Αγαπητέ συνάδελφε ταμία...

     Αγαπητέ συνάδελφε ταμία,

     Σου στέλνουμε αυτή την επιστολή, γιατί όχι μόνο καταλαβαίνουμε το μεγάλο πρόβλημα που υπάρχει με τα ταμειακά ελλείμματα κυρίως λόγω της διαδικασίας που τηρείται, αλλά γιατί κάτι πρέπει να κάνουμε.

     Η παρακράτηση χρημάτων από το μισθό, οι φωνές, οι ειρωνείες, οι βρισιές όποτε, οποιοσδήποτε ταμίας έχει ζητήσει περαιτέρω εξηγήσεις ή κάποιο τρόπο να διασταυρωθεί το έλλειμμα, είναι ζητήματα που πρέπει άμεσα να σταματήσουν. Δεν μπορεί δηλαδή, από τη μια να παρακρατούν χρήματα από το μισθό μας χωρίς να ξέρουμε πως προέκυψαν, κι από την άλλη μας κατηγορούν ότι είμαστε κλέφτες!!!

     Συνάδελφε, δεν γίνεται να ανεχόμαστε άλλο αυτή την κατάσταση. Απαιτείται εδώ και τώρα η διαδικασία να αλλάξει, κάτι το οποίο δε θα γίνει χωρίς τη δική σου συμμετοχή, τη συμμετοχή όλων των ταμιών, αλλά και όλων των εργαζομένων! Γι’ αυτό σε καλούμε να δώσουμε μαζί τη μάχη αυτή, να συμμετέχεις στις συζητήσεις που θα οργανώσει το σωματείο το επόμενο διάστημα για την πρότασή μας ως προς τη διαδικασία τήρησης του ταμείου και από κοινού να καταλήξουμε στις πρωτοβουλίες που θα πάρουμε.

     Παρακάτω αναλύουμε την πρότασή μας ως προς τη διαδικασία:

     Ο κάθε ταμίας να έχει δικό του κωδικό χρήσης του ταμείου, ενώ τα χρήματα που χειρίζεται να ασφαλίζονται σε σημείο όπου να έχει πρόσβαση μόνο ο ίδιος (τσαντάκι μέσης). Επομένως, σε πρώτη φάση χρειάζεται να εξασφαλίσουμε ότι ο ταμίας θα είναι ο μοναδικός χρήστης του ταμείου. Θεωρούμε πως δεν είναι ασφαλές αρκετά να βρίσκονται στο συρτάρι του ταμείου αφού εκεί έχει πρόσβαση ο οποιοσδήποτε, ενώ με αυτό τον τρόπο ο ταμίας (αν έχει τα χρήματα πάνω του) διασφαλίζεται σε περίπτωση διαλείμματος, ή περίπτωση που χρειαστεί να λείψει για λίγο από το πόστο.

     Σε πόστα όπου ο ταμίας έχει διπλή ειδικότητα (παρασκευάζει και καφέδες ή εξυπηρετεί πελάτες ή κάνει χυμούς) και μπαίνει δεύτερος εργαζόμενος -ή κάποιος προϊστάμενος- για βοήθεια, ο ταμίας επιστρέφει στο ταμείο αποκλειστικά.

     Στο τέλος της βάρδιας και κατά το κλείσιμο του ταμείου, εκτυπώνεται το ειδικό παραστατικό είσπραξης της βάρδιας του συγκεκριμένου ταμία και επί τόπου γίνεται ο έλεγχος και η παράδοση του ταμείου από τον προϊστάμενο βάρδιας ή από όποιον υπεύθυνο ορίσει η εταιρεία. Με βάση την παραπάνω διαδικασία, η όποια διαφορά στο ταμείο λύνεται απευθείας.

     Τέλος, στους ταμίες ζητάμε να χορηγείται ταμειακό επίδομα 5% επί του βασικού μισθού.

     Θεωρούμε ότι οι προτάσεις μας σχετικά με τη διαδικασία είναι αυτές που μπορούν να διασφαλίσουν ότι κανείς εργαζόμενος δεν θα κληθεί να πληρώσει άδικα «ελλείματα» τα οποία στην πραγματικότητα δεν υπάρχουν, ή για τα οποία δεν ευθύνεται.


     Η ΔΙΟΙΚΗΣΗ