Για τη συρροή κρουσμάτων κορονοϊού σε εργαζομένους της εταιρείας. Απαντάμε με μαζική συμμετοχή στην κινητοποίηση 9 Ιούνη και στην απεργία στις 10 Ιούνη.

 

Τα κέρδη τους…. οι ζωές μας…

Δίνουμε απάντηση με μαζική συμμετοχή στις απεργιακές συγκεντρώσεις στις 10 Ιουνίου και στην παράσταση διαμαρτυρίας 9 Ιούνη στο αεροδρόμιο.

Συναδέλφισσες, συνάδελφοι,

Καταγγέλλουμε τη συρροή κρουσμάτων κορονοϊού μέσα σε λίγες μέρες στην εταιρεία Σελέκτ Σέρβις Πάρτνερ και τη στάση της εργοδοσίας ως προς την αντιμετώπιση τους. Οι ανησυχίες μας επιβεβαιώνονται, τόσο σε σχέση με το άνοιγμα του τουρισμού με τους όρους που έχουν επιβάλλει οι αεροπορικές εταιρείες, όσο σε σχέση με την αυτοδιάγνωση, ότι δεν αποτελεί επαρκές μέτρο προστασίας της υγείας των εργαζομένων. Η εργοδοσία δεν τήρησε ούτε καν τα στοιχειώδη μέτρα που προβλέπονται από τα υγειονομικά πρωτόκολλα «λάστιχο». Οι εργαζόμενοι που είχαν έρθει σε επαφή με όσους ήταν θετικοί στον κορονοϊό δούλευαν κανονικά χωρίς να έχει βγει το αποτέλεσμα του τεστ στο οποίο κάποιοι υποβλήθηκαν.

Άρον άρον κάλεσε άλλους εργαζόμενους για δουλειά από τη μεγάλη «δεξαμενή» που διατηρεί σε αναστολή εδώ και 15 μήνες ενώ καμία απολύμανση δεν είχε γίνει στους χώρους εργασίας και αποδυτηρίων των εργαζομένων, δεν είχαν γίνει τεστ στο σύνολο των εργαζομένων και ούτε καν είχαν πάρει το αποτέλεσμα όσοι έκαναν.

Επιβεβαιώνεται ακόμα αυτό που από την αρχή είχαμε αναδείξει και αντιπαλεύουμε εδώ και χρόνια: ότι η εντατικοποίηση της εργασίας, η δουλειά σε τρία και τέσσερα πόστα είναι βασικός παράγοντας για την εξασθένιση της υγείας μας, πόσο μάλλον σε συνθήκες πανδημίας που μπορεί να συμβάλει στην περαιτέρω διασπορά του κορονοϊού. Έτσι και έγινε. Όχι μόνο η εργοδοσία διατηρεί την πλειοψηφία των εργαζομένων σε αναστολή αλλά και όσα καταστήματα είναι ανοιχτά δουλεύουν με το λιγότερο δυνατό προσωπικό, αξιοποιώντας όλο το αντεργατικό οπλοστάσιο που ψηφίστηκε με αφορμή την πανδημία, με ότι αυτό συνεπάγεται για τις συνθήκες εργασίας και τα μέτρα προστασίας της υγείας των εργαζομένων.

Άμεσα, σήμερα Δευτέρα πραγματοποιήθηκε παρέμβαση του διοικητικού συμβουλίου του σωματείου μας και της διοίκησης του Εργατικού Κέντρου Λαυρίου- Ανατολικής Αττικής παρά τα εμπόδια που έβαλαν τόσο η διοίκηση της εταιρείας όσο και η διοίκηση του αεροδρομίου. Η παρέμβαση είχε αποτέλεσμα αφού η εργοδοσία πιέστηκε κ τελικά έκλεισε τα καταστήματα για απολύμανση, οι εργαζόμενοι βγήκαν σε καραντίνα και θα κάνουν τεστ με ευθύνη της εργοδοσίας. 

Απαιτούμε:

  • ·         Εδώ και τώρα να γίνουν μοριακά τεστ σε όλους τους εργαζόμενους. Οι εργαζόμενοι να πληρωθούν κανονικά για τις ημέρες καραντίνας και να μην τεθεί σε ισχύ το άθλιο καθεστώς των «οφειλόμενων» ωρών εργασίας με «δωρεάν» υπερωριακή απασχόληση.
  • ·       Αυστηρή τήρηση των μέτρων προστασίας της υγείας των εργαζομένων με συχνά επαναλαμβανόμενα τεστ με ευθύνη της εργοδοσίας και του κράτους, απολυμάνσεις στους χώρους εργασίας και ξεκούρασης των εργαζομένων.
  • ·         Τουλάχιστον ένας εργαζόμενος ανά ειδικότητα στα πόστα. Τέρμα πια στις πολλαπλές ειδικότητες. Να οριστεί προσωπικό καθαριότητας με κατάλληλο εξοπλισμό, βαρέα και ανθυγιεινά ένσημα, που να έχει την ευθύνη της καθαριότητας των καταστημάτων, των αποδυτηρίων και των χώρων εργασίας.

Συνάδελφοι, το κίνητρο της εργοδοσίας είναι η όσο το δυνατό μεγαλύτερη κερδοφορία της. Σε αυτά τα πλαίσια, λογαριάζουν σαν κόστος την ίδια μας την υγεία, τη ζωή μας και τα μέτρα για την προστασία της. Δίνουμε τη μάχη για την προστασία της υγείας μας, για σύγχρονα δικαιώματα- συλλογικές συμβάσεις εργασίας με αυξήσεις στους μισθούς, 7ωρο- 5θήμερο- 35ωρο. Δίνουμε τη μάχη ενάντια στο νομοσχέδιο έκτρωμα της κυβέρνησης που φέρνει τις ανατροπές του αιώνα, νομιμοποιεί την αυθαιρεσία των εργοδοτών, την απλήρωτη εργασία.

Συμμετέχουμε στην πανελλαδική πανεργατική απεργία την Πέμπτη 10 Ιούνη και στις απεργιακές συγκεντρώσεις 10 π.μ σε Προπύλαια, Κορωπί, Πειραιά.

Συμμετέχουμε στην κινητοποίηση του Εργατικού Κέντρου Λαυρίου- Ανατολικής Αττικής την Τετάρτη 9 Ιούνη 10.00 στο αεροδρόμιο για μέτρα προστασίας της υγείας μας και κόντρα στις ορέξεις των εργοδοτών που έχουν «ανοίξει» με αφορμή το νομοσχέδιο του Υπουργείου Εργασίας.

 

Υ. Γ: Ευχόμαστε περαστικά στους συναδέλφους μας, καλή ανάρρωση και για ότι χρειαστούν μπορούν να απευθυνθούν στο σωματείο. Καλούμε όλους τους εργαζόμενους να απευθύνονται στο σωματείο, χωρίς φόβο για οτιδήποτε προκύπτει.

Αθήνα, 07/06/2021

Η ΔΙΟΙΚΗΣΗ