Οι πρόσφατοι αγώνες δείχνουν το δρόμο. Όλοι και όλες στη Γενική Συνέλευση 18 Δεκέμβρη, ισχυροποιούμε το σωματείο μας!

 Φέρνουν οι αγώνες αποτέλεσμα…;

Είναι μία ερώτηση η οποία προβληματίζει πολλούς και πολλές εργαζόμενους.

Για να δούμε κάποια πολύ πρόσφατα παραδείγματα….:

· EFOOD: Στα μέσα του Σεπτέμβρη η εργοδοσία ανακοίνωσε τη μη ανανέωση συμβάσεων 115 εργαζομένων εκτός αν «θέλουν» να είναι «συνεργάτες»- να πληρώνουν, δηλαδή οι ίδιοι τις ασφαλιστικές τους εισφορές και ο εργοδότης να μην έχει ευθύνη για τίποτα (!), εφαρμόζοντας το αντίστοιχο άρθρο του νόμου Χατζηδάκη. Οι εργαζόμενοι απάντησαν συλλογικά, σαν μια γροθιά: Πραγματοποίησαν άμεσα γενική συνέλευση με το Συνδικάτο Επισιτισμού Τουρισμού και από κοινού με τη ΣΒΕΟΔ κήρυξαν στάση εργασίας για μερικές μέρες αργότερα, η οποία είχε καθολική συμμετοχή. Συγκεκριμένα, στην Αττική η ηλεκτρονική πλατφόρμα έβγαλε ανακοίνωση ότι δε δύναται να λειτουργήσει τις ώρες που πραγματοποιούνταν στάση εργασίας. Παράλληλα, η τεράστια αλληλεγγύη που ξεδιπλώθηκε με κάθε τρόπο, είχε πολύ μεγάλη απήχηση. Αφού, λοιπόν, η εργοδοσία «αναδιπλώθηκε» και πήρε πίσω την απαράδεκτη αυτή ενέργεια, οι εργαζόμενοι δεν έμειναν εκεί- διεκδίκησαν να γίνουν αορίστου χρόνου και να προσληφθούν στην Efood  (αφού ήταν μέσω εργολάβου). Συνέχισαν με 24ωρη απεργία, που στήριξε όλος ο κλάδος αλλά και το Συνδικάτο Τηλεπικοινωνιών και το Συνδικάτο Εργαζομένων στις Ταχυμεταφορές, με αποτέλεσμα η εργοδοσία να ανακοινώσει τη μετατροπή όλων των εργαζομένων σε αορίστου χρόνου.

· COSCO: Στις 25 Οκτώβρη ο εργάτης Δημήτρης Δαγκλής, στις προβλήτες στο λιμάνι του Πειραιά βρήκε τραγικό θάνατο κατά τη διάρκεια της βάρδιάς του. Οι εργάτες αμέσως σταμάτησαν τη δουλειά, με μπροστάρη το σωματείο τους ΕΝΕΔΕΠ προκήρυξαν απεργία με τα εξής αιτήματα: να αυξηθούν τα άτομα στην ομάδα εργασίας (από 4 να γίνουν 6), να σταματήσουν οι κόντρα βάρδιες, να συσταθεί επιτροπή υγιεινής και ασφάλειας με τη συμμετοχή των πραγματικών εκπροσώπων των εργαζομένων, να γίνουν όλοι πλήρους απασχόλησης, να υπογραφεί επιχειρησιακή Συλλογική Σύμβαση Εργασίας. Μετά από 7 ημέρες απεργίας (από τις οποίες οι 6 βγήκαν παράνομες), με την καθολική συμμετοχή των εργαζομένων, την τεράστια αλληλεγγύη που γνώρισε αυτός ο αγώνας μέσα και έξω από τα σύνορα, ο πολυεθνικός κολοσσός της Cosco υποχώρησε  και ικανοποίησε τα περισσότερα αιτήματα των εργαζομένων- τέρμα οι κόντρα βάρδιες, μετατροπή των ομάδων εργασιών σε 5άρες. Παράλληλα, το σωματείο ΕΝΕΔΕΠ ισχυροποιήθηκε ακόμα περισσότερο, εκατοντάδες εργαζόμενοι έγιναν μέλη του και πρόσφατα μέσα από Γενική Συνέλευση αποφάσισαν το σχέδιο επιχειρησιακής σύμβασης το οποίο θα καταθέσουν στην εργοδοσία.

· ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΑ: Ο αγώνας εδώ και χρόνια των ξενοδοχοϋπαλλήλων μέσα από τα σωματεία τους, μέσα από το Συνδικάτο Επισιτισμού Τουρισμού και Ξενοδοχείων Αττικής είναι αυτός που έχει καταστήσει την κλαδική Συλλογική Σύμβαση Εργασίας υποχρεωτική διατηρώντας αρκετά δικαιώματα, ενώ έχει γίνει κατορθωτό σε πολλά μεγάλα ξενοδοχεία στην Αττική, μέσα από τη συλλογική δράση των εργαζομένων να μπλοκαριστεί η απαράδεκτη διάταξη που προβλέπει την 7ήμερη και 10ωρη απασχόληση όταν τα ξενοδοχεία έχουν αυξημένη πληρότητα.

· ΔΙΑΝΟΜΕΙΣ: Πρόσφατα, μετά τις μαζικότατες κινητοποιήσεις, τις συνεχείς παρεμβάσεις σε Υπουργεία και εργοδότες, από την οργάνωση των διανομέων στο Συνδικάτο Επισιτισμού Τουρισμού ακόμα και με την ίδρυση νέων επιχειρησιακών σωματείων, κατάφεραν να αποσπάσουν τη δέσμευση ότι οι εργοδότες θα υποχρεώνονται να παρέχουν μέσα ατομικής προστασίας κατάλληλα για την ασφάλεια των διανομέων, χωρίς να επιβαρύνονται πλέον οι ίδιοι.

· ΜΕΤΑΛΛΟ: Μετά από 9 χρόνια οι εργαζόμενοι στο Μέταλλο κατάφεραν μέσα από το Συνδικάτο τους, με μαζικές απεργιακές κινητοποιήσεις, με συλλογικές διαδικασίες να υπογράψουν κλαδική Συλλογική Σύμβαση Εργασίας με αυξήσεις στους μισθούς. Μετά την πανδημία και αφού η σύμβαση είχε λήξει, με τον ίδιο τρόπο κατάφεραν να υπογράψουν εκ νέου Συλλογική Σύμβαση Εργασίας ενώ τώρα βρίσκονται σε αγωνιστικές κινητοποιήσεις προκειμένου να γίνει υποχρεωτική.

· ΟΙΚΟΔΟΜΟΙ: Αφού το προηγούμενο διάστημα, με οργάνωση των εργαζομένων σε κάθε εργοτάξιο, με γενικές συνελεύσεις και απεργιακές κινητοποιήσεις, έγινε κατορθωτό να υπογραφούν εργοταξιακές Συλλογικές Συμβάσεις Εργασίας, μετά την πολύ πετυχημένη απεργιακή μάχη στις 4 Νοέμβρη, μετά την ισχυροποίηση του Συνδικάτου Οικοδόμων μέσα από τις αρχαιρεσίες του, έχει ανοίξει η συζήτηση με τις κατασκευαστικές εταιρείες για υπογραφή κλαδικής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας.

Συνάδελφοι, καμία αυταπάτη! Οι εργαζόμενοι δεν έχουμε κοινά συμφέροντα με τους εργοδότες και τους υπαλλήλους τους. Η οργάνωση μας στο σωματείο μας κάνει δυνατούς, η αλληλεγγύη και η συναδελφικότητα μεταξύ των εργαζομένων μας κρατάει όρθιους. Πάνω στο δικό μας φιλότιμο οι εργοδότες βγάζουν κέρδη, όσο η δική μας βάρδια βγαίνει με το ζόρι…

Αφού, λοιπόν, δε  βγαίνει τίποτα μέσα από το σωματείο, μέσα από τους αγώνες τότε γιατί τέτοια πρεμούρα  για το σωματείο και τη συμμετοχή των εργαζομένων σε αυτό; Υποτιμούν τη νοημοσύνη όλων μας όταν μας λένε ότι υπεύθυνοι για τη λύση των προβλημάτων μας είναι οι ίδιοι που είναι συνυπεύθυνοι για τη δημιουργία τους, για τη μεγαλύτερη εντατικοποίηση, για την πολυαπασχόληση στα πλαίσια της αύξησης της κερδοφορίας της πολυεθνικής Σελέκτ Σέρβις… Είναι οι ίδιοι που παριστάνουν τους «χωροφύλακες» και με ύφος χιλίων καρδιναλίων περνάνε από τα πόστα και μας κάνουν προσβλητικές παρατηρήσεις ενώ τις στιγμές που δε γίνεται πανικός από κόσμο, μας βάζουν να κάνουμε άσχετα πράγματα με τη δουλειά για την οποία έχουμε προσληφθεί για «να μην καθόμαστε»…. Γιατί, λοιπόν, τέτοιο «κοσκίνισμα» στο ποιος εργαζόμενος και ποια εργαζόμενη θα συμμετέχουν στις κινητοποιήσεις που προκηρύσσονται από τη διοίκηση του σωματείου μας; Γιατί γίνεται τέτοια προσπάθεια από αυτά τα στελέχη της επιχείρησης να πειστούν οι εργαζόμενοι πως «τίποτα δε βγαίνει, μην ασχολείσαι με το σωματείο»;  Γιατί τέτοια επίθεση σε όσους συναδέλφους επιλέγουν να γραφτούν στο σωματείο και να συμμετέχουν στις κινητοποιήσεις που προκηρύσσει, όπως έγινε πρόσφατα με τη στάση εργασίας στις 16 Σεπτέμβρη;  Να πως συμπληρώνει τις απαιτήσεις των εργοδοτών η πολιτική των κυβερνήσεων, ώστε να μην κουνιέται φύλλο μέσα στους χώρους δουλειάς, με πιο χαρακτηριστικό παράδειγμα του νόμο τερατούργημα του Χατζηδάκη.

ΣΤΗΝ ΟΡΓΑΝΩΣΗ ΒΡΙΣΚΕΤΑΙ Η ΔΥΝΑΜΗ, ΣΤΟΥΣ ΑΓΩΝΕΣ Η ΕΛΠΙΔΑ-

 ΟΠΛΟ ΜΑΣ Η ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ!!

Αυτός είναι ο δρόμος που πρέπει να ακολουθήσουμε! Δυναμώνουμε το σωματείο μας, διεκδικούμε συλλογικά και οργανωμένα:

Ουσιαστικές αυξήσεις στους μισθούς, «ξεπάγωμα» των τριετιών, επίδομα γάμου για  τους εργαζόμενους που το δικαιούνται, ταμειακό επίδομα, ανθυγιεινό επίδομα για τους μάγειρες, λαντζέρηδες, καθαριστές, runner, αποθηκάριους και ΒΑΕ.

Τα έξοδα μετακίνησης να επιβαρύνουν την εργοδοσία.

Δωρεάν και συχνά τεστ για όλους τους εργαζόμενους, παροχή δωρεάν και κατάλληλων μέσων ατομικής προστασίας.

Τουλάχιστον ένας εργαζόμενος ανά ειδικότητα στα πόστα, με καθορισμένα καθήκοντα, να σταματήσει η πολυαπασχόληση.

Εκσυγχρονισμός των μέσων εργασίας μας προκειμένου να είναι πιο εύκολη η εργασία μας (πλυντήρια, καρότσια μεταφοράς τροφίμων, εξοπλισμός σε κουζίνες, ζυμωτήριο, αποθήκη).

Όχι στο ωράριο λάστιχο και στις διαρκείς αλλαγές του προγράμματος/ προγραμματισμός αδειών, δύο συνεχόμενα ρεπό τη βδομάδα. Να λαμβάνονται υπόψη οι ιδιαιτερότητες των εργαζομένων (σπουδαστές, γονείς, προβλήματα υγείας).

Υπογραφή επιχειρησιακής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας που θα κατοχυρώνει όλα τα παραπάνω ώστε να έχουμε συγκροτημένα δικαιώματα.

Γράψου στο σωματείο σου, πάρε μέρος στη Γενική Συνέλευση του Σωματείου το Σάββατο 18 Δεκέμβρη 2021!

 

Η διοίκηση

29/11/21