Δελτίο Τύπου Συνδικάτου Επισιτισμού Τουρισμού και Ξενοδοχείων από την κινητοποίηση στις 26/08/20 στο Υπουργείο Εργασίας.

 Πέμπτη, 27 Αυγούστου 2020  

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ 

Το Συνδικάτο Επισιτισμού – Τουρισμού Ξενοδοχείων Ν. Αττικής σε συντονισμό με τα επιχειρησιακά σωματεία της Αθήνας , τον Πανελλήνιο Μουσικό Σύλλογο, το Σωματείο Εργαζομένων στο Θέαμα Ακρόαμα πραγματοποιήσαμε χθες 26/08/2020 δυναμική κινητοποίηση έξω από το Υπουργείο εργασίας.  

Αντιπροσωπεία των σωματείων συναντήθηκε με το Διευθυντή του Υπουργείου Εργασίας κ. Αγραπιδά.  

Στη συνάντηση κατατέθηκε υπόμνημα προς τον Υπουργό Εργασίας κ. Βρούτση όπου για άλλη μια φορά μπαίνουν τα δίκαια αιτήματα των εργαζομένων και καταγγείλαμε την απαράδεκτη καθυστέρηση δύο μηνών της καταβολής των ειδικών αποζημιώσεων 534/400 ευρώ, απαιτώντας τη καταβολή τη πρώτη βδομάδα του μήνα.  

Από την τοποθέτηση του εκπροσώπου του Υπουργείου επιβεβαιώνεται ότι η κυβέρνηση έχει σκοπό να υλοποιήσει κατά γράμμα τις απαιτήσεις του ΣΕΤΕ, που εκβιάζει ξεδιάντροπα πλέον τους εργαζόμενους με μαζικές απολύσεις. 

 Θα συνεχίσει να ενισχύει απλόχερα τους επιχειρηματικούς ομίλους στο τουρισμό, με επέκταση των αντεργατικών μέτρων που μέχρι σήμερα είναι σε εφαρμογή με αφορμή τις συνέπειες από την πανδημία.  

Θα συνεχίσει να φορτώνει στις πλάτες των εργαζομένων τα βάρη της νέας καπιταλιστικής κρίσης, με επέκταση των αναστολών, της εκ περιτροπής εργασίας, με  επιδότηση των ασφαλιστικών εισφορών των εργοδοτών κ.α.  

Επίσημα η κυβέρνηση απαλλάσσει τους εργοδότες από την καταβολή του επιδόματος αδείας στους εποχικούς εργαζόμενους, όπου χωρίς δική τους ευθύνη δεν έχουν δουλέψει μέχρι σήμερα και βρίσκονται σε αναστολή. Ετοιμάζουν το έδαφος για την κατάργηση του επιδόματος αδείας σε όλο τον κλάδο, ακόμα περισσότερων εργασιακών και ασφαλιστικών δικαιωμάτων, όπως η κατάργηση των ΣΣΕ.   

Η κυβέρνηση και ο κ. Βρούτσης έχει βρει συνομιλητές την πλειοψηφία της Διοίκησης της Ομοσπονδίας Επισιτισμού-Τουρισμού, στην προσπάθεια να περάσει την πολιτική που εξαθλιώνει τους εργαζόμενους και ενισχύει τους μεγάλους επιχειρηματικούς ομίλους χωρίς να κουνιέται φύλλο. Το γεγονός αυτό πρέπει να προβληματίσει κάθε συνάδελφο, κάθε εκλεγμένο συνδικαλιστή που σήμερα αγωνιά, προβληματίζεται, αγωνίζεται. Ενώ έχει επιδεινωθεί η ζωή των εργαζομένων στον κλάδο,  η πλειοψηφία της ομοσπονδίας  πυκνώνει τις  συναντήσεις με την κυβέρνηση  και μάλιστα στα κρυφά αντί να οργανώσει πανελλαδικές κινητοποιήσεις. Έχει μείνει  στην  κινητοποίηση της 10ης Ιούνη που υποχρεώθηκε να πραγματοποιήσει κάτω από την πίεση πρωτοβάθμιων σωματείων.  

Χαιρετίζουμε τη συμμετοχή των εργαζομένων στον Τουρισμό – Επισιτισμό στη χθεσινή μαχητική κινητοποίηση που συμμετείχαν πίσω από τα πανό των επιχειρησιακών σωματείων του κλάδου και καλούμε σε συντονισμό όλα τα πρωτοβάθμια σωματεία και όλους τους εργαζόμενους του κλάδου για να  συνεχίσουμε και να κλιμακώνουμε τον αγώνα μέσα στο Σεπτέμβρη για να ικανοποιηθούν τα αιτήματα μας.  

 ΝΑ ΔΙΑΣΦΑΛΙΣΤΕΙ ΤΟ ΕΙΣΟΔΗΜΑ ΤΩΝ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΜΕ ΕΥΘΥΝΗ ΤΟΥ ΚΡΑΤΟΥΣ ΚΑΙ ΤΗΣ ΕΡΓΟΔΟΣΙΑΣ ΜΕ ΒΑΣΗ ΤΙΣ ΚΛΑΔΙΚΕΣ ΣΣΕ. 

 ΝΑ ΠΛΗΡΩΝΕΤΑΙ ΤΗΝ ΠΡΩΤΗ ΒΔΟΜΑΔΑ  ΚΑΘΕ ΜΗΝΑ Η ΑΠΟΖΗΜΙΩΣΗ ΕΙΔΙΚΟΥ ΣΚΟΠΟΥ. 

 ΝΑ ΑΠΑΓΟΡΕΥΤΟΥΝ ΟΙ ΑΠΟΛΥΣΕΙΣ. 

 ΝΑ ΧΟΡΗΓΗΘΕΙ ΤΟ ΕΠΙΔΟΜΑ ΑΝΕΡΓΙΑΣ ΧΩΡΙΣ ΟΡΟΥΣ ΚΑΙ ΠΡΟΫΠΟΘΕΣΕΙΣ ΓΙΑ ΟΛΟ ΤΟ ΔΙΑΣΤΗΜΑ ΤΗΣ ΑΝΕΡΓΙΑΣ 

 ΚΑΤΑΒΟΛΗ ΤΟΥ ΕΠΙΔΟΜΑΤΟΣ ΑΝΕΡΓΙΑΣ ΧΩΡΙΣ ΟΡΟΥΣ ΚΑΙ ΠΡΟΫΠΟΘΕΣΕΙΣ. 

 ΑΜΕΣΗ ΔΙΑΚΟΠΗ ΠΛΗΡΩΜΩΝ ΣΕ ΔΕΚΟ, ΤΡΑΠΕΖΕΣ ΚΑΙ ΕΦΟΡΙΑ. 

 ΑΜΕΣΑ ΜΕΤΡΑ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΤΗΣ ΥΓΕΙΑΣ ΤΩΝ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ. 

 ΔΩΡΕΑΝ ΤΕΣΤ ΣΕ ΟΛΟΥΣ ΤΟΥΣ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΥΣ ΜΕ ΕΥΘΥΝΗ ΤΟΥ ΚΡΑΤΟΥΣ ΚΑΙ ΤΩΝ ΕΡΓΟΔΟΤΩΝ 

 ΔΩΡΕΑΝ ΠΡΟΣΒΑΣΗ ΣΤΑ ΜΕΣΑ ΜΑΖΙΚΗΣ ΜΕΤΑΦΟΡΑΣ ΣΤΟΥΣ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΥΣ ΠΟΥ ΒΡΙΣΚΟΝΤΑΙ ΣΕ ΑΝΑΣΤΟΛΗ ΚΑΙ ΣΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΣΥΝ-ΕΡΓΑΣΙΑ. 

 ΝΑ ΕΝΤΑΧΤΟΥΝ ΟΛΟΙ ΟΙ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΤΟΥ ΕΠΙΣΙΤΙΣΜΟΥ ΣΤΟ ΜΗΧΑΝΙΣΜΟ ΣΤΗΡΙΞΗΣ ΧΩΡΙΣ ΟΡΟΥΣ ΚΑΙ ΠΡΟΫΠΟΘΕΣΕΙΣ.   

Η ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΔΙΟΙΚΗΣΗ