Ανακοίνωση για τις εκλογές του σωματείου μας

     Συναδέλφισσες, συνάδελφοι

     Οι εργαζόμενοι στην επιχείρηση, μετά από μήνες προσπαθειών, ιδρύσαμε για πρώτη φορά σωματείο στο χώρο δουλειάς μας. Όσοι πρωτοπόροι αγωνιστές συνάδελφοι μπήκαμε μπροστά για να ενώσουμε όλοι μαζί τις δυνάμεις μας, με σκοπό να αντισταθούμε σε όσα μας επιβάλλουν και οδηγούν σε οικονομικά και άλλα αδιέξοδα τις οικογένειές μας, καλούμε όλους να οργανωθούν στο σωματείο και να το κάνουμε ακόμη πιο ισχυρό.

     Σε όσους συναδέλφους διατηρούν αμφιβολίες, ή διστάζουν να γίνουν μέλη του σωματείου μας, τους λέμε ότι δεν υπάρχει άλλη απάντηση στις επιθέσεις που δεχόμαστε από την εργοδοσία και την κυβέρνηση. Ατομικά, ο καθένας ξεχωριστά, αποτελούμε εύκολα θύματα, αδύναμοι κρίκοι που μας διαχειρίζονται χωρίς προβλήματα τα διευθυντικά στελέχη.

     Πρέπει να κατανοηθεί από όλους τους εργαζόμενους ότι το Σωματείο μας είναι η δύναμη του καθένα από μας. Ήδη από τους πρώτους μήνες λειτουργίας του έχουμε καταφέρει να εφαρμόζονται μια σειρά από κατακτήσεις που η εργοδοσία είχε παράνομα καταργήσει όπως να χορηγούνται οι κανονικές μας άδειες.

     Η πιο σημαντική όμως κατάκτηση είναι η δυνατότητα που έχει ο κάθε εργαζόμενος να ενημερώνεται υπεύθυνα για τα δικαιώματά του, για τις εξελίξεις στον κλάδο και για το τι μπορούμε να κάνουμε απέναντι στους σχεδιασμούς των εργοδοτών και της κυβέρνησης. Γιατί μόνο αν οργανωθούμε και δράσουμε όλοι μαζί βάζοντας μπροστά τις δικές μας ανάγκες μπορεί να γίνει πιο αποτελεσματική η πάλη που θα αναγκάσει κυβερνήσεις και εργοδότες να καταργήσουν όλους τους αντεργατικούς νόμους, να επανέλθουν οι συλλογικές συμβάσεις, να μην εργαζόμαστε για ένα κομμάτι ψωμί.

     Μια ματιά μονάχα στο τι γίνεται μέσα στο αεροδρόμιο, όπου χιλιάδες εργαζόμενοι είναι ανοργάνωτοι, φτάνει για να καταλάβει κανείς πόσο σημαντικό είναι να γραφτούμε όλοι στο σωματείο μας, να το κάνουμε πιο ισχυρό, να μπορούμε συλλογικά να αποφασίζουμε για το τι πρέπει να κάνουμε, πώς θα σχεδιάζουμε κάθε φορά τον αγώνα μας.

     Γνωρίζουμε πολύ καλά τι στάση έχει κρατήσει η εργοδοσία το τελευταίο διάστημα απέναντι στο σωματείο. Η προσπάθειά της να κρατήσει τους εργαζόμενους μακριά από το σωματείο τους αποκαλύπτει τι έχει στο μυαλό της. Το μόνο που πραγματικά την φοβίζει είναι η ενότητα των εργαζομένων. Γι’ αυτό έβαλε λυτούς και δεμένους να συκοφαντούν το σωματείο, να λέει ψέματα για τους σκοπούς του, να εμποδίσει τους συναδέλφους να έρθουν κοντά του.

     Να γιατί οι εκλογές του σωματείου μας που θα πραγματοποιηθούν την ερχόμενη Παρασκευή από 10.30 το πρωί ως 5.15 το απόγευμα, θα πρέπει να δώσουν μια ισχυρή απάντηση στις φωνές εκείνες που έχουν λυσσάξει να διαλυθεί το σωματείο μας ή να μην δυναμώσει.

     Να στείλουμε μήνυμα ότι το ποτάμι πίσω δεν πάει. Θα δυναμώσουμε και μέσα από τις εκλογές μας και το επόμενο διάστημα, γιατί η αναγκαιότητα που μας οδήγησε να ιδρύσουμε το σωματείο δεν πρόκειται να εκλείψει όσο θα υπάρχει και θα ενισχύεται η εκμετάλλευση των εργαζομένων από τους μεγάλους επιχειρηματικούς ομίλους.

     Γιατί μόνο με το σωματείο μας μπορούμε να διεκδικήσουμε:

     - Μέτρα ασφάλειας και υγιεινής για όλους, με χορήγηση του απαραίτητου ρουχισμού, αλλά και αντικατάσταση του ελαττωματικού εξοπλισμού.

     - Να γίνονται διαλείμματα επαρκώς σε όλα τα πόστα και να υπάρχει σχεδιασμός αδειών.

     - Να καλύπτονται από την εργοδοσία τα έξοδα μετακίνησης των εργαζομένων.

     - Να σταματήσει το άθλιο καθεστώς με τα ταμειακά ελλείμματα. Το ταμείο να κλείνεται παρουσία του ταμία και ό, τι διαφορά υπάρχει να λύνεται απευθείας.

     - Να παίρνουμε δύο συνεχόμενα ρεπό την εβδομάδα και να υπάρχει μηνιαίο πρόγραμμα εργασίας.

     - Να χορηγείται όπως προβλέπεται επίδομα γάμου, ταμειακό επίδομα για τους ταμίες, ανθυγιεινό επίδομα για μάγειρες, λαντζέρηδες, σερβιτόρους, αποθηκάριους, runner, καθαριστές. Να έχουν όλες αυτές οι ειδικότητες Βαρέα ένσημα.

     - Να υπογραφεί επιχειρησιακή συλλογική σύμβαση με ουσιαστικές αυξήσεις που να καθορίζει τις ειδικότητες, τα πόστα και τα καθήκοντα και να συμπεριλαμβάνει όλα τα παραπάνω.

     - Να μας παραχωρήσει η εργοδοσία χώρο για έδρα του σωματείου.






     Να δώσουμε μάχες μαζί με τα άλλα σωματεία για να:

     - Υπογραφεί Εθνική Γενική Συλλογική Σύμβαση Εργασίας με κατώτερο μισθό τα 751 ευρώ και να επανέλθουν όλες οι κλαδικές ΣΣΕ όπως ήταν πριν το 2012, υποχρεωτικές για όλες τις επιχειρήσεις.

     - Καταργηθεί ο νόμος Βρούτση- Αχτσιόγλου και ο αντιασφαλιστικός νόμος Κατρούγκαλου.

     - Μην γίνει κανένας πλειστηριασμός πρώτης κατοικίας, να καταργηθεί ο ΕΝΦΙΑ και όλα τα χαράτσια.

     - Καμία εμπλοκή της χώρας στους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς και πολέμους του ΝΑΤΟ και της ΕΕ. Δεν έχουμε τίποτα να χωρίσουμε με τους γείτονες λαούς, έχουμε τις ίδιες ανησυχίες, ίδιες ανάγκες.


Η ΠΡΟΣΩΡΙΝΗ ΔΙΟΙΚΗΣΗ