους ασθενείς μέχρι να βγει το αποτέλεσμα του μοριακού τους και το επαναληπτικό μετά από 3 μέρες. Να γίνουν απολυμάνσεις στους χώρους εργασίας, τους κοινόχρηστους χώρους, τα αποδυτήρια. Να τηρείται απαρέγκλιτα το 8ωρο- 5θήμερο- 40ωρο με δύο συνεχόμενα ρεπό. Να σταματήσει η πολυαπασχόληση, να επανέλθουν οι βάρδιες των λαντζέρηδων και των runner, να σταματήσει η μονοβάρδια εργαζομένων στα πόστα (LeGrande, Panopolis, LaPasteria, Starbucks). Η ίδια η εντατικοποίηση της δουλειάς, οι παραπάνω εργάσιμες ώρες μέσα στη βδομάδα μας καταπονεί περισσότερο, πολύ παραπάνω σε συνθήκες πανδημίας. Να μην «κόβονται» οι άδειες των εργαζομένων όπως οι ίδιοι τις έχουν προγραμματίσει. Να δίνονται σταθερά μέσα ατομικής προστασίας επαρκή, κατάλληλα και δωρεάν σε όλους τους εργαζόμενους και τις εργαζόμενες. Να γίνονται δωρεάν και επαναλαμβανόμενα τεστ σε όλους τους εργαζόμενους, ανεξάρτητα αν έχουν εμβολιαστεί ή όχι.

Δυναμώνουμε τον αγώνα για ενίσχυση του Δημόσιου Συστήματος Υγείας, σε προσωπικό, δομές και μέσα, με την απαραίτητη στελέχωση της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας.

Αποδεικνύεται πως η δύναμη της συλλογικής οργάνωσης μπορεί να δώσει την απαραίτητη διάσταση σε ένα οξυμένο πρόβλημα και να πιέσει ώστε να παρθούν έστω και τα στοιχειώδη μέτρα για να παραμείνουμε υγιείς. Ισχυροποιούμε το σωματείο μας, γινόμαστε πιο δυνατοί.

Υ. Γ: Ευχόμαστε περαστικά στους συναδέλφους μας και στους οικείους των εργαζομένων που έχουν ασθενείς με κορονοϊό. Ευχόμαστε γρήγορη ανάρρωση και ευτυχισμένο νέο έτος, με υγεία και νέους μαζικούς αγώνες.