Ενημέρωση προς όλους τους εργαζόμενους σχετικά με την κανονική άδεια και τον τρόπο χορήγησής της

     Κάθε εργαζόμενος από την έναρξη της εργασίας του σε μία επιχείρηση και μέχρι τη συμπλήρωση δώδεκα (12) μηνών συνεχούς απασχόλησης, δικαιούται να λάβει ποσοστό της ετήσιας κανονικής άδειας με αποδοχές κατ' αναλογία με το χρόνο εργασίας που έχει συμπληρώσει στην ίδια επιχείρηση. Το ποσοστό αυτό υπολογίζεται με βάση την ετήσια άδεια είκοσι (20) εργάσιμων ημερών. Ο εργοδότης υποχρεούται μέχρι τη λήξη του πρώτου ημερολογιακού έτους, εντός του οποίου προσελήφθη ο εργαζόμενος να χορηγεί σε αυτόν την παραπάνω αναλογία της κανονικής άδειας.
Κατά το δεύτερο ημερολογιακό έτος, ο εργαζόμενος δικαιούται να λάβει την ετήσια κανονική άδεια με αποδοχές, πάλι κατ’ αναλογία, με τη διαφορά ότι η άδεια επαυξάνεται κατά μία μέρα (άρα 21 εργάσιμες ημέρες). Και αντίστοιχα, για κάθε επόμενο έτος επαυξάνεται κατά 1 εργάσιμη ημέρα (22 εργάσιμες ημέρες). Για καθένα από τα επόμενα ημερολογιακά έτη, δηλαδή από το 3ο ημερολογιακά έτος, ο εργαζόμενος δικαιούται να λάβει από την 1 η Ιανουαρίου εκάστου έτους, την κανονική ετήσια άδεια με αποδοχές, η οποία υπολογίζεται σύμφωνα με το προηγούμενο εδάφιο. Οι εργαζόμενοι που έχουν συμπληρώσει υπηρεσία δέκα ετών στον ίδιο εργοδότη ή προϋπηρεσία δώδεκα ετών σε οποιοδήποτε εργοδότη και με οποιαδήποτε σχέση εργασίας, δικαιούνται άδεια 25 εργάσιμες ημέρες.

     Επιπλέον, η περίοδος χορήγησης της άδειας καθορίζεται πάντοτε κατόπιν συμφωνίας μεταξύ του εργοδότη και του εργαζόμενου.

     Ο εργοδότης έχει την υποχρέωση να χορηγήσει την άδεια μέσα σε δύο μήνες το πολύ, αφότου ο εργαζόμενος έχει διατυπώσει το σχετικό του αίτημα.

     Χορήγηση μονομερώς από τον εργοδότη αναγκαστικής άδειας δεν προβλέπεται από την εργατική νομοθεσία. Το τμήμα της άδειας που χορηγείται από τον εργοδότη (πάντα σε συνεννόηση με τον εργαζόμενο) δεν μπορεί να είναι ούτε περισσότερο, ούτε λιγότερο από τις 5 μέρες. Ενώ, μόνο με έγγραφη αίτηση του εργαζόμενου μπορεί ο εργοδότης να χορηγήσει 10 συνεχόμενες εργάσιμες μέρες άδεια. Τέλος, το μισό προσωπικό της επιχείρησης πρέπει να πάρει την άδειά του την περίοδο από 1η Μάη μέχρι 30 Σεπτέμβρη.

     Συνάδελφοι, δε δεχόμαστε να καθορίζουν τις ζωές μας, τον ελεύθερό μας χρόνο, την ξεκούρασή μας, το πότε θα δούμε τις οικογένειές μας! Δε δεχόμαστε εκβιασμούς του τύπου «πάρτε άδειες τώρα που δεν έχει δουλειά για να μην κάνουμε απολύσεις», αντίθετα, διεκδικούμε να υπάρχει συγκεκριμένος καθορισμός καθηκόντων, να καθοριστούν συγκεκριμένες ειδικότητες. Άλλωστε, αποδεικνύεται ότι σε τεράστιο όγκο δουλειάς, υπάρχουν πολλές ελλείψεις σε προσωπικό.

     Μην υπογράφετε ότι έχετε αιτηθεί εσείς άδεια, αν δεν το έχετε κάνει.
     Οργανώσου στο σωματείο σου, μάθε τα δικαιώματά σου, πάλεψε για δουλειά και ζωή με αξιοπρέπεια!!

     Διεκδικούμε:

     - Προγραμματισμό αδειών από πλευράς της επιχείρησης, συμπεριλαμβανομένου και των αδειών κατά τη θερινή περίοδο. Να αναγράφεται στη μισθοδοσία πόσες μέρες άδειας έχουμε πάρει.

     - Καθορισμός ειδικοτήτων και καθηκόντων. Να σταματήσει η πολλαπλή ειδικότητα, το «όλοι τα κάνουμε όλα».
 

     - Να πραγματοποιούνται τα διαλείμματα επαρκώς σε όλα τα πόστα. 

     - Υπογραφή επιχειρησιακής συλλογικής σύμβασης εργασίας με αυξήσεις στους μισθούς, επαναφορά επιδομάτων (ανθυγιεινού, ταμειακού, γάμου), κάλυψη των εξόδων μεταφοράς από την εργοδοσία.


Η διοίκηση