Υπόμνημα σωματείων εργαζομένων σε ξενοδοχεία, επισιτιστικά καταστήματα και catering νομού Αττικής.

Υπόμνημα Σωματείων Εργαζομένων σε Ξενοδοχεία , εστιατόρια, catering , Ν. Αττικής

Προς τον Υπουργό Εργασίας

κ. Βρούτση.

Με τη σημερινή μας κινητοποίηση , όπου προστίθεται στις δεκάδες κινητοποιήσεις που έχουν πραγματοποιηθεί μέχρι σήμερα από τους εργαζόμενους στο Τουρισμό, στα Ξενοδοχεία και την εστίαση , καταθέτουμε για άλλη μια φορά τα αιτήματα που ανταποκρίνονται στην ουσιαστική στήριξη των εργαζομένων του κλάδου , των εργασιακών και ασφαλιστικών τους δικαιωμάτων.

Αποτελεί πρόκληση το πρόσφατο δελτίο τύπου σχετικά με την μέχρι τώρα αντιμετώπιση του Υπουργείου και τα μέτρα “στήριξης” προς τους εργαζόμενους , παρουσιάζοντας την πολιτική στήριξης των μεγάλων επιχειρηματικών ομίλων ,ως πολιτική που ωφελεί τους εργαζόμενους.

Κρύβεται επίμονα το γεγονός ότι με απόφαση της κυβέρνησης, χιλιάδες εργαζόμενοι στον επισιτισμό που δούλεψαν εποχικά το 2019 , είναι έξω από κάθε στήριξη , λόγω του ότι δεν είχαν τις προϋποθέσεις να ενταχτούν στο ταμείο ανεργίας, λόγω των απαράδεκτων προϋποθέσεων που έχετε επιβάλει εσείς και η προηγούμενη κυβέρνηση.

Μάλιστα φτάσατε στο σημείο να αναφέρετε ότι η απαράδεκτη καθυστέρηση της καταβολής του εξευτελιστικού ποσού των 534 , γίνεται προς όφελος των εργαζομένων (για να μην υπάρχουν λάθη!!!). Οι καθυστερήσεις στην καταβολή της ειδικής αποζημίωσης στους δικαιούχους κατά τους προηγούμενους μήνες, καθόλου δεν απέτρεψε λάθη, με αποτέλεσμα χιλιάδες να μην λάβουν ούτε ευρώ, ή να λάβουν πολύ λιγότερα από όσα είχαν δικαίωμα να λάβουν.

Η επιστολή του συν-εταίρου της κυβέρνησης, του ΣΕΤΕ, για επέκταση των αντεργατικών νόμων περί αντιμετώπισης της κρίσης λόγω της covid-19, μέχρι τον Μάρτη του 2021, δηλώνει ότι ήρθαν για να μείνουν- η μεγάλη μείωση των μισθών, η κατάργηση εργασιακών και ασφαλιστικών δικαιωμάτων μέσω του προγράμματος Συν- εργασία, οι αναστολές συμβάσεων, η δυνατότητα να απασχολούν οι εργοδότες τους εργαζόμενους , όποτε , όταν και όπως θέλουν . Επιβεβαιώνει τον μεγάλο εκβιασμό που δέχονται σήμερα οι εργαζόμενοι από τους εργοδότες για τις μαζικές απολύσεις.

Η χθεσινή συνάντηση που πραγματοποιήσατε με εκπροσώπους της Διοίκησης της Ομοσπονδίας Επισιτισμού – Τουρισμού επιβεβαιώνει μέσω Δελτίο Τύπου της Ομοσπονδίας ότι είστε έτοιμοι να καταργήσετε το επίδομα αδείας των εργαζομένων και την κανονική άδεια με αποδοχές,  όπως και το επίδομα κυοφορίας και λοχείας  με τις προϋποθέσεις των 200 ημερών ασφάλιση που απαιτούνται αφού έχει μείνει έξω από τις ρυθμίσεις.

Δεν έχετε πάρει καμία πρωτοβουλία , παρά τις συνεχόμενες κινητοποιήσεις μας , ώστε να προστατευτούν τα νοικοκυριά των εργαζομένων , που με ευθύνη της κυβέρνησης και των εργοδοτών αδυνατούν να πληρώσουν τις υποχρεώσεις τους σε λογαριασμούς ΔΕΗ, ΕΥΔΑΠ, ΕΦΟΡΙΑΣ. Δεν έχετε πάρει κανένα μέτρο προστασίας της πρώτης κατοικίας από τους πλειστηριασμούς.

Η κυβέρνηση αντί να διασφαλίσει τη δημόσια υγεία, την εφαρμογή των υγειονομικών πρωτοκόλλων, την ενίσχυση του δημόσιου συστήματος υγείας , συνεχίζει να κουνάει το δάκτυλο στους εργαζόμενους για να μεταφέρει τις ευθύνες τις έξαρσης της πανδημίας στις πλάτες μας. Την ίδια ώρα που με το άνοιγμα του τουρισμού , στο όνομα της διασφάλισης των κερδών των μεγάλων επιχειρήσεων στο τουρισμό ,θυσίασαν στη κυριολεξία την υγεία μας.

Μάλιστα οι εργοδότες αξιοποιώντας την πολιτική περί ατομικής ευθύνης μεταφέρουν το κόστος της προστασίας της υγείας στους χώρους δουλειάς, στους ίδιους τους εργαζόμενους, κάνοντας μπίζνες με ιδιωτικές κλινικές απαιτώντας από τους εργαζόμενους να πληρώσoυν για το test.

Κύριε Υπουργέ , το Συνδικάτο Επισιτισμού – Τουρισμού Ξενοδοχείων Ν. Αττικής σε συντονισμό με τα επιχειρησιακά σωματεία σε Ξενοδοχεία , catering, εστιατόρια, θα συνεχίσουμε τον αγώνα για την διασφάλιση του εισοδήματος , των εργασιακών και ασφαλιστικών μας δικαιωμάτων , της προστασίας της υγείας μας. Δε θα κάνουμε πίσω στο όνομα της διασφάλισης των κερδών για τους ομίλους, γιατί είμαστε εμείς που όλα αυτά τα χρόνια , με τη δική μας δουλειά βγάλαμε το τεράστιο πλούτο που σήμερα καρπώνονται μια χούφτα επιχειρηματίες του κλάδου, βγαίνοντας αλώβητοι και από αυτοί τη κρίση.

Συνεχίζουμε και απαιτούμε να απαντήσετε προς τα σωματεία που υπογράφουμε το υπόμνημα , ποιά είναι η πρόθεση του Υπουργείου σχετικά με την ικανοποίηση των δίκαιων αιτημάτων μας, για:

  • ΝΑ ΔΙΑΣΦΑΛΙΣΤΕΙ ΤΟ ΕΙΣΟΔΗΜΑ ΤΩΝ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΜΕ ΕΥΘΥΝΗ ΤΟΥ ΚΡΑΤΟΥΣ ΚΑΙ ΤΗΣ ΕΡΓΟΔΟΣΙΑΣ ΜΕ ΒΑΣΗ ΤΙΣ ΚΛΑΔΙΚΕΣ ΣΣΕ.
  • ΝΑ ΠΛΗΡΩΝΕΤΑΙ ΤΗΝ ΠΡΩΤΗ ΒΔΟΜΑΔΑ  ΚΑΘΕ ΜΗΝΑ Η ΑΠΟΖΗΜΙΩΣΗ ΕΙΔΙΚΟΥ ΣΚΟΠΟΥ.
  • ΝΑ ΑΠΑΓΟΡΕΥΤΟΥΝ ΟΙ ΑΠΟΛΥΣΕΙΣ.
  • ΝΑ ΧΟΡΗΓΗΘΕΙ ΤΟ ΕΠΙΔΟΜΑ ΑΝΕΡΓΙΑΣ ΧΩΡΙΣ ΟΡΟΥΣ ΚΑΙ ΠΡΟΫΠΟΘΕΣΕΙΣ ΓΙΑ ΟΛΟ ΤΟ ΔΙΑΣΤΗΜΑ ΤΗΣ ΑΝΕΡΓΙΑΣ
  • ΚΑΤΑΒΟΛΗ ΤΟΥ ΕΠΙΔΟΜΑΤΟΣ ΑΝΕΡΓΙΑΣ ΧΩΡΙΣ ΟΡΟΥΣ ΚΑΙ ΠΡΟΫΠΟΘΕΣΕΙΣ.
  • ΑΜΕΣΗ ΔΙΑΚΟΠΗ ΠΛΗΡΩΜΩΝ ΣΕ ΔΕΚΟ, ΤΡΑΠΕΖΕΣ ΚΑΙ ΕΦΟΡΙΑ.
  • ΑΜΕΣΑ ΜΕΤΡΑ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΤΗΣ ΥΓΕΙΑΣ ΤΩΝ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ.
  • ΔΩΡΕΑΝ ΤΕΣΤ ΣΕ ΟΛΟΥΣ ΤΟΥΣ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΥΣ ΜΕ ΕΥΘΥΝΗ ΤΟΥ ΚΡΑΤΟΥΣ ΚΑΙ ΤΩΝ ΕΡΓΟΔΟΤΩΝ
  • ΔΩΡΕΑΝ ΠΡΟΣΒΑΣΗ ΣΤΑ ΜΕΣΑ ΜΑΖΙΚΗΣ ΜΕΤΑΦΟΡΑΣ ΣΤΟΥΣ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΥΣ ΠΟΥ ΒΡΙΣΚΟΝΤΑΙ ΣΕ ΑΝΑΣΤΟΛΗ ΚΑΙ ΣΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΣΥΝ-ΕΡΓΑΣΙΑ.
  • ΝΑ ΕΝΤΑΧΤΟΥΝ ΟΛΟΙ ΟΙ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΤΟΥ ΕΠΙΣΙΤΙΣΜΟΥ ΣΤΟ ΜΗΧΑΝΙΣΜΟ ΣΤΗΡΙΞΗΣ ΧΩΡΙΣ ΟΡΟΥΣ ΚΑΙ ΠΡΟΫΠΟΘΕΣΕΙΣ.

 

 

Τα σωματεία:

Συνδικάτο Επισιτισμού – Τουρισμού Ξενοδοχείων Ν. Αττικής,

Σωματείο Εργαζομένων MARRIOT (πρώην Χανδρής Μετροπόλιταν)

Σωματείο Εργαζομένων INTERCONTINENTAL

Σωματείο Εργαζομένων GRAND RESORT LAGONISI

Σωματείο Εργαζομένων ROYAL OLYMPIC

Σωματείο εργαζομένων ZAFOLIA

Σωματείο Εργαζομένων STANLEY

Σωματείο Εργαζομένων SELECT SERVICE PARTNER

Σωματείο Εργαζομένων NEWREST

ΣΩΜΑΤΕΙΟ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ NOVOTEL