Υπόμνημα για τα κρούσματα.

 

Προς:   1.  Διευθυντή Προσωπικού, κ. Θεοδώρου

 2. Διευθυντής Καταστημάτων Δ. Α. Α., κ. Πετράκης

Κοινοποίηση: 1. Τμήμα Επιθεώρησης Ασφάλειας και Υγείας στην Εργασία Β’ Τομέα Ανατολικής                           Αττικής

 2. Ε. Ο. Δ. Υ

 3. Τεχνικό Τμήμα Ασφάλειας Αεροδρομίου

 

Θέμα: Μέτρα προστασίας της υγείας των εργαζομένων με αφορμή κρούσματα.

 

Με αφορμή το επιβεβαιωμένο κρούσμα σε κατάστημα της εταιρείας (Burger King) αλλά και λόγω της έξαρσης του 4ου κύματος της πανδημίας, απαιτούμε να τηρούνται απαρέγκλιτα τα μέτρα προστασίας της υγείας των εργαζομένων.

Πιο συγκεκριμένα:

1.      Σε περίπτωση εμφάνισης κρούσματος, απολύμανση των χώρων εργασίας, των χώρων ξεκούρασης και των αποδυτηρίων, με κλειστό το αντίστοιχο κατάστημα ή του αντίστοιχου χώρου παραγωγής.

2.      Μοριακά test σε όλους τους/τις εργαζόμενους/ες με ευθύνη της εργοδοσίας και του κράτους, όχι μόνο των εργαζομένων που βρίσκονται στο συγκεκριμένο κατάστημα, καθώς οι χώροι ξεκούρασης, τουαλέτες, χώρος παράδοσης ταμείου, αποθήκη, είναι κοινοί για όλους τους/τις εργαζόμενους/ες της επιχείρησης.

3.      Προληπτική καραντίνα για όλους τους/τις εργαζόμενους/ες που ήρθαν σε επαφή με το επιβεβαιωμένο κρούσμα και επαναληπτικό μοριακό τεστ μετά από 5 μέρες. Σε περίπτωση αρνητικού αποτελέσματος και μόνο, οι εργαζόμενοι/ες επιστρέφουν στη δουλειά τους. Οι μέρες προληπτικής καραντίνας να πληρώνονται κανονικά, ως επιπλέον μέρες άδειας. Να μη γίνει χρήση της κανονικής άδειας των εργαζομένων, ούτε να γίνει χρήση του άθλιου καθεστώτος των «οφειλόμενων» ωρών εργασίας με «δωρεάν» υπερωριακή απασχόληση.

4.      Μαζικά επαναλαμβανόμενα test σε όλους τους εργαζόμενους, με ευθύνη της εργοδοσίας και του κράτους.

5.      Τακτικές απολυμάνσεις στους χώρους εργασίας, ξεκούρασης και αποδυτηρίων των εργαζομένων.

6.      Τουλάχιστον ένας/μία εργαζόμενος/η ανά ειδικότητα στα πόστα. Να οριστεί προσωπικό καθαριότητας με κατάλληλο εξοπλισμό, βαρέα και ανθυγιεινά ένσημα, που να έχει την ευθύνη της καθαριότητας των καταστημάτων, των αποδυτηρίων και των χώρων εργασίας.

7.      Άμεσα να τεθούν σε λειτουργία όλοι οι διαθέσιμοι χώροι για την προετοιμασία των παρασκευασμάτων (πλυσίματα λαχανικών, μεριδοποίηση κρεάτων) προκειμένου να αποφεύγεται ο συγχρωτισμός των εργαζομένων σε μικρούς χώρους χωρίς παράθυρα και εξαερισμό (κρύα/ ζεστή κουζίνα, ζαχαροπλαστείο).

8.      Τα απορρίμματα από τα καταστήματα και τις κουζίνες να συλλέγονται σε ειδικό χώρο και να μη βρίσκονται εκτεθειμένα στους/στις εργαζόμενους/ες.

9.      Καθολικό πρόγραμμα δημόσιου δωρεάν εμβολιασμού, με εξαντλητική ενημέρωση, πλήρη προληπτικό έλεγχο και σταθερή παρακολούθηση των εμβολιασμένων στο πλαίσιο ενός ενισχυμένου συστήματος Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας.

10.  Καμία περιστολή δημοκρατικών και εργασιακών δικαιωμάτων με πρόσχημα των κορονοϊό.

 

Όπως μας ενημερώσετε για τις ενέργειες στις οποίες έχετε προβεί ή πρόκειται να προβείτε.