28 Απρίλη δίνουμε ένα πρώτο μήνυμα!

Συναδέλφισσες, συνάδελφοι,

Με αφορμή την πανδημία του κορονοϊού,πραγματοποιήθηκε μία πολύ μεγάλη επίθεση στα δικαιώματα των εργαζομένων, σε όλους τους χώρους δουλειάς, την ίδια στιγμή που φανερώθηκαν τα τεράστια κενά και οι ελλείψεις στο δημόσιο σύστημα υγείας.

Από την πρώτη στιγμή ανακοινώθηκαν μέτρα, από την κυβέρνηση της ΝΔ, για να σωθούν τα κέρδη των μεγάλων επιχειρήσεων, δίνοντας, μάλιστα, έμφαση και βάρος στην αντιμετώπιση των απωλειών των επιχειρηματικών ομίλων στον κλάδο του τουρισμού. Κάποια από αυτά είναι η αναβολή της καταβολής εισφορών και Φ. Π. Α., η χρηματοδότηση με κρατικό χρήμα των μεγαλοεπιχειρηματιών.

Έχοντας, όμως, στραμμένο το βλέμμα στην επόμενη μέρα,η κυβέρνηση, πιστή στην εξυπηρέτηση των συμφερόντων των επιχειρηματικών ομίλων, δίνει μια σειρά «δωράκια» στους εργοδότες όπως η δυνατότητα να λειτουργούν για 6 μήνες με το 50% του προσωπικού τους, γλιτώνοντας το 50% των μισθών, η ενδοομιλική μετακίνηση των εργαζομένων, με ό, τι αυτό συνεπάγεται για τα δικαιώματά μας.

Συνάδελφοι, τα μέτρα αυτά δεν είναι προσωρινά, ήρθαν για να μείνουν, για να φορτώσουν για ακόμα μία φορά τα σπασμένα στις δικές μας πλάτες. Στόχος τους είναι η ακόμα μεγαλύτερη συμπίεση του μισθού μας, η διάλυση των συλλογικών συμβάσεων εργασίας, η γενίκευση των ελαστικών σχέσεων εργασίας, το χτύπημα της συνδικαλιστικής δράσης. Θέλουν με αυτό τον τρόπο, κυβέρνηση και εργοδοσία, να θωρακιστεί η κερδοφορία των επιχειρήσεων σε βάρος των δικαιωμάτων και της ζωής μας!

Η συζήτηση είναι γνωστή από πλευράς εργοδοσίας: «υπάρχει περίπτωση να κλείσει η εταιρεία», «προσπαθούμε να σώσουμε τις θέσεις εργασίας», «να βάλουμε πλάτη για τη διάσωση του κλάδου», τα ακούσαμε και λίγες μέρες πριν την κυβερνητική απόφαση για κλείσιμο των επισιτιστικών επιχειρήσεων, σαν πίεση για να δεχτούμε να πάρουμε όλη μας την κανονική άδεια και να σκεφτούμε το ενδεχόμενο για άνευ αποδοχών άδειες. Το ακούσαμε και πριν χρόνια, το 2012, για να δεχτούμε την τεράστια μείωση του μισθού μας, η οποία παραμένει μέχρι και σήμερα, παρά το «θαύμα του τουρισμού», τη «δίκαιη ανάπτυξη» και τα ρεκόρ αφίξεων – κερδών, για τα οποία συνεχώς πανηγυρίζουν.

Αλήθεια, ξεχνάμε ότι μέχρι πριν από λίγο καιρό μιλούσαν για ακόμα πιο δυνατή σεζόν; Με τι όρους δουλεύουμε όλα αυτά τα χρόνια αλλά και λίγους μήνες πριν, που το ένα ρεκόρ ξεπερνάει το άλλο; Πόσα εργατικά ατυχήματα, πόσα κομμένα ρεπό, οι καλοκαιρινές άδειες που δε δίνονται, πόση εξαντλητική δουλειά έχουμε καταβάλει για να μπορεί η εργοδοσία να κερδίζει, να κάνει νέες επενδύσεις, να ανοίγει νέα καταστήματα;

Άλλωστε, τα «νούμερα» μιλάνε από μόνα τους : 2, 7 δις λίρες για το 2019 τα έσοδα της SSP... Παρόλα αυτά, ακόμα και για το δώρο Πάσχα, πληρώθηκε με αναλογία. Και ξανά, μας καλούν να μοιραστούμε τη ζημιά και να δεχτούμε «τα νέα δεδομένα».

Να μην το δεχτούμε!Έχουμε «μπουχτίσει» από θυσίες πότε για την κρίση τους και πότε για την ανάπτυξή τους. Στις 28 Απρίλη δίνουμε μια πρώτη απάντηση, συμμετέχουμε στις κινητοποιήσεις που έχουν ανακοινωθεί από τα σωματεία του κλαδού!!

Η Απεργία της 1ης Μάη να δώσει ένα ηχηρό μήνυμα σε αυτή την κατεύθυνση, ότι δε συναινούμε, ότι παλεύουμε για σύγχρονους όρους εργασίας και αμοιβής. Ότι δε μας φιμώνουν και όλοι μαζί έχουμε φωνή...

Καλούμε όλους τους εργαζόμενους, με ενότητα, οργάνωση και αγώνα να αποκρούσουμε αυτή την επίθεση! Δυναμώνοντας το σωματείο μας, με το κεφάλι ψηλά, προετοιμαζόμαστε να κλιμακώσουμε τον αγώνα μας. Θα κάνουμε ότι περνάει από το χέρι μας ώστε όλοι οι συνάδελφοι να μείνουν όρθιοι και να ενταχθούν στους αγώνες για την διεκδίκηση των δίκαιων αιτημάτων μας.

Διεκδικούμε:

o Να καταβληθεί άμεσα το υπόλοιπο δώρο Πάσχα.
o Να επιστρέψουμε όλοι στη δουλειά, χωρίς τροποποίηση στους όρους εργασίας μας και τους μισθούς μας!
o Άμεσα να καταβληθούν οι αποζημιώσεις από αναρρωτικές άδειες των εργαζομένων, η αναλογία του δώρου από το ΙΚΑ, να προχωρήσουν όλες οι εκκρεμότητες (π. χ επιτροπές).
o Να τηρούνται τα μέτρα ασφάλειας και υγιεινής, να χορηγούνται μέσα ατομικής προστασίας με ευθύνη της εργοδοσίας.
o Να σταματήσουν αμέσως οι πλειστηριασμοί, δόσεων σε τράπεζες, οι διακοπές σε ηλεκτρικό ρεύμα και νερό, λόγω χρεών των λαϊκών νοικοκυριών.
o Κατάργηση όλων των αντεργατικών διατάξεων των ΠΝΠ, όπως η μείωση μισθού κατά 50%, η επίταξη σε περίπτωση απεργίας.
o Οι μέρες κανονικής άδειας που δόθηκαν αναγκαστικά από την αρχή του Μάρτη που ξεπερνούν τις μισές μέρες άδειας των εργαζομένων, να μην προσμετρηθούν ως τέτοιες και να είναι με αποδοχές.
o Άμεσα να πραγματοποιηθεί απολύμασνη όλων των χώρων.
o Εφαρμογή της κλαδικής σύμβασης του επισιτισμού, υπογραφή επιχειρησιακής σύμβασης εργασίαςπου να καθορίζει ειδικότητες, να επαναφέρει επιδόματα, με ουσιαστικές αυξήσεις στους μισθούς και σύγχρονα δικαιώματα.

Επιπλέον, διεκδικούμε:

o Άμεση πρόσληψη μόνιμου προσωπικού, πλήρους και αποκλειστικής απασχόλησης σε νοσοκομεία, κέντρα υγείας, ΕΚΑΒ, ΜΕΘ, εργαστήρια.
o Άμεση επίταξη κλινών, εργαστηρίων, ΜΕΘ και λοιπών δομών και γιατρών του ιδιωτικού τομέα. Ένταξή τους στο κρατικό σχέδιο αντιμετώπισης της πανδημίας.