Αθήνα, 11/11/21 Αρ. Πρτ.:..072..
Προς: Διευθυντή καταστημάτων, κ. Πετράκη
Κοινοποίηση: 1. Διεύθυνση Προσωπικού, Υπόψη κ. Θεοδώρου
2. τμήμα Επιθεώρησης Εργασιακών Σχέσεων Παλλήνης
Θέμα: Σχετικά με την εφαρμογή της ΚΥΑ για τα επισιτιστικά καταστήματα.
Κύριοι,
Από το Σάββατο 6/11/21, έχει τεθεί σε εφαρμογή η ΚΥΑ με τα «έκτακτα μέτρα προστασίας της δημόσιας υγείας από τον κίνδυνο περαιτέρω διασποράς του κορονοϊού COVID 19 στο σύνολο της Επικράτειας, για το διάστημα 6 Νοέμβρη μέχρι 22 Νοέμβρη του 2021». Έχουν προκύψει ορισμένα ζητήματα σε σχέση με την εφαρμογή αυτή:
1. Ακόμα και σήμερα δεν έχετε μεριμνήσει για το ποιος θα έχει την ευθύνη αποκλειστικά για αυτούς τους ελέγχους σε όλα τα καταστήματα. Μέχρι τώρα αυτό που συμβαίνει είναι απλώς να επιβαρύνονται οι εργαζόμενοι της βάρδιας με επιπλέον καθήκοντα.
2. Μέχρι και σήμερα δεν έχετε χορηγήσει συσκευές με την εφαρμογή που προβλέπεται που θα παραμένουν στο κατάστημα για αυτή τη χρήση και οι εργαζόμενοι χρησιμοποιούν τις προσωπικές τους συσκευές.
Τέλος, επαναφέρουμε τη θέση του σωματείου μας ως προς τα μέτρα προστασίας. Θεωρούμε πως αυτό το μέτρο πως δεν αποτελεί μέτρο για την προστασία της υγείας των εργαζομένων και των επιβατών, παρά μέτρο διαχωρισμού, ενισχύει ανορθολογικές απόψεις και σε καμία περίπτωση δε συμβάλει στην εμβολιαστική εκστρατεία. Παράλληλα, ανοίγει το δρόμο να προχωρήσουν οι απαράδεκτες «κυρώσεις» στους εργαζόμενους που δεν έχουν εμβολιαστεί, σε βάρος των εργασιακών τους δικαιωμάτων, κάτι στο οποίο είμαστε κάθετα αντίθετοι και δε θα αφήσουμε να υποστεί κάποιος συνάδελφος τέτοιες συνέπειες.
Θεωρούμε πως το εμβόλιο αποτελεί μέσο προστασίας, δεν είναι όμως το μοναδικό και δεν μπορεί να αποτελεί αφορμή ώστε να μην παίρνονται και άλλα μέτρα προστασίας, την ίδια στιγμή που εμβολιασμένοι εργαζόμενοι μπορεί να νοσήσουν και να μεταδώσουν τον κορονοϊό. Επομένως, επιμένουμε στα αιτήματά μας για δωρεάν και επαναλαμβανόμενα τεστ για όλους τους εργαζόμενους, να παρέχονται ατομικά μέτρα προστασίας στους εργαζόμενους (αντισηπτικά, κατάλληλες μάσκες προστασίας), να αξιοποιούνται όλοι οι διαθέσιμοι χώροι ώστε να αποφεύγεται ο συγχρωτισμός, να υπάρχει τουλάχιστον ένας εργαζόμενος ανά ειδικότητα στα πόστα προκειμένου να μειωθεί η εντατικοποίηση της εργασίας μας που ακόμα υπάρχει έντονα καθώς έχετε φροντίσει να «κόψετε» βάρδιες σε όλα τα πόστα.
Όπως μας απαντήσετε στα παραπάνω άμεσα.