Ανακοίνωση για τη στάση της Select Service Partner απέναντι στους εργαζομένους της, εν μέσω της επιδημίας


Συναδέλφισσες, συνάδελφοι,

Εδώ και καιρό, όλοι έχουμε ενημερωθεί για την επιδημία που έχει προκύψει λόγω κορονοϊού και για τα μέτρα ατομικής προστασίας (και μόνο) που προτείνουν ο Εθνικός Οργανισμός Υγείας και η κυβέρνηση. Η εργοδοσία της Σελέκτ Σέρβις, όπως και στον υπόλοιπο κλάδο, όμως, δε λογαριάζει ούτε μέτρα πρόληψης, ούτε ενδιαφέρεται για την υγεία μας. Ενδιαφέρεται μόνο για την κερδοφορία της και πως αυτή δε θα επηρεαστεί από τις συνέπειες της επιδημίας λόγω κορονοϊού και τις ακυρώσεις πτήσεων που έχουν γίνει.

Γι' αυτό θέλουν να φορτώσουν τις συνέπειες αυτής της κατάστασης σε μας, δίνοντας μας τις κανονικές μας άδειες, διώχνοντας κόσμο από τις βάρδιες ,και όλα αυτά βάζοντας το δίλημμα ή τα δέχεστε ή προχωράμε σε απολύσεις. Την ίδια στιγμή που τα κυβερνητικά επιτελεία ετοιμάζονται να δώσουν ζεστό χρήμα σε μεγάλες επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στον τουρισμό και την εστίαση προκειμένου να μην επηρεαστούν οι «επενδύσεις» και τα κέρδη τους από τις συνέπειες της επιδημίας.

Κανένας εργαζόμενος να μη δεχτεί να φύγει από τη βάρδια πριν τη λήξη της.
Κανένας εργαζόμενος να μην υπογράψει άδεια χωρίς να την έχει αιτηθεί.
Δε θα πληρώσουμε, πάλι εμείς, τα σπασμένα!

Απαιτούμε:
  • Εδώ και τώρα να σταματήσει η εργοδοσία να δίνει κανονικές άδειες αναγκαστικά στους εργαζόμενους. Απαρέγκλιτη εφαρμογή του νόμου ως προς τις άδειες και τη χορήγηση τους.
  • Να μη γίνει καμία απόλυση. Δε θα φορτώθουμε εμείς τις συνέπειες αυτής της κατάστασης.
  • Να μη δοθεί σε κανέναν εργαζόμενο άδεια άνευ αποδοχών. Στην περίπτωση που η εργοδοσία, με δική της ευθύνη δε βάζει εργαζόμενους για δουλειά, που είναι υγιείς και ικανοί για εργασία, είναι υποχρεωμένη να αποζημιώσει στο σύνολο του το μεροκάματο. Οι όποιες άδειες να είναι πρόσθετες της κανονικής, με αποδοχές.
  • Να εξασφαλιστούν με νόμο πρόσθετες άδειες με αποδοχές και ασφάλιση:
    • Σε όσους εργαζόμενους νοσούν , προκειμένου να αναρρώσουν.
    • Σε όσους εργαζόμενους αναγκάζονται να απέχουν από την εργασία τους, ως έκτακτο μέτρο πρόληψης της διάδοσης του κορονοϊού ή έχουν τεθεί σε «καραντίνα»(τουλάχιστον 14 μέρες).
    • Σε όσους εργαζόμενους καλούνται να αναλάβουν τη φροντίδα αρρώστου παιδιού ή ηλικιωμένου μέλους της οικογένειας.
    • Σε όσους εργαζόμενους καλούνται να μείνουν με τα παιδιά τους στο σπίτι, εξαιτίας του προληπτικού κλεισίματος των σχολείων και των βρεφονηπιακών σταθμών.
  • Να προμηθευτούν όλα τα πόστα με τα απαραίτητα ενδεικνυόμενα υλικά (αντισηπτικά διαλύματα, ιατρικές μάσκες, αντισηπτικά σαπούνια), να εξοπλιστούν πλήρως όλα τα φαρμακεία σε όλα τα πόστα, να τοποθετηθούν φαρμακεία στα πόστα που μέχρι τώρα δεν υπάρχουν, με αποκλειστική ευθύνη της εργοδοσίας.
  • Να γίνεται απολύμανση σε όλους τους χώρους (αποδυτήρια, διαδρόμους, καταστήματα) από ειδικά εξοπλισμένο συνεργείο με τα απολυμαντικά που προβλέπονται. Πρόσληψη άμεσα επαρκούς αριθμού εργαζομένων με την ειδικότητα του καθαριστή, που να έχει την αποκλειστική ευθύνη της καθαριότητας των καταστημάτων και της μεταφοράς απορριμμάτων, ώστε να περιοριστεί η πιθανότητα επιμόλυνσης τροφίμων κατά την παρασκευή ή μεταφορά τους.
Επιπλέον, διεκδικούμε:
  • Άμεση πρόσληψη μόνιμου προσωπικού για την επαρκή στελέχωση όλων των νοσοκομείων, των κέντρων Υγείας, των μονάδων ΕΚΑΒ, συμπεριλαμβανομένης και της μονάδας που υπάρχει στο αεροδρόμιο.
  • Αύξηση των δρομολογίων των λεωφορείων, του μετρό, του προαστιακού για να μην υπάρχει συνωστισμός στα μέσα μαζικής μεταφοράς. Απολύμανση όλων των ΜΜΜ.

Η ΔΙΟΙΚΗΣΗ