Κινητοποίηση στο Αεροδρόμιο για μέτρα προστασίας της υγείας μας και του εισοδήματος μας - Κλιμάκωση των κινητοποιήσεων

 

Αθήνα, 29/03/2021

Ανταποκρινόμενοι στο κάλεσμα του Εργατικού Κέντρου Λαυρίου- Ανατολικής Αττικής συμμετέχουμε αύριο, Τρίτη 30 Μάρτη στις 11.00 στην κινητοποίηση στο αεροδρόμιο για να παρθούν εδώ και τώρα μέτρα προστασίας της υγείας μας.

Ένα χρόνο τώρα μετά την εμφάνιση της πανδημίας, στη μεγάλη πλειοψηφία των επιχειρήσεων που δραστηριοποιούνται στο αεροδρόμιο τα μέτρα προστασίας είναι ελλιπή. Ούτε μέσα ατομικής προστασίας επαρκή για κάθε εργαζόμενο παρέχονται, ούτε γίνονται τακτικά μαζικά τεστ για τον έλεγχο της διασποράς του ιού. Την ίδια στιγμή που συζητιέται το άνοιγμα της εστίασης και του τουρισμού, η κυβέρνηση για μία ακόμη φορά μεταφέρει την ευθύνη στους εργαζόμενους, με τα ατομικά τεστ και την αυτοδιάγνωση. Επομένως, η διαχείριση της πανδημίας για μία ακόμη φορά, αναδεικνύει τον προσανατολισμό της κυβέρνησης προς όφελος των εργοδοτών.

Παράλληλα,  η μεγάλη πλειοψηφία των συναδέλφων ζούμε με πενιχρό εισόδημα. Ένα χρόνο τώρα μας πνίγουν οι υποχρεώσεις, τα χρέη, η ανασφάλεια. Ένα χρόνο τώρα η κυβέρνηση βρήκε ευκαιρία και έβαλε στο στόχαστρο δικαιώματα και κατακτήσεις χρόνων, για να ικανοποιήσει τις επιδιώξεις των εργοδοτών για περαιτέρω μείωση του λεγόμενου «εργατικού κόστους», για ένταση του βαθμού εκμετάλλευσης των εργαζομένων. Κοινός στόχος η διαφύλαξη των κερδών των επιχειρήσεων και η διαμόρφωση όρων για ακόμα μεγαλύτερη κερδοφορία το επόμενο διάστημα.

Την ίδια στιγμή,  οι ανύπαρκτοι έλεγχοι απογείωσαν την ασυδοσία της εταιρείας, με τα «μπες- βγες για δουλειά», οι ελάχιστοι συνάδελφοι που εργαζόμαστε να κάνουμε κυριολεκτικά «τα πάντα», οι άδειες του 2020, ως αποζημίωση μη ληφθείσας αδείας, ακόμα δεν έχει  καταβληθεί.

Φάνηκε όλο αυτό το καιρό, ότι όσο και να θέλαν δεν μπόρεσαν να σταματήσουν την λαϊκή διεκδίκηση παρά τις αυταρχικές απαγορεύσεις. Είναι δίκαιο και αναγκαίο σήμερα να ζούμε και να δουλεύουμε με ανθρώπινους όρους και να απολαμβάνουμε μόνιμη σταθερή δουλειά, πραγματικά «θωρακισμένο, δημόσιο σύστημα Υγείας» που σημαίνει:

Προσλήψεις,υποδομές,επίταξη όλων των ιδιωτικών κλινικών χωρίς πληρωμή των κλινικαρχών, μακριά από την εγκληματική πολιτική του «κόστους – οφέλους» που ακολουθεί εδώ και μήνες η κυβέρνηση.

Καλούμε όλους τους συναδέλφους να πάρουμε την προστασία της υγείας και των δικαιωμάτων μας στα δικά μας χέρια! Όλοι μαζί, δυναμώνουμε την οργάνωσή μας, προετοιμάζουμε την απάντησή μας, με αιτήματα που έχουν ως κριτήριο τις πραγματικές μας ανάγκες.

 

 Συμμετέχουμε στην κινητοποίηση την Τρίτη 30 Μάρτη, στις 11.00 και διεκδικούμε :

    •  Δωρεάν επαναλαμβανόμενα covid test για όλους τους εργαζόμενους στον χώρο του αεροδρομίου. Απολυμάνσεις όλους τους χώρους. Επαρκή διαλείμματα. Μέσα ατομικής προστασίας, επαρκή για κάθε εργαζόμενο, με ευθύνη των εταιρειών.
    • Να επιστρέψουμε ΟΛΟΙ οι εργαζόμενοι στη δουλειά με πλήρη εργασιακά και ασφαλιστικά δικαιώματα. Καμία σκέψη για βλαπτική μεταβολή των συμβάσεων εργασίας μας.
    • Επίταξη ΕΔΩ ΚΑΙ ΤΩΡΑ, του ιδιωτικού τομέα της Υγείας, χωρίς αποζημίωση.
    • Δημιουργία Δημόσιου Γενικού Νοσοκομείου στην Ανατολική Αττική.

Στα πλαίσια της κινητοποίησης η διοίκηση του Εργατικού Κέντρου Λαυρίου- Ανατολικής Αττικής έχει ζητήσει συνάντηση με τη διοίκηση του αεροδρομίου και το διοικητικό συμβούλιο του σωματείου μας έχει ζητήσει συνάντηση με τη διοίκηση της εταιρείας.

Συμμετέχουμε στην κινητοποίηση την Τετάρτη 31 Μάρτη με στάση εργασίας 10.00- 14.00 και συγκέντρωση στις 12.00 στο Σύνταγμα και την ίδια ώρα στην πλ. Ραφήνας, με τους υπόλοιπους εργαζόμενους στον επισιτισμό, μάγειρες, μπουφετζήδες σερβιτόρους, διανομείς και διεκδικούμε:

  •   Καμία βλαπτική μεταβολή στους όρους εργασίας και αμοιβής μας!
  •  Υποχρεωτική κλαδική συλλογική σύμβαση εργασίας στον επισιτισμό με αυξήσεις στους μισθούς και σύγχρονα δικαιώματα.
  •   Ένταξη στα Βαρέα και Ανθυγιεινά Επαγγέλματα των ειδικοτήτων σερβιτόρων, μαγείρων, διανομέων.
  •    Σταθερή εργασία, 5ημερο - 7ωρο με αποδοχές 8ωρου και πλήρη ασφαλιστικά δικαιώματα. Να καταργηθούν όλες οι ελαστικές μορφές απασχόλησης. Καμία άλλη ανοχή στην εργοδοτική αυθαιρεσία.
  •    Επίδομα ανεργίας 600 ευρώ για όλους τους ανέργους χωρίς όρους και προϋποθέσεις για όλο το διάστημα της ανεργίας με διασφάλιση όλων των ασφαλιστικών δικαιωμάτων.
  •    Μέτρα προστασίας της Υγείας, παροχή εξοπλισμού ατομικής προστασίας για μάγειρες, σερβιτόρους, λάντζα κλπ.
  •    Μηχανάκια, εξοπλισμός, συντήρηση και έξοδα μετακίνησης να παρέχονται από τις επιχειρήσεις, να συμπεριλαμβάνεται το κράνος για τους διανομείς.
  •   Να απαγορευτεί η διανομή με δίκυκλο σε επικίνδυνες καιρικές συνθήκες, στη βάση των διατάξεων που προβλέπουν μέχρι σήμερα και για άλλες ειδικότητες. Να οριοθετηθεί χιλιομετρικά η εμβέλεια διανομής των καταστημάτων.
  •  Να ενταχτούν στο μηχανισμό στήριξης όλοι οι εποχικά απασχολούμενοι στον επισιτισμό που δε θα δουλέψουν το καλοκαίρι του 2021.

Συνεχίζουμε με συσκέψεις σε όλες τις γειτονιές της Αττικής.

Κλιμακώνουμε με νέες κινητοποιήσεις στις 9 Απρίλη σε όλη την Ελλάδα .

ΟΛΟΙ ΣΤΗ ΔΟΥΛΕΙΑ ΜΕ ΟΛΑ ΤΑ ΕΡΓΑΣΙΑΚΑ ΚΑΙ ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ!