Κάλεσμα σε τετράωρη στάση εργασίας

     ΔΙΕΚΔΙΚΟΥΜΕ ΔΟΥΛΕΙΑ ΜΕ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ, ΖΩΗ ΜΕ ΑΞΙΟΠΡΕΠΕΙΑ

     ΜΟΝΙΜΗ ΚΑΙ ΣΤΑΘΕΡΗ ΔΟΥΛΕΙΑ ΓΙΑ ΟΛΟΥΣ

     Καθορισμένες ειδικότητες και καθήκοντα  - αυξήσεις στους μισθούς

     ΣΥΛΛΟΓΙΚΗ ΣΥΜΒΑΣΗ ΕΡΓΑΣΙΑΣ

     Συναδέλφισσες, συνάδελφοι,

     Η εταιρεία SSP Hellas εδώ και χρόνια καταπατά μια σειρά δικαιώματα των εργαζομένων ως προς τη χορήγηση αδειών, τα διαλείμματα, τη χορήγηση δύο ρεπό εβδομαδιαίως, τις πολλαπλές ειδικότητες κτλ προκειμένου να αυξήσουν ακόμα περισσότερο τα κέρδη τους. Η ανάγκη να τα αντιπαλέψουμε όλα αυτά οδήγησε, μετά από μήνες προσπαθειών, στην ίδρυση για πρώτη φορά επιχειρησιακού σωματείου στο χώρο δουλειάς μας, με τη στήριξη του κλαδικού Συνδικάτου Επισιτισμού Τουρισμού και ξενοδοχείων.

     Ήδη, από τους πρώτους μήνες λειτουργίας του σωματείου μας, έχουμε καταφέρει να εφαρμόζονται μια σειρά από κατακτήσεις που η εργοδοσία είχε παράνομα καταργήσει, όπως να χορηγούνται οι κανονικές μας άδειες και κάποιοι εργαζόμενοι να πάρουν για πρώτη φορά καλοκαιρινή άδεια.

     Η πιο σημαντική, όμως, κατάκτηση είναι η δυνατότητα που έχει ο κάθε εργαζόμενος να ενημερώνεται υπεύθυνα για τα δικαιώματά του, για τις εξελίξεις στον κλάδο και για το τι μπορούμε να κάνουμε απέναντι στους σχεδιασμούς των εργοδοτών και της κυβέρνησης. Γιατί μόνο αν οργανωθούμε και δράσουμε όλοι μαζί, βάζοντας μπροστά τις δικές μας ανάγκες, μπορεί να γίνει πιο αποτελεσματική η πάλη που θα αναγκάσει κυβερνήσεις και εργοδότες να καταργήσουν όλους τους αντεργατικούς νόμους, να επανέλθουν οι συλλογικές συμβάσεις, να μην εργαζόμαστε για ένα κομμάτι ψωμί.

     Όσοι πρωτοπόροι αγωνιστές συνάδελφοι μπήκαμε μπροστά για να ενώσουμε όλοι μαζί τις δυνάμεις μας, με σκοπό να αντισταθούμε σε όσα μας επιβάλλουν και οδηγούν σε οικονομικά και άλλα αδιέξοδα τις οικογένειές μας, καλούμε όλους τους συναδέλφους μας να οργανωθούν στο σωματείο και να το κάνουμε ακόμα πιο ισχυρό.

     Χρειάζεται να κατανοηθεί από όλους τους εργαζόμενους ότι το Σωματείο μας είναι η δύναμη του καθένα από μας. Ατομικά, ο καθένας ξεχωριστά, αποτελούμε εύκολα θύματα, αδύναμοι κρίκοι, που μας διαχειρίζονται χωρίς προβλήματα τα διευθυντικά στελέχη.

     Εύκολα κάποιος «καλός διευθυντής» θα παρουσιάσει σαν «χάρη» κάποια διευκόλυνση σε ωράριο ή ακόμα και σε μισθολογική παροχή ατομικά σε κάποιον εργαζόμενο, που, όμως, θα είναι παροδική, αφού δε θα είναι κατοχυρωμένη. Ακόμα και έτσι θα έχουν και την πίτα ολάκερη και το σκύλο χορτάτο: ο εργαζόμενος «υπόχρεος» απέναντι στην εργοδοσία- διεύθυνση, η εργοδοσία ευχαριστημένη αφού δε θα αποτελεί κεκτημένο δικαίωμα των εργαζομένων, επομένως, θα έχει τη δυνατότητα να ανακαλέσει αυτή τη «χάρη» όποτε θέλει.

     Συνάδελφοι, δεν υπάρχει άλλος δρόμος, από την οργάνωση των εργαζομένων, δεν υπάρχει άλλη απάντηση στις επιθέσεις που δεχόμαστε από την εργοδοσία και την κυβέρνηση, με τους νόμους που ψηφίζει και κρατάει σε ισχύ, οι οποίοι διευκολύνουν τον εκάστοτε εργοδότη και βάζει στο στόχαστρο τα δικαιώματά μας.

     Γι’ αυτό το λόγο η εργοδοσία κρατάει αυτή τη στάση απέναντι στο σωματείο. Κάνει τα πάντα για να κρατήσει τους εργαζόμενους μακριά από το σωματείο τους αφού το μόνο που τη φοβίζει πραγματικά είναι η ενότητα των εργαζομένων. Γι’ αυτό βάζει λυτούς και δεμένους να συκοφαντούν το σωματείο, λέει ψέματα για τους σκοπούς του, γι’ αυτό καλλιεργεί την ατομική λύση στα προβλήματα που αντιμετωπίζουμε λέγοντας ότι δεν έχουμε κοινά προβλήματα και επιτίθεται προσωπικά σε μέλη του σωματείου, γι’ αυτό προχώρησε στην απόλυση του συναδέλφου μας. Για να εμποδίσει τους εργαζόμενους να έρθουν σε επαφή με το σωματείο, να εμποδίσει τη συλλογική οργάνωση και δράση του συνόλου των εργαζομένων.

     Τι λέει, λοιπόν, το σωματείο; Ότι κανείς από μας δεν μπορεί να ζήσει με τους μισθούς πείνας των 500- 600 ευρώ. Ακόμα και η αύξηση του κατώτατου μισθού, τα λιγοστά ευρώ αύξηση που, στη δική μας περίπτωση δεν αφορούν όλους μας, έγινε μακριά και έξω από τις διεκδικήσεις των εργαζομένων, αφού καθορίζεται πλέον με υπουργική απόφαση, και στη λογική «σου δίνω ένα και παίρνω δέκα» μιας και το αφορολόγητο όριο έχει μειωθεί, όπως και οι παροχές σε υγεία, παιδεία κτλ. Όλοι μας έχουμε δικαίωμα στις διακοπές και την ξεκούραση ακόμα και την καλοκαιρινή περίοδο! Δε γίνεται άλλο να έχουμε πολλαπλές ειδικότητες και τελικά να «τρέχουμε και να μη φτάνουμε», χωρίς να τηρούνται ούτε τα στοιχειώδη μέτρα ασφάλειας και υγιεινής.

     Η πολυεθνική εταιρεία SSP Hellas, τα τελευταία χρόνια, γνωρίζει τεράστια ανάπτυξη, ανάπτυξη που έχει στηριχτεί στους μειωμένους μας μισθούς, στην τεράστια εντατικοποίηση της εργασίας μας, στις πολλαπλές ειδικότητες. Σε συνεργασία με τη Fraport έχει αναπτυχθεί στα περιφερειακά αεροδρόμια που ιδιωτικοποιήθηκαν πρόσφατα στην υπόλοιπη Ελλάδα, ενώ παράλληλα στο αεροδρόμιο της Αθήνας ανοίγουν συνεχώς νέα καταστήματα.

     Καλούμε όλους τους εργαζόμενους να αναρρωτηθούν: αξίζει τελικά να μένουμε αμμέτοχοι και συνεχώς να σκύβουμε το κεφάλι, να παραμένουμε συμβιβασμένοι με τα ψίχουλα που μας εξασφαλίζουν μισή ζωή ή μήπως αξίζει να θυσιάσουμε λίγο από τον προσωπικό μας χρόνο προκειμένου να ενημερωθούμε, να συζητήσουμε συλλογικά και να αποφασίσουμε την κοινή μας δράση, να παλέψουμε για δουλειά με δικαιώματα, ζωή με αξιοπρέπεια;

     Να βάλουμε τις δικές μας σύγχρονες ανάγκες μπροστά, αφού ο πλούτος που παράγεται από τους εργαζόμενους είναι τεράστιος, ενώ παράλληλα, η εξέλιξη της επιστήμης και της τεχνολογίας έχουν συμβάλλει σημαντικά στο επίπεδο της ζωής του ανθρώπου. Αυτό σημαίνει ότι είναι πραγματικά το λιγότερο να διεκδικήσουμε συγκροτημένα δικαιώματα μέσω μιας συλλογικής σύμβασης εργασίας που θα ισχύει για όλους τους εργαζόμενους και θα ρυθμίζει τον εργάσιμο χρόνο, τους μισθούς μας αλλά και μια σειρά άλλες πλευρές της ζωής μας όπως είναι η μητρότητα.

     Πιο συγκεκριμένα, παλεύουμε για:
    
     - Μέτρα ασφάλειας και υγιεινής για όλους, με χορήγηση του απαραίτητου ρουχισμού, αλλά και αντικατάσταση του ελαττωματικού εξοπλισμού.

     - Να γίνονται διαλείμματα επαρκώς σε όλα τα πόστα και να υπάρχει σχεδιασμός αδειών. Να διαμορφωθεί κατάλληλος χώρος διαλείμματος καθώς και αποδυτηρίων για όλους τους εργαζόμενους.
 

     - Να καλύπτονται από την εργοδοσία τα έξοδα μετακίνησης.
 

     - Να σταματήσει το άθλιο καθεστώς με τα ταμειακά ελλείμματα. Το ταμείο να κλείνεται παρουσία του ταμία και ό, τι διαφορά υπάρχει να λύνεται απευθείας.
 

     - Να παίρνουμε δύο συνεχόμενα ρεπό την εβδομάδα και να υπάρχει μηνιαίο πρόγραμμα εργασίας. Να διευκολύνονται στο πρόγραμμα γυναίκες και οι άντρες με μικρά παιδιά.
 

     - Να χορηγείται επίδομα γάμου, προϋπηρεσίας, ταμειακό επίδομα για τους ταμίες, ανθυγιεινό επίδομα για μάγειρες, λαντζέρηδες, σερβιτόρους αποθηκάριους, runner, καθαριστές. Να έχουν όλες αυτές οι ειδικότητες βαρέα ένσημα.
 

     - Να καθοριστούν οι ειδικότητες σε όλα τα πόστα και τα καθήκοντα που προκύπτουν από αυτές.
 

     - Ουσιαστικές αυξήσεις στους μισθούς μας, βάση της κλαδικής σύμβασης του Επισιτισμού.
Όλα τα παραπάνω να συμπεριληφθούν σε επιχειρησιακή συλλογική σύμβαση εργασίας που θα ισχύει για όλους τους εργαζόμενους. Επιπλέον, διεκδικούμε:
 
     - Να ανακαλέσει η εργοδοσία την απόλυση του συναδέλφου μας. Να μην προχωρήσει σε άλλες απολύσεις αλλά να κάνει τις απαραίτητες προσλήψεις.
 

     - Να παραχωρήσει η εργοδοσία έδρα στο σωματείο μας και να τηρεί το νόμο ως προς τη μηνιαία συνάντηση της διεύθυνσης με εκπροσώπους του σωματείου μας.
Μαζί με τους υπόλοιπους εργαζόμενους του κλάδου και τα σωματεία της Αττικής διεκδικούμε:
 
     - Επαναφορά του κατώτατου μισθού στα 751 ευρώ, επαναφορά των συλλογικών διαπραγματεύσεων και της υποχρεωτικότητας των κλαδικών συμβάσεων. Να υπογραφεί κλαδική σύμβαση στον Επισιτισμό, με επαναφορά όλων των απωλειών.
 

     - Μόνιμη και σταθερή δουλειά για όλους, να καταργηθούν όλες οι ελαστικές μορφές απασχόλησης, τα δουλεμπορικά- εργολαβικά συνεργεία.
 

     - Επαναφορά των ειδικοτήτων του κλάδου στα Βαρέα και Ανθυγιεινά επαγγέλματα και διεύρυνσή τους σε άλλες ειδικότητες.

     ΣΥΜΜΕΤΕΧΟΥΜΕ ΜΑΖΙΚΑ ΣΤΗ ΣΤΑΣΗ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΤΕΤΑΡΤΗ 27/03, 13.00- 17.00 ΚΑΙ ΚΙΝΗΤΟΠΟΙΗΣΗ ΣΤΟ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΣΤΙΣ 14.30.

     Η ΔΙΟΙΚΗΣΗ