Ο ΝΟΜΟΣ ΧΑΤΖΗΔΑΚΗ ΘΑ ΜΕΙΝΕΙ ΣΤΑ ΧΑΡΤΙΑ! ΟΛΟΙ ΚΑΙ ΟΛΕΣ ΣΤΑ ΣΥΛΛΑΛΗΤΗΡΙΑ 4/11 ΚΑΙ ΣΤΗΝ ΑΠΕΡΓΙΑ 9/11!

 

ΣΥΜΜΕΤΕΧΟΥΜΕ ΣΤΑ ΠΑΝΕΡΓΑΤΙΚΑ ΣΥΛΛΑΛΗΤΗΡΙΑ στις 4 ΝΟΕΜΒΡΗ στις 19.00 ΣΤΟ ΣΥΝΤΑΓΜΑ, στις 18.30 στο ΚΟΡΩΠΙ (πλ. Ελευθερίας).

Στις 9 ΝΟΕΜΒΡΗ ΟΛΟΙ και ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ/ΕΣ ΤΟΥ ΚΛΑΔΟΥ ΜΑΣ ΑΠΕΡΓΟΥΜΕ!

Ο ΝΟΜΟΣ ΧΑΤΖΗΔΑΚΗ ΘΑ ΜΕΙΝΕΙ ΣΤΑ ΧΑΡΤΙΑ, ΔΙΕΚΔΙΚΟΥΜΕ ΑΝΘΡΩΠΙΝΕΣ ΣΥΝΘΗΚΕΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ, ΣΥΓΚΡΟΤΗΜΕΝΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ ΜΕΣΑ ΑΠΟ ΣΥΛΛΟΓΙΚΕΣ ΣΥΜΒΑΣΕΙΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ, ΟΥΣΙΑΣΤΙΚΕΣ ΑΥΞΗΣΕΙΣ στους ΜΙΣΘΟΥΣ ΜΑΣ.

Συνάδελφοι, συναδέλφισσες,

Το Δ. Σ του σωματείου μας πήρε απόφαση συμμετοχής στις παραπάνω κινητοποιήσεις καθώς θεωρούμε πως μπορούν να δώσουν απάντηση σε ότι αντιμετωπίζουμε στην καθημερινότητά μας, στους χώρους εργασίας μας.

Η εντατικοποίηση της εργασίας μας συνεχίζεται με αμείωτο ρυθμό, με πιο χαρακτηριστικά τα τελευταία παραδείγματα: για δύο συνεχόμενες βδομάδες το Σάββατο υπήρχε μόνο ένας λαντζέρης στην κεντρική λάντζα σε κάθε βάρδια που πήγαινε πέρα δώθε για να πλύνει και στο Flocafe- La Pasteria. Αντίστοιχα, στα Burger King είναι ένα μόνο άτομο στα τραπεζάκια, ενώ όποτε είναι δεύτερο «τραβιέται» στην κουζίνα για να βοηθήσει, αφού κατά τα άλλα υπάρχει σοβαρή έλλειψη προσωπικού. Εδώ και ένα μήνα έχουν «κοπεί» οι βάρδιες λαντζέρηδων στο Flocafe- La pasteria και έχει «βουλωθεί» η τρύπα με μία ενδιάμεση βάρδια. Εδώ και ένα μήνα υπάρχει ένας μόνο runner στη βάρδια και δεν υπάρχει κανείς μετά τις 16.00, με ό, τι αυτό συνεπάγεται για τα υπόλοιπα πόστα, που είναι ήδη υποστελεχωμένα και «φορτώνονται» και παραπάνω δουλειές. Τα σκουπίδια δε, σχηματίζουν βουνό….  

Παρά την προσπάθεια της εργοδοσίας να δώσει σωρηδόν τις κανονικές μας άδειες, «επειδή είμαστε πολλοί στα πόστα», χωρίς προγραμματισμό, χωρίς ενημέρωση και ενδιαφέρον για τον οικογενειακό και προσωπικό προγραμματισμό του καθενός από εμάς, ούτε αυτό δεν της βγαίνει- επιστρέφει άρον άρον εργαζόμενους από τις άδειες είτε λόγω εργατικών «ατυχημάτων» που αποκρύπτονται «επιμελώς» είτε λόγω ασθενειών που προκύπτουν από την ένταση της δουλειάς και όχι για να «αράξουν» οι εργαζόμενοι, όπως η διοίκηση της εταιρείας ισχυρίζεται, είτε λόγω άλλων υποχρεώσεων των εργαζομένων.

Συνάδελφοι, συναδέλφισσες, βασίζονται στο φιλότιμό μας για να αυξάνουν ακόμα περισσότερο τα κέρδη τους. Αλήθεια, τι θα γίνει όταν μας «φάνε» οριστικά τις κανονικές μας άδειες; Η διοίκηση της εταιρείας ξεκάθαρα έχει πει πως είμαστε πολλοί και ότι δε χρειάζονται άλλοι. Τι αποτελέσματα θα έχει όλη αυτή η ένταση της δουλειάς στην υγεία μας; Ήδη συνάδελφοι μας έχουν φύγει από τη βάρδια με αυξημένη πίεση, οι επαγγελματικές ασθένειες έχουν αυξηθεί, ενώ σοβαρά εργατικά «ατυχήματα» είναι ζήτημα χρόνου το πότε θα συμβούν.  Γιατί να τσακώνονται οι εργαζόμενοι μεταξύ τους ως αποτέλεσμα αυτής της έντασης;

Έχει έρθει η ώρα να πούμε μέχρι εδώ! Η εντεινόμενη επίθεση στα δικαιώματά μας θα κλιμακωθεί, ενώ έχουν ψηφιστεί μια σειρά από νόμοι που δίνουν αέρα στα πανιά των εργοδοτών. Την ίδια στιγμή η πανδημία βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη, με τα μέτρα προστασίας να «κάνουν φτερά» και ο αναγκαίος εμβολιασμός να ανάγεται σε μοναδική λύση αντιμετώπισης από κυβέρνηση και εργοδοσία. Η διοίκηση της εταιρείας έχει σοβαρή ευθύνη, καθώς όλο αυτό το διάστημα η εντατικοποίηση μεγαλώνει, οπότε και η εξάντληση μεγαλώνει, ενώ σε περίπτωση κρουσμάτων οι εργαζόμενοι ασθενείς είχαν το φιλότιμο να ενημερώσουν τους συναδέλφους τους και η εργοδοσία «με το ζόρι» έκανε τεστ στους εμβολιασμένους εργαζόμενους, όπως προβλέπεται στο πρωτόκολλο λάστιχο του ΕΟΔΥ, και μάλιστα όχι σε όλους τους εργαζόμενους που είχαν έρθει σε επαφή με τα κρούσματα.

Το ήδη μειωμένο εισόδημά μας με την άνοδο των τιμών των βασικών ειδών κατανάλωσης, εξανεμίζεται και σαν να μην έφτανε μόνο αυτό, ακόμα δεν έχουν καταβληθεί τα ποσά της αποζημίωσης ειδικού σκοπού που μας οφείλονται, καμία ενημέρωση δεν έχουμε ως προς αυτό παρότι η διοίκηση του σωματείου επανειλημμένα έχει ενοχλήσει τόσο τη διοίκηση της εταιρείας όσο και το υπουργείο εργασίας.

Συνάδελφοι, συναδέλφισσες, παίρνουμε δύναμη από τις δυναμικές κινητοποιήσεις που προηγήθηκαν και βρίσκονται σε εξέλιξη. Από τους διανομείς της efood, που με τον αγώνα τους και την αμέριστη αλληλεγγύη που αυτός ο αγώνας γνώρισε, κατάφεραν να γίνουν αορίστου χρόνου και να διώξουν τον εργολάβο! Από τους εργάτες στις προβλήτες 2 και 3 της Cosco, που μετά το θλιβερό θάνατο συναδέλφου τους έκαναν τη θλίψη και την οργή τους οργανωμένη δύναμη για δυναμικές απεργιακές κινητοποιήσεις, προκειμένου να μη «θαφτεί» το γεγονός και να δουλεύουν με ασφάλεια για να γυρνάνε στο σπίτι τους κάθε βράδυ. Αυτό το δρόμο σας καλούμε να ακολουθήσουμε. Να δυναμώσει η οργάνωσή μας στο χώρο, να δουλεύουμε και να αμειβόμαστε αξιοπρεπώς.

Γι’ αυτό διαδηλώνουμε, γι’ αυτό πρέπει να συμμετέχουμε μαζικά στην απεργία του κλάδου. Για να εμποδίσουμε την εφαρμογή των νόμων που έχουν ψηφιστεί, για να εμποδίσουμε τα χειρότερα, για να ακουστούν δυνατά τα αιτήματά μας: Αυξήσεις στους μισθούς, συγκροτημένα δικαιώματα μέσα από την υπογραφή Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας, τουλάχιστον ένα άτομο ανά ειδικότητα στα πόστα για να σταματήσει η πολυαπασχόληση. Επαναφορά των τριετιών προϋπηρεσίας, κάλυψη των εξόδων μετακίνησης από την εργοδοσία. Μέτρα προστασίας της υγείας μας, δωρεάν επαναλαμβανόμενα τεστ για όλους τους εργαζόμενους που να καλύπτονται από την εργοδοσία, ολοκληρωμένο πρόγραμμα εμβολιασμού με προληπτικές εξετάσεις, παρακολούθηση των εμβολιασμένων και φαρμακοεπαγρύπνηση, με ενίσχυση του Δημόσιου Συστήματος Υγείας και της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας. Το γεγονός ότι κάποιος εργαζόμενος δεν έχει εμβολιαστεί να μην έχει καμία επίπτωση στα εργασιακά του δικαιώματα.

Το Δ.Σ του σωματείου μας συμπαρατάσσεται με τα υπόλοιπα επιχειρησιακά σωματεία που μάχονται για τα δικαιώματα των εργαζομένων μας και αποφάσισε πως δε θα παραχωρήσουμε το μητρώο των μελών μας, το καταστατικό, τις οικονομικές καταστάσεις του σωματείου μας στο κρατικό μητρώο. Δε θα εφαρμόσουμε τις ηλεκτρονικές γενικές συνελεύσεις και ψηφοφορίες. Παλεύουμε για την προστασία του απεργιακού δικαιώματος ενάντια στην απεργοσπασία, της συνδικαλιστικής δράσης, να καταργηθεί η προβοκατόρικη διάταξη περί «άσκησης ψυχολογικής βίας» που αποτελεί όχημα δίωξης αγωνιστών που περιφρουρούν τον αγώνα τους.