Ανακοίνωση για την κατάσταση που επικρατεί στα καταστήματα.

 

Συναδέλφισσες, συνάδελφοι,

Από τις περιοδείες του Διοικητικού Συμβουλίου του Σωματείου μας το τελευταίο διάστημα επιβεβαιώνεται η τεράστια εντατικοποίηση της εργασίας, ο πολύ μεγάλος όγκο δουλειάς «μοιρασμένος» σε ελάχιστα άτομα. Συνάδελφοι καταγγέλλουν ότι ούτε καν το προβλεπόμενο διάλειμμα γίνεται μέσα στη βάρδια, ενώ δεν είναι λίγες οι φορές που κόβονται ρεπό και «μεταφέρονται» στην επόμενη βδομάδα. Η κατάσταση στις κουζίνες και τις λάντζες είναι αποπνιχτική με τη θερμοκρασία να «σκαρφαλώνει» σε επικίνδυνα επίπεδα, χωρίς καν να λειτουργεί ο κλιματισμός. Καθημερινό φαινόμενο είναι οι αλλαγές στα προγράμματα εργασίας και οι όποιες υποχρεώσεις, πέραν της επαγγελματικής, αναγκαστικά προσαρμόζονται στο νέο ωράριο ή τη βάρδια επειδή «δε γίνεται αλλιώς» όπως ακούγεται εκ μέρος της διεύθυνσης.

Σε αυτά τα πλαίσια, τα μέτρα προστασίας της υγείας πάνε «περίπατο» καθώς αποτελεί ατομική ευθύνη των εργαζομένων η τήρησή τους, την ίδια στιγμή που η φυσική κούραση και εξάντληση από την τόσο εντατική και ασταμάτητη δουλειά κάνει όλους τους εργαζόμενους και τις εργαζόμενες ευάλωτους/ες όχι μόνο στην πανδημία, αλλά σε οποιαδήποτε ασθένεια, πόσο μάλλον τις επαγγελματικές. Χαρακτηριστικά, πολλοί συνάδελφοι και συναδέλφισσες στα Burger King καλούνται να δουλέψουν με μονό ρεπό, τη βδομάδα που επιστρέφουν στη δουλειά μετά την καραντίνα που τέθηκαν λόγω των κρουσμάτων..(!)

Επιβεβαιώνεται ότι το άνοιγμα του τουρισμού έγινε με τα προσαρμοσμένα πρωτόκολλα στην κερδοφορία των αεροπορικών εταιρειών, των τουριστικών ομίλων και των επιχειρήσεων που δραστηριοποιούνται στο αεροδρόμιο, δηλαδή χωρίς κανέναν υγειονομικό έλεγχο, με πληρότητες 100% σε αεροπλάνα και λεωφορεία πίστας. Τα ΜΜΜ εξακολουθούν να λειτουργούν με τεράστιες ελλείψεις σε δρομολόγια, οχήματα και οδηγούς.

Η καθημερινότητα, δηλαδή, των εργαζομένων που δουλεύουν στο αεροδρόμιο είναι να φτάνουν σαν «σαρδέλες» στο χώρο εργασίας, για να έρθουν σε επαφή με τις χιλιάδες τουριστών που έχουν φτάσει με αντίστοιχο τρόπο στη χώρα μας και στην επιστροφή να «στοιβαχτούν» όλοι μαζί στα ΜΜΜ! Αυτό, άλλωστε, επιβεβαιώνουν και τα ήδη επιβεβαιωμένα κρούσματα που υπάρχουν στην εταιρεία, ότι οι εργαζόμενοι/ες είναι πολλαπλώς εκτεθειμένοι.

Το εμβόλιο αποτελεί μέσο προστασίας για όλους και όλες μας, όμως χρειάζεται να παρθούν όλα τα αναγκαία μέτρα ενίσχυσης της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, του Δημόσιου Συστήματος Υγείας για την απρόσκοπτη πρόσβαση όλων των εργαζομένων σε προληπτικές εξετάσεις, για την παρακολούθηση των εμβολιασμένων, την ολοκληρωμένη ενημέρωση με επιστημονικά και πειστικά δεδομένα για την αναγκαιότητα του εμβολιασμού, την απάντηση σε προβληματισμούς που υπάρχουν, με ευθύνη του κράτους. Παράλληλα, χρειάζεται να γίνονται επαναλαμβανόμενα τεστ σε όλους τους εργαζόμενους με αποκλειστική ευθύνη του κράτους και της εργοδοσίας, χωρίς καμία οικονομική επιβάρυνση των εργαζομένων. Αυστηρά μέτρα προστασίας στους χώρους δουλειάς, ένας εργαζόμενος ανά ειδικότητα στα πόστα, να οριστεί προσωπικό καθαριότητας με κατάλληλο εξοπλισμό και βαρέα ένσημα, αύξηση των δρομολογίων των ΜΜΜ, των εσωτερικών λεωφορείων για τους εργαζόμενους του αεροδρομίου.

Συναδέλφισσες, συνάδελφοι, η εργοδοσία της Σελέκτ για μία ακόμη φορά έχει αξιοποιήσει όλο το νομοθετικό οπλοστάσιο που εξασφάλισε η κυβέρνηση για να έχει όσο το δυνατόν λιγότερο κόστος και όσο το δυνατόν μεγαλύτερα κέρδη. Έτσι, αξιοποίησε και αξιοποιεί ακόμη την αναστολή εργασίας κρατώντας ακόμα εργαζόμενους εκτός παραγωγής, παρά τη μεγάλη άνοδο της επιβατικής κίνησης, παρά το γεγονός ότι απασχολούνται εργαζόμενοι και εργαζόμενες σε δύο και τρία διαφορετικά πόστα, πολλές φορές άσχετα με την ειδικότητα που έχουν δηλωθεί.

Με αυτό τον τρόπο, συνεχίζει να κρατάει εκτός παραγωγής το σύνολο των μελών του Διοικητικού Συμβουλίου του Σωματείου μας, καθώς επίσης και πρωτοπόρους εργαζόμενους, συνεχίζοντας την ίδια αδιάλλακτη στάση απέναντι στο σωματείο και τα αιτήματα που συλλογικά έχουμε διαμορφώσει.

Αν η διοίκηση νομίζει πως με αυτά τα μέτρα που παίρνει θα εμποδίζει το Δ. Σ του Σωματείου να βρίσκεται με τους εργαζόμενους και τις εργαζόμενες, να συζητούν για τα προβλήματα που υπάρχουν και να παρεμβαίνει για καθετί που προκύπτει, είναι βαθιά νυχτωμένη! Το σωματείο ιδρύθηκε από τους εργαζόμενους και τις εργαζόμενες, είναι δικαίωμά μας η συλλογική οργάνωση και δράση και δε θα το χαρίσουμε σε κανέναν! Με αυτές τις πρακτικές, η εργοδοσία επιδιώκει να «σκύψουμε το κεφάλι», «να βάλουμε όλοι πλάτη» για τα κέρδη των λίγων, πάνω στις δικές μας πλάτες.

Για μία ακόμη φορά επιβεβαιώνεται ότι τα συμφέροντα των εργαζομένων με την κερδοφορία των εταιρειών είναι διαμετρικά αντίθετα, αφού αποτελεί προϋπόθεση το χτύπημα των δικαιωμάτων μας για όσο τα δυνατόν μεγαλύτερο κέρδος.

Δυναμώνουμε τον αγώνα για ουσιαστική προστασία της υγείας και των δικαιωμάτων μας!

Να επιστρέψουμε όλοι οι εργαζόμενοι στη δουλειά, με όλα τα δικαιώματά μας, 8ωρο- 5θήμερο- 40ωρο με δύο συνεχόμενα ρεπό. Υπογραφή Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας με σύγχρονους όρους εργασίας και αμοιβής, όπως προκύπτουν από την εξέλιξη της επιστήμης και της τεχνολογίας.

Όχι στην εργοδοτική αυθαιρεσία και στις απολύσεις! Να είναι άκυρες οι απολύσεις που γίνονται με πρόσχημα το μη εμβολιασμό την ίδια στιγμή που κυβέρνηση και εργοδοσία δεν ενημερώνουν  ουσιαστικά τους εργαζόμενους, δεν παίρνουν κανένα μέτρο προστασίας στους χώρους δουλειάς.

Πρόγραμμα γενικού, δημόσιου και δωρεάν εμβολιασμού, με εξαντλητική ενημέρωση, πλήρη προληπτικό δωρεάν έλεγχο και σταθερή παρακολούθηση των εμβολιασμένων με ευθύνη του κράτους στο πλαίσιο ενός ενισχυμένου συστήματος Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας.

Άμεσα μέτρα στήριξης του δημόσιου τομέα υγείας, με ενίσχυση σε μόνιμο προσωπικό και υποδομές, επίταξη του ιδιωτικού τομέα υγείας. Πύκνωση των δρομολογίων των ΜΜΜ, μαζικές προσλήψεις με μόνιμο προσωπικό.

Δυνατοί και υγιείς εργαζόμενοι και εργαζόμενες είναι οι οργανωμένοι/ες στο σωματείο!