Burger King για την Ημέρα της Γυναίκας: "Οι γυναίκες ανήκουν στην κουζίνα!"/ Εμείς απαντάμε σπάζοντας της αλυσίδες της σιωπής, της εκμετάλλευσης, της ανισοτιμίας!









 

Με αυτή την προκλητική ανάρτηση, που κατέβηκε μετά τη μαζική κατακραυγή, αποφάσισε η Burger King, να «τιμήσει» την παγκόσμια μέρα της γυναίκας. Να θυμήσουμε ότι τα καταστήματα της αμερικάνικης εταιρείας «έφερε» πρώτη η SSP στην Ελλάδα.

Τέτοιες προκλητικού περιεχομένου αναρτήσεις δεν αποτελούν «κεραυνό εν αιθρία». Είναι συνέχεια της σχεδιασμένης προσπάθειας της εργοδοσίας να διαστρεβλωθεί η ιστορική επέτειος της 8ης Μάρτη, μέρα αφιερωμένη στους σκληρούς απεργιακούς αγώνες των εργατριών του 19ου αιώνα, αφιερωμένη στους σύγχρονους αγώνες  για ίσα μεροκάματα ανδρών και γυναικών, για ανθρώπινες συνθήκες δουλειάς, λιγότερες ώρες εργασίας.

Καμπανιακές πρωτοβουλίες, όπως αυτή, στόχο έχουν να διατηρούνται και να αναπαράγονται αναγχρονιστικές αντιλήψεις για το ρόλο της γυναίκας.

Αλήθεια, για ποια «μαγειρικά όνειρα» μιλάνε;

                Η πραγματικότητα που ζουν οι εργάτριες σήμερα απέχει μίλια μακριά από την προσπάθεια που με μπόλικη  φαντασία προσπαθεί να εμφανίσει η  κάθε πολυεθνική.  Πολύ περισσότερο που ο κλάδος της εστίασης είναι ένας από τους πιο σκληρούς και κακοπληρωμένους κλάδους, με μέσο μισθό να φτάνει τα 699 ευρώ, το ποσοστό των εργαζόμενων γυναικών είναι πολύ αυξημένο, ενώ οι ελαστικές σχέσεις εργασίας, ιδιαίτερα στις γυναίκες, κυριαρχούν.

Η εντατικοποίηση «χτυπάει κόκκινο», τόσο οι γυναίκες εργαζόμενες, όσο και οι άνδρες, έχουν πεταχτεί έξω από τα Βαρέα και Ανθυγιεινά Επαγγέλματα, εξισώθηκαν και ανέβηκαν τα όρια ηλικίας συνταξιοδότησης, στο όνομα της ισότητας των δύο φύλων! Δηλαδή δουλειά μέχρι τα βαθιά γεράματα, στην καλύτερη περίπτωση, αν δεν έχουμε απολυθεί επειδή είμαστε «μεγάλες» και εμφανισιακά «αντιτουριστικές». Καμία οικογενειακή υποχρέωση δεν μπορεί να κανονιστεί, με τα εβδομαδιαία προγράμματα εργασίας, με το διευθυντικό δικαίωμα τα προγράμματα εργασίας να μπορούν ανά πάσα ώρα και στιγμή να τροποποιηθούν ακόμα και για την ίδια μέρα ή την επόμενη!

Το ζήτημα της γυναικείας ανισοτιμίας αφορά τις εργαζόμενες γυναίκες, μητέρες, συνταξιούχες που, έχουν από τη μία, το μεγαλύτερο βάρος φροντίδας των παιδιών, των ηλικιωμένων ή ατόμων με ειδικές ανάγκες λόγω της ανυπαρξίας των δημόσιων δομών, και από την άλλη σαν εργαζόμενες βιώνουν την εκμετάλλευση, τη δουλειά λάστιχο, την ανεργία. Δεν αφορά τις γυναίκες επιχειρηματίες,  στελέχη επιχειρήσεων, διευθύντριες κλπ.

Αυτό εξυπηρετεί και η συγκεκριμένη διαφήμιση- καμπάνια, αυτά τα χαρακτηριστικά προσπαθεί να διαστρεβλώσει.

Στον κλάδο του επισιτισμού και του τουρισμού γενικότερα οι διακρίσεις, σεξιστικά σχόλια και συμπεριφορές δίνουν και παίρνουν, η παρέμβαση των εργοδοτών μέχρι και στο ντύσιμο και στην εξωτερική εμφάνιση των εργατριών, ώστε να φαίνονται πιο ελκυστικές στον πελάτη αποτελεί καθημερινότητα. Αλλά αυτά τα φαινόμενα αναδεικνύουν τη σήψη του σημερινού συστήματος, που πατάει πάνω στο βάθεμα της εκμετάλλευσης  των εργαζομένων, το φόβο της ανεργίας, την οικονομική ανασφάλεια, τους ανοιχτούς ή συγκαλυμμένους εκβιασμούς. Σε αυτή τη βάση επιβάλλεται η «σιωπή» στους εργαζόμενους...

    Από αυτή τη σκοπιά, σύγχρονο συμφέρον των γυναικών στον 21ο  αιώνα, δεν μπορεί να είναι το «σώζων εαυτόν σωθήτω». Απαραίτητη προϋπόθεση είναι να μεγαλώσει ο βαθμός της οργάνωσης των εργαζομένων, γυναικών και αντρών, να δυναμώσει το σωματείο στο χώρο!

Σύγχρονο συμφέρον των εργαζόμενων γυναικών είναι να μη συμφιλιωθούμε με τη ζωή-λάστιχο, αλλά η συλλογική δράση για δικαιώματα για όλες μας ανεξαιρέτως, μαζί με τους άντρες συνάδελφους μας.

Καλούμε όλες και όλους να ενισχύσουμε την οργανωμένη συλλογική  δράση, να παλέψουμε για :

·        να επιστρέψουμε όλοι στη δουλειά, με όλα τα εργασιακά και ασφαλιστικά μας δικαιώματα! Όχι στις απολύσεις!

·        να παρθούν όλα τα μέτρα προστασίας της υγείας μας!

·        να διασφαλιστεί το εισόδημά μας στο ύψος του μισθού μας!

Δυναμώνουμε τους αγώνες μας απέναντι σε όσους «δείχνουν τα δόντια τους» στην κοινωνική ασφάλιση, στο 8ωρο, στη συλλογική μας οργάνωση και δράση, στα σωματεία, δηλαδή στην εργοδοσία και τις κυβερνήσεις.

Σπάμε τις αλυσίδες τις σιωπής, της εκμετάλλευσης, της ανισοτιμίας, του ατομικού δρόμου. Δυναμώνουμε το συλλογικό αγώνα για σύγχρονα συλλογικά δικαιώματα! Ούτε ένας λιγότερος στη δουλειά! Ούτε ένα ευρώ λιγότερος μισθός! Ούτε ένα λεπτό παραπάνω εργασία! Μέτρα υγείας και ασφάλειας ΓΙΑ ΟΛΟΥΣ!