Γενική Συνέλευση Τρίτη 30 Ιουνίου στις 18.00

Συναδέλφισσες, συνάδελφοι, 

Κάθε μέρα που περνάει αποδεικνύεται περίτρανα αυτό που από την αρχή είχαμε επισημάνει: τα μέτρα της κυβέρνησης αποτελούν χρόνιες επιδιώξεις των εργοδοτών, ενώ η όποια συζήτηση για τα χρηματοδοτικά πακέτα αφορά τους επιχειρηματικούς ομίλους.

Όσο, λοιπόν, ξενοδόχοι και λοιποί επιχειρηματίες του κλάδου συζητούν με την κυβέρνηση για το πώς θα «ροκανίσουν» τα 32 δις ευρώ, εμείς παλεύουμε για να τα βγάλουμε πέρα, αφού τα επιδόματα που έχουμε πάρει δε φτάνουν ούτε για τα βασικά!

Η συζήτηση αυτή, μάλιστα, έγινε στο αεροδρόμιο, στο κτήριο satellite, που, όπως ακούγεται δε θα ανοίξει τους επόμενους μήνες, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για τους εργαζόμενους, τη δουλειά και τα δικαιώματά τους.

Συνάδελφοι, μπροστά σε αυτές τις εξελίξεις δεν πρέπει και δεν μπορούμε να βάλουμε ξανά πλάτη! Μέχρι πρόσφατα μας έλεγαν ήρωες, τους εργαζόμενους στον τουρισμό, στα ξενοδοχεία και την εστίαση, επειδή πάνω στις δικές μας πλάτες, στους δικούς μας χαμηλούς μισθούς, στην εντατικοποίηση της εργασίας μας χτίστηκε το «θαύμα του τουρισμού», όπως το αποκαλούσαν.

Τώρα, που ο τουρισμός δε θα έχει το μεγαλύτερο δυνατό κέρδος για τους επιχειρηματίες του κλάδου, μας καταδικάζουν στην εξαθλίωση, την ανεργία και τη φτώχεια.

ΑΥΤΟΙ ΜΙΛΑΝΕ ΓΙΑ ΚΕΡΔΗ ΚΑΙ ΖΗΜΙΕΣ.... ΕΜΕΙΣ ΜΙΛΑΜΕ ΓΙΑ ΑΝΘΡΩΠΙΝΕΣ ΖΩΕΣ!

Οι εξελίξεις που υπάρχουν στο αεροδρόμιο, όσον αφορά τους εργαζόμενους, συνολικά είναι πολύ σοβαρές. Ήδη το catering της Newrest έχει ανακοινώσει ότι θα προχωρήσει σε ομαδικές απολύσεις. Στις υπόλοιπες εταιρείες έχουν ανακοινώσει την ένταξη στο πρόγραμμα «ΣΥΝ- ΕΡΓΑΣΙΑ», που επιβάλει τις ελαστικές μορφές εργασίας και μειώσεις μισθών.

Τώρα είναι η στιγμή που πρέπει η εργοδοσία να μας βρει όλους μαζί, οργανωμένους στο σωματείο μας! Εκεί βρίσκεται η δύναμη, μόνο έτσι μπορούμε να βάλουμε φρένο στα σχέδιά τους, στα σχέδια για να ξεμπερδεύουν μια και έξω με τα δικαιώματά μας!

Γι’ αυτό η διοίκηση της εταιρείας κρατάει αυτή τη στάση απέναντι στο σωματείο μας. Επειδή ξέρει πως ο κάθε ένας μόνος του είναι ανίσχυρος, επειδή φοβάται την οργάνωση των εργαζομένων. Επειδή όπως επιβεβαιώθηκε και στην περίοδο της πανδημίας, χωρίς εμάς δεν κινείται τίποτα. Τα εστιατόρια, τα ξενοδοχεία, τα αεροδρόμια χωρίς τους εργαζόμενους είναι κουφάρια.

Ήδη οι εργαζόμενοι στη Newrest προχωρούν σε αγωνιστικές κινητοποιήσεις ενάντια στις απολύσεις και τις μειώσεις μισθών. Με τις μαζικές κινητοποίησεις των εργαζομένων του κλάδου σε όλη τη χώρα η κυβέρνηση υποχώρησε και έβαλε τους εποχικούς εργαζόμενους στα ξενοδοχεία στο μηχανισμό στήριξης.

Δε σταματάμε μέχρι να ικανοποιηθούν τα αιτήματά μας! Θα μας βρουν μπροστά τους!

Δε θα ανεχτούμε συνάδελφος να μην έχει στο σπίτι του τα βασικά. Δε θα ανεχτούμε να κόψουν ρεύμα, νερό, τηλέφωνο σε εργαζόμενο. Δε θα δεχτούμε να προχωρήσουν πλειστηριασμοί και κατασχέσεις. Δε θα ανεχτούμε να λιποθυμούν τα παιδιά μας από την πείνα.

Όλοι οι εργαζόμενοι να κάνουν το βήμα, να γραφτούν στο σωματείο, να απευθυνθούν στην επιτροπη αλληλεγγύης!

Συμμετέχουμε στη Γενική Συνέλευση την Τρίτη 30 Ιουνίου στις 18.00.

Συζητάμε συλλογικά, παίρνουμε αγωνιστικές αποφάσεις, παίρνουμε την κατάσταση στα χέρια μας!

Διεκδικούμε:

  • *     Να καλυφθεί το εισόδημά μας στο ύψος του μισθού μας με ευθύνη του κράτους και της εργοδοσίας. Να εφαρμοστεί η κλαδική συλλογική σύμβαση στον επισιτισμό.
  • *     Να απαγορευτούν οι απολύσεις για το επόμενο διάστημα.
  • *     Καμία εφαρμογή της εκ περιτροπής εργασίας.
  • *     Καμία μείωση στο επίδομα αδείας, να καταβληθεί άμεσα στο ακέραιο.
  • *     Μέτρα προστασίας της υγείας και της ασφάλειας των εργαζομένων και των επιβατών. Να γίνουν δωρεάν τα τεστ Covid-19 σε όλους τους εργαζόμενους. Τήρηση των ειδικοτήτων, ορισμός καθαριστών με κατάλληλο εξοπλισμό, για όλους τους χώρους πέραν των  κοινόχρηστων χώρων. Διαμόρφωση κατάλληλων αποδυτηρίων.
  • *     Οι μέρες κανονικής αδείας που χορηγήθηκαν παράνομα από την εργοδοσία το μήνα Φλεβάρη και Μάρτη, να μην προσμετρηθούν στην κανονική άδεια των εργαζομένων αλλά να είναι επιπλέον, με αποδοχές.
  • *     Τα έξοδα μετακίνησης να καλύπτονται από τη εργοδοσία.
  • *     Να γίνει παύση πληρωμών σε πρώην ΔΕΚΟ, τράπεζες, εφορία. 
  • *     Να απαγορευτούν οι πλειστηριασμοί πρώτης κατοικίας.

Η ΔΙΟΙΚΗΣΗ